Zöldségek, amik gyorsan fejlődnek

hirdetes

10 gyorsan fejlődő zöldség, aminek a termesztésébe még belevághatsz!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha csak most kaptál észbe, hogy neked márpedig friss zöldségekre lesz szükséged a konyhában, vagy szimplán csak úgy döntöttél, hogy több életet szeretnél vinni kertedbe, akkor jó hírünk van. Számos olyan gyorsan érő növény közül válogathatsz, amelyek legfeljebb 30 nap alatt szüretelhetővé érnek, vagy legalább pompás virágokba borulnak kertedben. A következőkből ezekből szedtünk neked egy csokornyira valót!
 

Gyorsan fejlődő zöldségek

Gyorsan érő zöldségek

Ha a leggyorsabban szeretnéd a legtöbbet kihozni zöldségágyásaidból, akkor ne keress tovább. Több olyan zöldség közül is válogathatsz, amelyeket a szezon során többször is elültethetsz, hogy folyamatosan frissen szüretelhess belőlük konyhai projektjeidhez. Az alábbi zöldségeket a kerti ágyásokba, vagy növénytartó cserepekbe, ládákba is ültetheted (habár így több vízre lesz szükségük, mintha a kertben nőnének).

Gyorsan érő zöldségek - Retek

A retek az egyik legnépszerűbb gyorsan érő zöldség. Elég csak elszórni a magjait lassan fejlődő növényeid körül (vagy egy külön kijelölt helyen), és 20 nap elteltével már készen is állnak a betakarításra. A retek egynyári zöldség, ezért nem kell az USDA zónákkal foglalkoznod. 6,5-7-es pH-értékű talajban érzi jól magát, ami jól elvezeti a vizet. Rendszeres öntözésre szorul, tehát a talaj mindig legyen nyirkos körülötte. Ha nem rendszeresen öntözöd, akkor termése szétnyílhat.

hirdetes

Tavasszal érdemes elültetni, nagyjából 4 héttel az utolsó várható fagy előtt. Közvetlenül a kerti talajba kerüljenek a magok, nagyjából 1 cm mélyre, és 2,5 cm távol egymástól. A sorok között 30 cm helyet hagyj, vagy ültesd őket csoportokba más növényeid körül. Ha 10 naponta elvégzel egy ilyen ültetést, akkor minden héten friss retkeket takaríthatsz majd be kertedből. Amikor a hőmérsékletek elérik a 24°C-ot, hagyj fel az ültetgetéssel. Kora tavasszal aztán, a hűvösebb időben újra nekiállhatsz, amíg be nem köszöntenek a fagyok.

hirdetes

Gyorsan érő zöldségek - Zöldhagyma

A zöldhagymák meglehetősen igénytelen növények. Elég tavasszal elültetni őket, és ennél többre nem is igazán lesz szükségük. A korai szüret érdekében a tél vége felé érdemes elültetni őket. A zöldhagymák levelei 30 nappal, fehér termésük pedig 60 nappal az ültetés után érik meg. 5-9 USDA zónákban hidegtűrők, így hazánk is megfelelő számukra. Lehetőleg 7-es pH-értékű, jó vízelvezetésű, vályogos talajra van szükségük, ami mindig nyirkos, de sosem átázott.

Ültesd őket el a szabadban 4 héttel az utolsó várható fagy előtt. Húzz 1,5 cm mély sáncokat a talajban, egymástól 15 cm-re, majd szórd beléjük a magokat, és temesd be ezeket, mielőtt óvatosan megöntöznéd őket. Ahogy nőni kezdenek, ritkítsd őket igény szerint. 10 naponta ültess néhány további sort, ha még több zöldhagymára van szükséged. A következő oldalon további gyorsan érő zöldségeket mutatunk, érdemes lapozni egyet! 

congerdesign képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

célgépek

a mg.-ban kifejezetten meghatározott munkafolyamat végrehajtására alkalmas, gyakran több... Tovább

utak

a közlekedés és a forgalom lebonyolítására épített, kijelölt v. fenntartott köz-, ill.... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség