Szobanövények szaporítása vízben - Ezt 6 hibát kerüld el!

hirdetes

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Ebben a cikkben összegyűjtöttük mire kell figyelni, ha vízben hajtatjuk az új növényeket, mit nem szabad csinálni, és hogy ezek helyett inkább mit kell tenni, a sikeres hajtás gondozásához!

növények szaporítása vízben

Hajtatás vízben – Ezt ne tedd!

Amikor a kertészek először próbálják ki a szaporítást, általában a vízi szaporítás a legjobb módszer számukra. Kevés eszközre van szükség, könnyen érthető, és ami a legjobb – szórakoztató nézni a gyökerek növekedését az idő múlásával.

Sajnos, bár a vízi szaporítás, hajtatás egyszerű, ez nem olyan egyszerű, mint egy dugványt vízbe tenni és csak hagyni, hogy egyszercsak lesz vele valami. A szobanövények szaporítási hibái gyakoriak, és általában csak akkor derülnek ki, ha saját magunk csináljuk ezeket, és rájövünk, hogy szaporítási erőfeszítéseink nem lettek sikeresek.

Sok vízi hajtatási hibát követtünk már el mi is, és sok dugványt sikerült elpusztítani a sikeres út megtalálása során. Most megosztom a tanultakat, hogy Te elkerülhesd ugyanazokat a hibákat, és hogy már az első alkalommal sikeresen szaporíts valamilyen növényt vízben!

Gyakori vízszaporítási hibák, amelyekre figyelni kell

HA szeretnél Te is ingyen még több növényhez jutni, akkor biztosan elgondolkodtál már a vizes hajtatáson, úgy, hogy egy meglévő növényedről levágott új hajtást szeretnél a vízben meggyökereztetni.

A procedúra során több hibát is véthetünk, de mi most összegyűjtöttük ezeket, hogy neked már az első alkalom is sikeres legyen!

1.    Nem mindent lehet vízben gyökereztetni!


Bár a vízben való gyökereztetést általában előnyben részesítik a talajban való szaporítással szemben, ez nem jelenti azt, hogy minden növényt lehet vagy kell vízben szaporítani.

Kezdetben a növények az ellenállás miatt jellemzően erősebb gyökereket fejlesztenek a talajban, mint a vízben. Ezek a korai gyökerek is azonnal megszokják a talajviszonyokat, szemben a vízgyökerekkel, amelyeknek az átültetés után kiigazításra van szükségük.

Egyes növények vízben is nehezen gyökereznek, de talajba ültetve gyorsan gyökereznek. A hegedűlevelű füge csak egy példa. Többször próbálkoztam a Ficus lyrata dugványok gyökereztetésével vízben, mint amennyit be akartam vallani, korlátozott gyökérnövekedéssel vagy egyáltalán nem hoztak gyökeret. Azonban az összes dugvány, amit a talajba ültettem, gyorsan gyökerezik, minden nehézség nélkül.

hirdetes


2.    Helytelen üveg használata


A növények vízben történő szaporításának egyik előnye a korlátozott eszközök szükségessége. Nem kell aggódni egy speciális vízelvezető edénytől vagy talajkeveréktől – mindössze egy pohárra és egy kis vízre van szükséged.

Az üveg kiválasztása azonban fontosabb, mint gondolnánk. Elég mélynek kell lennie ahhoz, hogy a dugvány az üvegben pihenjen anélkül, hogy felborulna, de nem olyan mélyen, hogy a teljes vágás beleessen. A pontos méret a szaporított növénytől függ. Egyeseknek csak néhány centi hosszúságra van szükségük, míg másoknak sokkal hosszabbnak kell lenniük az erős gyökérnövekedés biztosításához.

3.    Ne feltöltsd, cseréld a vizet!


Ha egyszer beletetted a vágást a pohárba, (sajnos) nem hagyhatod békén, és remélheted a legjobbat. A vízszaporítás gondozást és odafigyelést igényel, ha azt szeretnénk, hogy a gyökerek sikeresen fejlődjenek. Ennek a karbantartásnak a legfontosabb része a vízszint monitorozása és a vízcsere.
Azonban az nem jó megoldás, ha mindig csak felöltöd a vizet, ami elpárolgot és amit a növény elhasznált, mindig cseréld is ki teljesen a vizet, hogy a hajtás friss vízhez jusson ezáltal és elekrüld a baktériumok megtelepedését.


4.    Levelek ne kerüljenek víz alá


Amikor hajtásokat vágjuk le a növényről gyökereztetésre, az az általános tanács, hogy távolítsuk el a lombozatot a dugvány alsó feléről – ennek elmulasztása tipikus hajtatási hiba. A levelek megszabadulásával feltárjuk a csomópontokat a gyökérnövekedés számára, és eltávolítjuk a víz alatt esetlegesen rothadó leveleket. Ugyanez a tanács érvényes a kerti virágok vázába való vágásakor is – mindig távolítsunk el minden levelet, amely a vízvonal alatt ülne – ugyanezen okból.

hirdetes


5.    Ne kerüljön az egész hajtás víz alá

E tippek alapján az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha az egész vágást vízbe meríted – a leveleket és minden mást. Először is, a levelek gyorsan elrohadnak, elrontják a vizet, és a probléma átterjed a vágás többi részére. De ami még ennél is fontosabb, a levelek nem lesznek képesek biztosítani a gyökerek termeléséhez szükséges energiát, ami teljesen leállítja a szaporítási erőfeszítéseket.

A dugványnak csak azt a részét merítsük víz alá, amelyen gyökerek fejlődnek ki – a leveleket nem –, hogy elkerüljük a szükségtelen szerencsétlenségeket.

6.    Elfeledkezés a megfelelő világítási körülményekről

A gyökereztetéshez a megfelelő világításról is gondoskodnunk kell. Nem szabad, hogy a hajtásokat például közvetlen napfénynek tegyük ki, mert akkor a vékony kis szárak könnyen kiszáradhatnak, és elfelejthetjük, hogy valaha is gyökeret fognak hozni. Viszont közvetett napfényt biztosítsunk számukra, ugyanis a fény elengedhetetlen a növekedéshez.


7.    Túl sokáig várni az átültetésre


Az utolsó hiba az, amit néhányszor már én is elkövettem – túl sokáig vártam az átültetésre. Gyakran annyira belemerülünk abba, hogy nézzük a gyökerek növekedését, hogy elfelejtjük, hogy végül talajba kell juttatnunk őket.

Azonban ha nem ültetjük el őket időben, azzal megakadályozzuk, hogy teljes növénnyé fejlődhessenek.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányretek (Raphanussativus L.)

->keresztes-virágúak családjába tartozó, már az ókorban kedvelt étkezési retek egyik... Tovább

ásás

a —>talajművelés ősi formája; többnyire egy nyitóbarázdát készítenek az ásóval a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés