Ha még nem vagy gyakorlott gombaszedő, erre érdemes odafigyelni

hirdetes

Erre ügyeljünk gombaszedéskor! Útmutató kezdő gombászoknak

Petra
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha még kezdő gombagyűjtő vagy és nem ismered eléggé a gombákat, érdemes néhány dologra odafigyelni. De ami a legfontosabb, az a szakértők véleményének a kikérése.

Hogyan szedjünk gombát?

A gombagyűjtés nem rossz foglalatosság, de ha az ember kezdőként vág neki, annak bizony meg vannak a veszélyei, amik akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogyha semmiképp nem tudunk lemondani a gombaszedésről, akkor mielőtt ízletes pörköltöt, vagy rántott gombát csinálnánk a begyűjtött gombákból, mindenféleképpen mutassuk meg őket egy gombaszakértőnek. Nem mintha olyan lehetetlen vállalkozás lenne felismerni a különböző gombafajokat, azonban ha valaki nem ismeri őket eléggé, az könnyen tévedésbe eshet velük kapcsolatban. Ha gombát szedünk, érdemes többször is megvizsgálni az egyes gombafajok képeit, amiket például megtalálunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal weboldalán. Így legalább tanulunk is.

Hogyan szedjük a gombát?

De nem csak az nem mindegy, hogy milyen fajta gombákat szedünk le, hanem az se, hogy hogyan tároljuk gyűjtés közben. Érdemes a gombákat fajonként külön kosárba, vagy dobozba helyezni. A műanyag zacskókat jobb, ha elfelejtjük gombaszedéskor, mert csak megromlik benne a gomba és ehetetlen lesz, vagy rossz esetben mérgező. A gomba nagyon gyorsan romlik, ezért ha már leszedtük, nem szabad túl sokáig halogatnunk a felhasználását, hanem célszerű már aznap megfőzni és azonnal elfogyasztani. Tárolni csakis száraz, hűvös, szellős helyen szabad és akkor se sok ideig.

hirdetes

Mérgező vagy nem mérgező?

Gombagyűjtés után azért is érdemes szakemberhez fordulni, mert vannak olyan gombafajták, amiket például csak hosszú főzés után tudunk elfogyasztani; de olyan gombafaj is akad, ami mellett például nem ihatunk alkoholt. De ha netán mégis mellétrafálnánk és felmerülne a gombamérgezés gyanúja, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Segíti a terápiát az is, ha félretesszük annak a gombának a maradékát, amiből ettünk, vagy esetleg a gomba tisztításának maradékát. Így könnyebben meg lehet majd állapítani, hogy melyik gomba okozta a mérgezést, ami segíti a gyógyulási terápiát.

hirdetes

Mindent összevetve hiába szeretjük nagyon a gombaféléket és hiába lehet belőlük isteni pörköltöt csinálni, vigyázni kell vele, mert a fogyasztása nem teljesen veszélytelen. De azért annyira nem kell tőle rettegni, hogy félredobjuk az ilyen irányú érdeklődésünket, viszont ez az az elfoglaltság, ami nagy odafigyelést kíván!

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-27

Otthoni elfoglaltságok nyárra a gyerkőcnek, míg Te dolgozol

Hamarosan vége az iskolai időszaknak és ötleted sincs, hogy hogyan kösd le a gyerkőcöt egész nyáron úgy, hogy még a munkára és a kertre is jusson időd?

2022-10-14

Hogyan lehet felhasználni a sütőtök magját?

Szeretnéd felhasználnia sütőtök magját, és megmenteni a kidobástól? Rengeteg szuper ötletünk van a sütőtök magjának felhasználására, amit imádni fogtok!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, ránk, emberekre? Most mindent elmondunk róluk, az ellenük való védekezésről!

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-04-02

Minden, amit egy kertésznek a körtetermesztésről tudnia kell

Körtetermesztési kisokos mindenkinek, szakértőnk most mindent elmond nektek a körte termesztéséről, gondozásáról, neveléséről! Nagyon hasznos tanácsok!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben mindent elmondok, mivel segíthetsz a méheken!

2022-11-25

Ilyen drága még sosem volt a szaloncukor, mint idén

Mi magyarok elképesztően szeretjük a szaloncukrot, főleg az ünnepi időszakban. Azonban idén bizonyára kevesebb család teheti meg a vásárlását: méregdrága lesz!

2022-12-06

Kinek kell SEO tanácsadás? Mire jó?

Miben segít egy jó SEO tanácsadó? Melyik a jó SEO tanácsadó és miért? Mennyibe kerül egy SEO ügynökség? Miért fontos a kleresőoptimalizálás, és kinek kell?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

farkalás

a bárányok farkának 2—3 napos korban történő megkurtítása. A megmaradó farokcsonknak... Tovább

depresszió

a növény termőképességének megrekedése v. csökkenése. Kiválthatják kedvezőtlen külső... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság oktatás