Gyógytornán a Nyíregyházi Állatpark beteg hópárduca

Gyógytornán a Nyíregyházi Állatpark beteg hópárduca

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Gyógytornával és masszírozással próbálnak javítani egy idegrendszeri betegségben szenvedő hópárduc állapotán a Nyíregyházi Állatpark szakemberei.

Gyógytornán a Nyíregyházi Állatpark beteg hópárduca
A hároméves nőstény Helsinkiből érkezett az állatparkba, és már korábbi lakóhelyén is átesett egy hasonló betegségen - mondta el Papp Endre, a park állatorvosa szombaton az MTI-nek. A szakemberek szerint a hópárduc betegségét a szüleitől örökölhette, mivel testvéreinél is észlelték ezeket a tüneteket.
    
A jelenleg mozgásképtelen állaton egy úgynevezett fizioterápiás kezelést alkalmaznak a gondozók annak érdekében, hogy a hópárduc ízületei és izmai működőképesek maradjanak, miután felgyógyul alapbetegségéből. A kezelés alatt az izmokat és az ízületeket gyógytornával átmozgatják, illetve masszírozással ingerlik, serkentve az idegi működést - ismertette Papp Endre. A kezelés egészen addig tart, ameddig a nőstény hópárduc teljesen visszanyeri a tudatát és a mozgásképességét.
    
A beavatkozás alatt az állat eszméleténél van, annyira azonban nem éber, hogy megtámadja gondozóit - tette hozzá. A hópárduc felgyógyulására jó az esély: az utóbbi két hétben lépésről lépésre javulnak reakciói és reflexei, izmai pedig várhatóan hamarosan visszanyerik eredetei állapotukat.
    
A Nyíregyházi Állatparkban eddig csak hópárducoknál fordult elő ilyen betegség. Az állatorvos szerint bizonyos állatfajok kifejezetten érzékenyek egyes idegrendszeri betegségekre. Ennek okait még sikerült kideríteni, de valószínűleg valamilyen "faji terheltség" lehet az állatkertben tartott állományban.
    
A hópárduc Közép-Ázsia hegyvidéki területein őshonos, a veszélyeztetett fajok közé tartozó macskaféle. A becslések szerint 4-6 ezer egyed él a természetben, állatkertekben pedig több mint négyszáz állatot nevelnek. Magyarországon több állatkertben látható hópárduc; szaporulatnak legutóbb a Szegedi Vadasparkban örülhettek, ahol 2012 májusában három kölyök született.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

immunválasz

az antigén hatására a szervezetben létrejött reakciók összessége, amely az immunrendszer és... Tovább

ivar (nem, szexus)

az ivarosan szaporodó (szaporodás) élőlények eltérő sajátsága. Az egyedek aszerint, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra