Ha még nem vagy gyakorlott gombaszedő, erre érdemes odafigyelni

Erre ügyeljünk gombaszedéskor! Útmutató kezdő gombászoknak

Petra
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha még kezdő gombagyűjtő vagy és nem ismered eléggé a gombákat, érdemes néhány dologra odafigyelni. De ami a legfontosabb, az a szakértők véleményének a kikérése.

Hogyan szedjünk gombát?

A gombagyűjtés nem rossz foglalatosság, de ha az ember kezdőként vág neki, annak bizony meg vannak a veszélyei, amik akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogyha semmiképp nem tudunk lemondani a gombaszedésről, akkor mielőtt ízletes pörköltöt, vagy rántott gombát csinálnánk a begyűjtött gombákból, mindenféleképpen mutassuk meg őket egy gombaszakértőnek. Nem mintha olyan lehetetlen vállalkozás lenne felismerni a különböző gombafajokat, azonban ha valaki nem ismeri őket eléggé, az könnyen tévedésbe eshet velük kapcsolatban. Ha gombát szedünk, érdemes többször is megvizsgálni az egyes gombafajok képeit, amiket például megtalálunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal weboldalán. Így legalább tanulunk is.

Hogyan szedjük a gombát?

De nem csak az nem mindegy, hogy milyen fajta gombákat szedünk le, hanem az se, hogy hogyan tároljuk gyűjtés közben. Érdemes a gombákat fajonként külön kosárba, vagy dobozba helyezni. A műanyag zacskókat jobb, ha elfelejtjük gombaszedéskor, mert csak megromlik benne a gomba és ehetetlen lesz, vagy rossz esetben mérgező. A gomba nagyon gyorsan romlik, ezért ha már leszedtük, nem szabad túl sokáig halogatnunk a felhasználását, hanem célszerű már aznap megfőzni és azonnal elfogyasztani. Tárolni csakis száraz, hűvös, szellős helyen szabad és akkor se sok ideig.

Mérgező vagy nem mérgező?

Gombagyűjtés után azért is érdemes szakemberhez fordulni, mert vannak olyan gombafajták, amiket például csak hosszú főzés után tudunk elfogyasztani; de olyan gombafaj is akad, ami mellett például nem ihatunk alkoholt. De ha netán mégis mellétrafálnánk és felmerülne a gombamérgezés gyanúja, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Segíti a terápiát az is, ha félretesszük annak a gombának a maradékát, amiből ettünk, vagy esetleg a gomba tisztításának maradékát. Így könnyebben meg lehet majd állapítani, hogy melyik gomba okozta a mérgezést, ami segíti a gyógyulási terápiát.

Mindent összevetve hiába szeretjük nagyon a gombaféléket és hiába lehet belőlük isteni pörköltöt csinálni, vigyázni kell vele, mert a fogyasztása nem teljesen veszélytelen. De azért annyira nem kell tőle rettegni, hogy félredobjuk az ilyen irányú érdeklődésünket, viszont ez az az elfoglaltság, ami nagy odafigyelést kíván!

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

áztató öntözés

a —>felületi öntözési módszerek közül a ->barázdás áztató öntözés képviseli... Tovább

forgási sebesség

a vállalat forgóeszközeinek kihasználását mérő mutatószám. A forgóeszközök egy év... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság oktatás