Gyorsan, korszerűen, gazdasági épületek építése, riczu regina

Gyorsan, korszerűen

Polgári Könnyűszerkezet Építő Kft.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A mai, gyorsan változó világban, főként a gazdasági épületek esetében, a komótos építést nem engedhetjük meg magunknak. A hagyományos építési mód viszont, az építési sebességet alacsony szinten tartja.

Gyorsan, korszerűen, gazdasági épületek építése: Riczu Regina

Riczu Regina

Ez magyarázza, hogy a könnyűszerkezetes építési mód fokozatosan kiváltja a hagyományost, egyre nagyobb tért hódít. Térhódítását a költségek alacsony szintje is segíti. A költségek anyagra fordított része is előnyös, ezt erősíti a gyors kivitelezés által alacsonyan tartható munkára fordított költség-rész.

Társaságunk alapítói ezt figyelembe véve döntöttek úgy, hogy a társaság – fő tevékenységeként – a könnyűszerkezetes építési mód alapjául szolgáló acél épületszerkezetek gyártását végezze.

Tehette ezt azért is, mert szabadalommal rendelkezik két típusra is, (SCS-K, Filigrán). Ez azt jelenti, hogy – miáltal az épület acél tartószerkezete ÉMI alkalmazási engedéllyel rendelkezik – az engedélyezési terv tartószerkezeti része az alapozásra korlátozódik.

A könnyűszerkezetes építési mód sok előnnyel rendelkezik. A legfontosabbról – gyors építés lehetősége – már szó esett.

Ejtsünk szót a többiről is!

A nagy távolságok alátámasztás nélküli áthidalása egy másik előny. Társaságunk által gyártott típus-szerkezetek 9 m-től 36m-ig valósítják ezt meg, de egyedi szerkezetekkel nem jelent gondot ennek növelése. Más, acél tartószerkezeteket gyártók szintén könnyedén oldják meg az ilyen feladatot (természetesen a nagy fesztávolság a fajlagos költséget növeli).

1. sz. fénykép: raktár acél tartószerkezet, sonny, Gödöllő

A gazdasági épületek általában nem a nagy fesztávolságot igénylik, így a tartószerkezetre fordítandó összegek az alsó határ közelében maradhatnak (fajlagos acélfelhasználás: 8-16 kg/m2).

A könnyűszerkezetes építési mód további előnyeihez tartozik a könnyű szerelhetőség, a nagy variációs lehetőség, a szakaszos építés lehetősége.

A hagyományos építéssel ellentétben, a könnyűszerkezetes szerelések a téli időszak nagy részében is – nyilván az időjárástól azért függően – végezhetők.

Az acél tartóváz használata lehetővé teszi, hogy úgy a tető, mint a falak esetében a burkolatok, valamint a rögzítésükhöz szükséges szelemenek anyagát, minőségét az igényeknek megfelelően válasszák meg.

A szelemenek esetében a fa és az acél között lehet és kell választani. Kisebb költséget a fa használata jelent, viszont ennek tűzrendészeti, vagy egyéb környezeti akadályai lehetnek.

Esztétikai szempont miatt is döntenek építtetők az acél használata mellett.

A tetőfedő anyagok esetében több a lehetőség.

A nehéz tetőfedő anyagok – cserép, pala, hullámpala-használata a tartószerkezetet és szelement jobban igénybe veszik (erősebb elemeket kell használni). Az acél fedőlemezek előnyösek kicsi súlyuk, ill. az általánosan elterjedt 30 év garancia miatt, valamint azért, mert esztétikai tulajdonságaik széleskörű használatot tesz lehetővé.

A határoló falak szintén sokféle anyagból készülhetnek (hagyományos falazás, előregyártott vb. panel, acéllemez burkolat, betonyp. előregyártott könnyűszerkezetes hőszigetelő panel, stb…).

Az anyagok kiválasztásánál célszerű elsősorban az épület rendeltetéséből adódó, az épülettel szemben támasztott igényeket figyelembe venni.

Egy tehénistálló esetében például a fenyőfa szelemenek megfelelnek, viszont érdemes acéllemez fedést, vb. panel és acéllemez falat alkalmazni (lásd a 2. fényképet – 128fh istálló – Mezőkeresztes).

Átlagos teherbírású talaj esetében a tartószerkezet viszonylag kicsi alaptesteket igényel, mely tényező szintén a költségek alacsony szinten tartását teszi lehetővé.

A hőszigetelés nélküli épületet (a felszerelt tartószerkezet egy réteg lemezzel fedve, külső burkolattal ellátva) utólag is könnyen hőszigeteltté tehetjük a hőszigetelő anyag, valamint belsőburkolat felszerelésével.

Így akkor is érdemes a beruházást elindítani, ha nem áll rendelkezésre a hőszigetelt épülethez szükséges teljes összeg.

A kész épület bővítése szintén könnyedén megoldható egyetlen végfal esetleges áthelyezésével (fedett szín bontás nélkül bővíthető).


 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

esszenciális aminosavak (nélkülözhetetlen aminosavak)

olyan aminosavak, amelyeket egyes heterotróf szervezetek nem képesek bioszintetizálni, ill. a... Tovább

takarmányretek (Raphanussativus L.)

->keresztes-virágúak családjába tartozó, már az ókorban kedvelt étkezési retek egyik... Tovább

Tovább a lexikonra