A gyökérzöldségek tárolása télen

hirdetes

A gyökérzöldségek tárolásának titka

Szélesi Ferenc

A gyökérzöldségek tárolása, hasznos tanácsok a gyökérzöldségek tárolásához. Ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizzék minőségüket, megfelelően kell tárolni a gyökérzöldségeket, mostani cikkemben az összes titkot megosztom veletek! 

Minden a gyökérzöldségek tárolásáról

Habár számos zöldséget le lehet fagyasztani, ki lehet szárítani vagy be lehet főzni, a gyökérzöldségű növények sajnos nem alkalmasak az ilyesfajta tartósításra. A gyökérzöldségek számára inkább egy egyszerű, párás helyiség az ideális. Ha van pincéd, akkor nem igazán lesz problémád ezzel, ha viszont nincs, akkor a gyökérzöldségek tárolása feladhatja a leckét számodra.

Milyen helyen érdemes tárolni a gyökérzöldségeket?

Ha lefagyasztják őket, a gyökérzöldségek elveszítik az ízüket, 4°C felett pedig elkezdhetnek kihajtani (és megrohadni). Alacsony páratartalom mellett kiszáradnak és összehúzódnak. Megfelelő körülmények között azonban a gyökérzöldségek akár hónapokig is tárolhatók. Ehhez 0-4°C közötti hőmérsékletekre, és lehetőleg 95%-os páratartalomra lesz szükség, ami segít megőrizni a termések friss, ropogós textúráját.

hirdetes

Na persze, nem lehet egy egész télre elegendő terményt beletömni egyetlen otthoni hűtőbe, ezért alternatív megoldásokhoz kell folyamodnod. A cél az, hogy egy olyan jól szigetelt helyen tárold gyökérzöldségeidet, ami mentes a hőingadozásoktól és folyamatos páratartalom is jellemző rá. Hogy ezt pontosan hogy oldod meg, az függ otthonod éghajlatától, és persze a rendelkezésedre álló erőforrásoktól is.

A gyökérzöldségek tárolása - Egy hagyományos pincében

Ha otthonodhoz tartozik egy hagyományos pince, akkor ez ideális hely lehet gyökérzöldségeid számára, ha a körülmények megfelelőek maradnak. Ha azonban nincs pincéd, akkor az alábbi alternatívákat érdemes kipróbálni.

A gyökérzöldségek tárolása - Alagsorokban és ládákban

Ha otthonod rendelkezik egy fűtetlen alagsorral, akkor szinte biztos, hogy ez télen hideg marad, de épp, hogy nem fagy majd be. Ebben az alagsorban kialakíthatsz egy ideális helységet gyökérzöldségeid tárolására. Építhetsz például egy elkerített kamrahelységet az egyik sarokban, ahol egy alagsori ablak is található. A hőmérséklet ezen ablak nyitásával és zárásával szabályozható, a páratartalmat pedig egy lábasnyi víz elhelyezésével emelheted meg.

hirdetes

A termések polcokra kerülhetnek, hogy könnyű legyen hozzájuk férni, és hogy több is elférhessen ezen a szűkös helyen. Szükséged lesz persze egy pontos hőmérőre és egy páratartalom-mérőre is, hogy mindig tudd, ideálisak-e a körülmények a termések tárolásához. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további hasznos tanácsok várnak! 

skeeze képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

afrikai sertéspestis

a sertés rendkívül veszélyes, fertőzött sertéstermékekkel messze elhurcolható, hevenyen v.... Tovább

éhezés

az állat tápanyagellátásának hiánya. Teljes éhezés, amikor a takarmányfelvétel szünetel... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség