Grüne Woche, export, Zöld Hét, nemzetközi mezőgazdasági, élelmiszeripari kiállításon, agrárkérdé, tárgyalás, Horst Seehofer, német mezőgazdasági miniszter, élelmiszerpiac, biotermékek, nemzetközi mező

Grüne Woche

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem vagyunk lemaradva Európától, az export terén az élmezőnyben foglalunk helyet.- Magyarország számára rendkívül fontos a Berlinben zajló, úgynevezett Grüne Woche (Zöld Hét) elnevezésű nemzetközi mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari kiállításon való részvétel - nyilatkozta szombaton az MTI-nek Gráf József földművelésügyi miniszter.
Grüne Woche, export, Zöld Hét, nemzetközi mezőgazdasági, élelmiszeripari kiállításon, agrárkérdé, tárgyalás, Horst Seehofer, német mezőgazdasági miniszter, élelmiszerpiac, biotermékek, nemzetközi mező
Részvételünknek van mindenekelőtt egy politikai aktualitása, mégpedig az, hogy jelenleg Németország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Ez azt jelenti, hogy ebben a féléves időszakban számos fontos agrárkérdés dől el - jelentette ki a miniszter. Kiemelte továbbá, hogy egy ilyen kiállítás lehetőséget nyújt fontos kétoldalú tárgyalásokra is. Gráf József ezzel összefüggésben utalt arra, hogy megbeszéléseket folytatott Horst Seehofer német mezőgazdasági miniszterrel, s a többi között találkozott szlovák, cseh és ukrán kollégájával is.
 
Magyarország - mutatott rá a miniszter - élelmiszer-exportőr, és Németország az első számú piac az ország számára.
 
Gráf József ugyanakkor nagyon fontosnak nevezte, hogy lássuk a versenytársakat is, és felmérjük, hol tartanak ők és hol tart Magyarország. Ezzel összefüggésben a tanulságok között első helyen azt említette: óriásit fejlődtek azok az országok, amelyek korábban nem jelentettek konkurenciát Magyarország számára az élelmiszerpiacon. Köztük olyanok is, amelyek még most is jelentős importőrök ebben a tekintetben, mindenekelőtt Oroszország, amelynek kiállítási jelenléte lenyűgöző. De ugyanígy Ukrajna is, amelynek bemutatója szintén magas szintű. Velük szemben ugyan pozitív a mérlegünk, de fel kell készülnünk arra, hogy óriási a fejlődés ezekben az országokban is.
 
"Nem vagyunk lemaradva Európától, az export terén az élmezőnyben foglalunk helyet, ugyanakkor Magyarországon a mennyiségi termelést is növelni kell annak érdekében, hogy komoly tényezők maradjunk a piacon" - hangsúlyozta Gráf József.
 
Az idei, január 28-ig tartó Grüne Woche - és a jövő - egyik súlypontja a biotermékek bemutatása. Gráf József az MTI kérdésére úgy értékelte, hogy Magyarország jól áll ezen a téren. Németország a fő felvevője a magyar biotermékeknek külföldön. Keresik, megbecsülik termékeinket, nem tudunk annyit előállítani, amennyit ne tudnánk eladni - hangoztatta a miniszter, hozzátéve, hogy ez a következő időszak egyik legfontosabb iránya marad.
 
A Berlinben zajló hagyományos nemzetközi mezőgazdasági seregszemlén összesen 56 ország mintegy 1600 kiállítója mutatja be termékeit. 

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

takarmánytök (Cucurbíta maxima Duch.)

a tökfélék (Cucurbitaceae) család tagja. Erős gyökerei mélyen (2 m-ig is) lehatolnak. Szára... Tovább

légkör (atmoszféra)

a Földet gömbhéjszerűen körülvevő, több ezer kilométer vastag, fölfelé ritkuló... Tovább

Tovább a lexikonra