Gyeptelepítési ismeretek mindenkinek!

A gyeptelepítés módja és lehetőségei (Példa)

AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A gyep mint legolcsóbb takarmányforrás alapvető szerepet játszik a kérődzők takarmányozásában. A gyeppel szemben támasztott igény mindig az állattartás oldaláról jelenik meg. Azzal, hogy legelőként, rétként vagy kaszálóként akarjuk a gyepet hasznosítani, már akaratlanul is döntöttünk a fűfélék elvárt faji összetételének arányáról. Az, hogy tejelő vagy húsmarhának tervezzük a területet, tovább szűkíti a gazdaságos gyeptermesztés alkalmazható fajait.

Termesszünk gyepet eredményesen

Ezt követően jelenik meg a színen a termőhelyi adottság, a talajszerkezet, a tápanyag és vízellátás kapcsolata. A tervezési elvárások kavalkádja ezzel még korántsem ér véget. A gyepgazdálkodás alkalmazott rendszere, az, hogy konvencionális intenzív vagy agrár-környezetgazdálkodási programban a fenntartható gazdálkodás extenzifikálási elvárásai szerint szándékozunk tevékenykedni, szintén megszabja a lehetőségeinket.

Gyepgazdálkodás

Induljunk ki abból a tényből, hogy a gyepgazdálkodás a gyepnövényekre alapozott, agrotechnikával előállított szálastakarmány-termés gazdasági állatokkal történő hasznosítását jelenti. A konvencionális gyepgazdálkodás a gyep intenzifikálását jelenti a terméstöbblet fokozása, és ezen keresztül az állateltartó képesség növelése érdekében. Ehhez nagy hozamú fűfajtát telepít, tervszerű tápanyagellátást, műtrágyázást, és ha a lehetőségei engedik, öntözést végez.

A fenntartható gazdálkodás, például az NVT agrár-környezetgazdálkodási programja, nem engedi a termésfokozók használatát, közte az öntözést sem. Megszabja a telepíthető fűfajok számát, arányát, és a legeltethető állatfajokat a legelő terhelhetőségével együtt. Extenzifikált, alacsony ráfordítású, „low input” gazdálkodás, de nem azonos a korábban használt külterjes extenzív gazdálkodással.

A fenntartható gyepgazdálkodási programok támogatását a 150/2004. (X. 12.) FVM-rendelet szabályozza. A rendelet hatálya a 131/2004. (IX. 11.) FVM-rendeletben meghatározott támogatási célok szerint az agrár-környezetgazdálkodás támogatásaira terjed ki. A fentiek függvényében tekintsük át, milyen lehetőségeink vannak a gyeptelepítés területén. A konvencionális gazdálkodásban a telepíthető fűfajok számát az állat igényei szerint, az érvényben lévő kutatási eredmények alapján is meghatározhatjuk.

Gyeptermesztés olcsón és eredményesen

A klasszikus tejelőmarha legelők fűmag keveréke 5 fű és 2 pillangós gyepalkotó fajból állhat. A keverék összetétele legyen lágy füvű, könnyen legelhető gyepet eredményező fajokból álló legelő. Húsmarhának létesíthetünk gyepet egy fajú telepítéssel, mint a nádképű csenkesz, zöld pántlikafű vagy a magyar rozsnok, de elmehetünk 3 fajig is. A füvek jelen esetben a magyar rozsnok kivételével durvák, nehezen legelhető füvek az állat számára, emellett azonban jó takarmányértékű és a kisülési időszakban is legeltethető termést biztosító fajok. Különös, hogy öntözött gyepeken a tejelő juhok is szívesen fogyasztják a nádképű csenkeszt és a pántlikafüvet, öntözés nélkül viszont többnyire elkerülik őket.

A fenntartható gazdálkodás esetében előírás, hogy szántó visszagyepesítése esetén a keverék összetétele 6 fajnál vagy fajtánál kevesebb gyepalkotóból nem állhat, azonban egyik faj sem haladhatja meg a keverékben a 30%-ot. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor különböző fajták esetében sem lehet négy fajnál kevesebb gyepalkotóból telepítést végezni. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

terelőgát

Olyan 10-15 cm magas,40-60 cm széles, géppel készített földtöltés,amely a sávos... Tovább

71/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az évelõ, lágy szárú... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés