Ha még nem vagy gyakorlott gombaszedő, erre érdemes odafigyelni

hirdetes

Erre ügyeljünk gombaszedéskor

Petra

Ha még kezdő gombagyűjtő vagy és nem ismered eléggé a gombákat, érdemes néhány dologra odafigyelni. De ami a legfontosabb, az a szakértők véleményének a kikékése.

Gomba

A gombagyűjtés nem rossz foglalatosság, de ha az ember kezdőként vág neki, annak bizony meg vannak a veszélyei, amik akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogyha semmiképp nem tudunk lemondani a gombaszedésről, akkor mielőtt ízletes pörköltöt, vagy rántott gombát csinálnánk a begyűjtött gombákból, mindenféleképpen mutassuk meg őket egy gombaszakértőnek. Nem mintha olyan lehetetlen vállalkozás lenne felismerni a különböző gombafajokat, azonban ha valaki nem ismeri őket eléggé, az könnyen tévedésbe eshet velük kapcsolatban. Ha gombát szedünk, érdemes többször is megvizsgálni az egyes gombafajok képeit, amiket például megtalálunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal weboldalán. Így legalább tanulunk is.

Gomba

De nem csak az nem mindegy, hogy milyen fajta gombákat szedünk le, hanem az se, hogy hogyan tároljuk gyűjtés közben. Érdemes a gombákat fajonként külön kosárba, vagy dobozba helyezni. A műanyag zacskókat jobb, ha elfelejtjük gombaszedéskor, mert csak megromlik benne a gomba és ehetetlen lesz, vagy rossz esetben mérgező. A gomba nagyon gyorsan romlik, ezért ha már leszedtük, nem szabad túl sokáig halogatnunk a felhasználását, hanem célszerű már aznap megfőzni és azonnal elfogyasztani. Tárolni csakis száraz, hűvös, szellős helyen szabad és akkor se sok ideig.

Gomba

Gombagyűjtés után azért is érdemes szakemberhez fordulni, mert vannak olyan gombafajták, amiket például csak hosszú főzés után tudunk elfogyasztani; de olyan gombafaj is akad, ami mellett például nem ihatunk alkoholt. De ha netán mégis mellétrafálnánk és felmerülne a gombamérgezés gyanúja, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Segíti a terápiát az is, ha félretesszük annak a gombának a maradékát, amiből ettünk, vagy esetleg a gomba tisztításának maradékát. Így könnyebben meg lehet majd állapítani, hogy melyik gomba okozta a mérgezést, ami segíti a gyógyulási terápiát.

Gomba

Mindent összevetve hiába szeretjük nagyon a gombaféléket és hiába lehet belőlük isteni pörköltöt csinálni, vigyázni kell vele, mert a fogyasztása nem teljesen veszélytelen. De azért annyira nem kell tőle rettegni, hogy félredobjuk az ilyen irányú érdeklődésünket, viszont ez az az elfoglaltság, ami nagy odafigyelést kíván.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


AVOP

Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program. Tovább

lépújítás (méh.)

a lép elöregedése a következő nemzedékek fejl.-ét zavarja, a méhcsalád egészségét... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság