Szobanövények szaporítása vízben - Ezt 6 hibát kerüld el!

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Ebben a cikkben összegyűjtöttük mire kell figyelni, ha vízben hajtatjuk az új növényeket, mit nem szabad csinálni, és hogy ezek helyett inkább mit kell tenni, a sikeres hajtás gondozásához!

növények szaporítása vízben

Hajtatás vízben – Ezt ne tedd!

Amikor a kertészek először próbálják ki a szaporítást, általában a vízi szaporítás a legjobb módszer számukra. Kevés eszközre van szükség, könnyen érthető, és ami a legjobb – szórakoztató nézni a gyökerek növekedését az idő múlásával.

Sajnos, bár a vízi szaporítás, hajtatás egyszerű, ez nem olyan egyszerű, mint egy dugványt vízbe tenni és csak hagyni, hogy egyszercsak lesz vele valami. A szobanövények szaporítási hibái gyakoriak, és általában csak akkor derülnek ki, ha saját magunk csináljuk ezeket, és rájövünk, hogy szaporítási erőfeszítéseink nem lettek sikeresek.

Sok vízi hajtatási hibát követtünk már el mi is, és sok dugványt sikerült elpusztítani a sikeres út megtalálása során. Most megosztom a tanultakat, hogy Te elkerülhesd ugyanazokat a hibákat, és hogy már az első alkalommal sikeresen szaporíts valamilyen növényt vízben!

Gyakori vízszaporítási hibák, amelyekre figyelni kell

HA szeretnél Te is ingyen még több növényhez jutni, akkor biztosan elgondolkodtál már a vizes hajtatáson, úgy, hogy egy meglévő növényedről levágott új hajtást szeretnél a vízben meggyökereztetni.

A procedúra során több hibát is véthetünk, de mi most összegyűjtöttük ezeket, hogy neked már az első alkalom is sikeres legyen!

1.    Nem mindent lehet vízben gyökereztetni!


Bár a vízben való gyökereztetést általában előnyben részesítik a talajban való szaporítással szemben, ez nem jelenti azt, hogy minden növényt lehet vagy kell vízben szaporítani.

Kezdetben a növények az ellenállás miatt jellemzően erősebb gyökereket fejlesztenek a talajban, mint a vízben. Ezek a korai gyökerek is azonnal megszokják a talajviszonyokat, szemben a vízgyökerekkel, amelyeknek az átültetés után kiigazításra van szükségük.

Egyes növények vízben is nehezen gyökereznek, de talajba ültetve gyorsan gyökereznek. A hegedűlevelű füge csak egy példa. Többször próbálkoztam a Ficus lyrata dugványok gyökereztetésével vízben, mint amennyit be akartam vallani, korlátozott gyökérnövekedéssel vagy egyáltalán nem hoztak gyökeret. Azonban az összes dugvány, amit a talajba ültettem, gyorsan gyökerezik, minden nehézség nélkül.


2.    Helytelen üveg használata


A növények vízben történő szaporításának egyik előnye a korlátozott eszközök szükségessége. Nem kell aggódni egy speciális vízelvezető edénytől vagy talajkeveréktől – mindössze egy pohárra és egy kis vízre van szükséged.

Az üveg kiválasztása azonban fontosabb, mint gondolnánk. Elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy a dugvány az üvegben pihenjen anélkül, hogy felborulna, de nem olyan mélyen, hogy a teljes vágás beleessen. A pontos méret a szaporított növénytől függ. Egyeseknek csak néhány centi hosszúságra van szükségük, míg másoknak sokkal hosszabbnak kell lenniük az erős gyökérnövekedés biztosításához.

3.    Ne feltöltsd, cseréld a vizet!


Ha egyszer beletetted a vágást a pohárba, (sajnos) nem hagyhatod békén, és remélheted a legjobbat. A vízszaporítás gondozást és odafigyelést igényel, ha azt szeretnénk, hogy a gyökerek sikeresen fejlődjenek. Ennek a karbantartásnak a legfontosabb része a vízszint monitorozása és a vízcsere.
Azonban az nem jó megoldás, ha mindig csak felöltöd a vizet, ami elpárolgot és amit a növény elhasznált, mindig cseréld is ki teljesen a vizet, hogy a hajtás friss vízhez jusson ezáltal és elekrüld a baktériumok megtelepedését.


4.    Levelek ne kerüljenek víz alá


Amikor hajtásokat vágjuk le a növényről gyökereztetésre, az az általános tanács, hogy távolítsuk el a lombozatot a dugvány alsó feléről – ennek elmulasztása tipikus hajtatási hiba. A levelek megszabadulásával feltárjuk a csomópontokat a gyökérnövekedés számára, és eltávolítjuk a víz alatt esetlegesen rothadó leveleket. Ugyanez a tanács érvényes a kerti virágok vázába való vágásakor is – mindig távolítsunk el minden levelet, amely a vízvonal alatt ülne – ugyanezen okból.


5.    Ne kerüljön az egész hajtás víz alá

E tippek alapján az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha az egész vágást vízbe meríted – a leveleket és minden mást. Először is, a levelek gyorsan elrohadnak, elrontják a vizet, és a probléma átterjed a vágás többi részére. De ami még ennél is fontosabb, a levelek nem lesznek képesek biztosítani a gyökerek termeléséhez szükséges energiát, ami teljesen leállítja a szaporítási erőfeszítéseket.

A dugványnak csak azt a részét merítsük víz alá, amelyen gyökerek fejlődnek ki – a leveleket nem –, hogy elkerüljük a szükségtelen szerencsétlenségeket.

6.    Elfeledkezés a megfelelő világítási körülményekről

A gyökereztetéshez a megfelelő világításról is gondoskodnunk kell. Nem szabad, hogy a hajtásokat például közvetlen napfénynek tegyük ki, mert akkor a vékony kis szárak könnyen kiszáradhatnak, és elfelejthetjük, hogy valaha is gyökeret fognak hozni. Viszont közvetett napfényt biztosítsunk számukra, ugyanis a fény elengedhetetlen a növekedéshez.


7.    Túl sokáig várni az átültetésre


Az utolsó hiba az, amit néhányszor már én is elkövettem – túl sokáig vártam az átültetésre. Gyakran annyira belemerülünk abba, hogy nézzük a gyökerek növekedését, hogy elfelejtjük, hogy végül talajba kell juttatnunk őket.

Azonban ha nem ültetjük el őket időben, azzal megakadályozzuk, hogy teljes növénnyé fejlődhessenek.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól. Az... Tovább

vemhesség (graviditás)

Emlősökben az anyaállat állapota a fogamzástól az ellésig v. avetélésig.Av.-i idő átlagos... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés