A görögdinnye magja

Soha ne dobd ki a görögdinnye magját, mutatom, mire használhatod fel!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az egyik legkedveltebb, legelterjedtebb nyári különlegesség a görögdinnye. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen nagyon jó ízű, hűsítő, és még szomjoltó is. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a görögdinnye magja is maga a csoda, mostani cikkemben elmondom nektek, miért és hogyan használhatjátok fel! 


Igazi csodaszer a görögdinnye magja

A görögdinnye élettani hatásai

Mielőtt rátérnék a görögdinnye magjára, szeretném elmondani nektek, miért olyan fantasztikus a görögdinnye. A görögdinnye 90 százalékos víztartalommal és 12 százalékos cukortartalommal (glükóz, fruktóz és szacharóz) bír. Ezen kívül találhatunk még benne pektint, fehérjét, B2-, B3-, B6-, A-, illetve C-vitamint, valamint hasznos ásványi anyagokat, többek között magnéziumot, nátriumot, kalciumot, vasat és foszfort. 

A görögdinnye leginkább a vizeletkiválasztó rendszer számára hasznos, sókat és savakat nem tartalmaz, viszont magas a lúgosanyag tartalma. Fogyasztása javasolt lyaggyulladás esteén, de azoknak is nagyon hasznos, akiknek oxalát, vagy urát kövek képződtek a veséjükben. A görögdinnyének magas a magnézium tartalma, ennek köszönhetően elég 150 grammot fogyasztani belőle, ezzel máris biztosítottuk a fontos nyomelemekből a napi szükségletünket. Hála magas rosttartalmának a görögdinnye segít a koleszterin kijuttatásához, ami elengedhetetlen a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében. Vérszegénységben szenvedőknek is ajánljuk, magas vastartalma miatt – csak a spenót és a saláta tartalmaz több vasat nála. 

Ha még ez sem lenne elég, elmondom, hogy a görögdinnye a fogyásban is segít! Szervezetünket megtisztítja, és megszabadít minket pár felesleges kilótól is. Ilyenkor másfél-két kilogramm dinnyét kell elfogyasztanunk egy nap alatt öt alkalomra elosztva. A görögdinnyében található folsav normalizálja az anyagcserét, erősíti az immunrendszert és nagyon fontos szerepet játszik a terhesség alatt, ugyanis szabályozza az embrió idegsejt képződését, ami pedig elengedhetetlen a normális fejlődéshez. 

A görögdinnye héját használhatjuk dzsem készítéséhez, amit felhasználhatunk süteményekhez és különböző édességekhez. Szakértők szerint naponta maximum 1-2 kilogramm görögdinnyét fogyaszthatunk a gyümölcsből, vagy a belőle készült léből. Most pedig nézzük, mi mindenre használhatjuk fel a görögdinnye magját, a következő oldalon ezt fogom nektek elmondani, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

2020-09-14

Ősszel érő bogyós finomságok - Melyik a kedvenc?

Ősszel díszítő bogyós növényeket mutatok most be nektek, amiket mindenképpen érdemes megismernetek! Nézzük, melyek a legérdekesebb őszi bogyósok.

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

2021-01-22

Termeszd meg az egészséged, csírázó magvakkal

A csírázó magvak rendkívül egészséges, és tápanyaggazdag elemei lehetnek táplálkozásodnak. Gondozásuk egyszerű, fogyasztásuk recepteidet változatossá teheti.

2021-01-21

A sárgarépa jótékony hatásai egészségünk szempontjából

A sárgarépa sokoldalú, évelő növény. Karotin-, és vitamintartalma is magas, mellyel hozzájárul egészségünk javításához. Ezen kívül számos jótékony hatása van.

További cikkek ebben a témában


fluor (F)

a —>halogénelemekhez tartozó halvány zöldessárga színű, mérgező gáz. Elemi... Tovább

homodinámia

az allélpárok vagy tulajdonságpárok között fennálló olyan kölcsönhatás, amelyben egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs