Gombabetegségek bemutatása - ismerd meg Te is a leggyakoribb gombabetegségeket

Hat gyakori gombás megbetegedés, amivel meg kell küzdened!

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Aki kertészkedik, biztos lehet benne, hogy találkozni fog gombabetegséggel, éppen ezért érdemes elolvasnotok cikkünket, amiben bemutatunk hat, rendkívül gyakran előforduló gombabetegséget! 

Gombabetegségek megismerése

Mit értünk „gombás betegség” alatt?

A növények gombás betegségei vagy fertőzései a kertészek és gazdák legnagyobb ellenségei közé tartoznak. Ezeket a betegségeket különféle gombák okozzák, amelyek a levegőben terjednek, vagy a talajban várják, hogy megfertőzhessenek egy gazdatestet. A gombák a növények felületén található pórusokon vagy vágásokon, sebeken keresztül jutnak be a gazdatestbe, majd annak sejtjeibe, hogy aztán belülről kifelé pusztíthassák el azt.

A gombás betegségeket az teszi olyan problémássá, hogy kórokozóik szabad szemmel láthatatlanok, nem úgy, mint a rovarok, amiket sokkal könnyebb észrevenni, mielőtt nagyobb gondot okoznának. A gombás betegségeknek nincsenek előjelei – ha észreveszel valamit, az már tünet. Néhány betegség olyan gyorsan képes szétterjedni a növényekben és elpusztítani azokat, hogy esélyed sincs időben cselekedni ellenük. Éppen ezért a legjobb, ha aktívan védekezel ellenük, és megtanulod időben felismerni a legelső tüneteket, hogy még időben orvosolhasd a problémát (ha lehetséges).

A leggyakoribb gombás betegségek

Ahhoz, harcba szállhass a növényeidet támadó gombás betegségekkel, először is tudnod kell, hogy mivel állsz szemben. Sajnos elképesztően sok gombás betegség létezik, de az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb típusokat, amikkel kertedben találkozhatsz.

Gombabetegség - Elhalás

Az elhalásnak temérdek fajtája van, amelyek paradicsomokon és paprikákon jelenhetnek meg. Rothadásként is szokás emlegetni. A korai elhalás általában tavasszal támad, és kifejezetten nyirkos, nedves időjárásban terjed jól. Első tünetei a leveleken megjelenő jellegzetes barna foltok, amiket a levelek sárgulása és elhalása követ. A kései elhalás a legsúlyosabb és könnyedén végezhet a gazdatestével.

Ezért a Phytophthora baktérium felel, aminek a neve latinról leginkább „növénypusztítóként” fordítható le. Találó. A kései elhalás egy kékesszürke foltként jelenik meg a növényeken, ami később egyre sötétebbé válik és elpusztítja a leveleket és a terméseket is. Mint a legtöbb gombát, ezt is szabadon viszi magával a szél, így nagyon gyorsan képes terjedni, akár nagyobb távolságokra is. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában