Gombabetegségek bemutatása - ismerd meg Te is a leggyakoribb gombabetegségeket

hirdetes

Hat gyakori gombás megbetegedés, amivel meg kell küzdened!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Aki kertészkedik, biztos lehet benne, hogy találkozni fog gombabetegséggel, éppen ezért érdemes elolvasnotok cikkünket, amiben bemutatunk hat, rendkívül gyakran előforduló gombabetegséget! 

Gombabetegségek megismerése

Mit értünk „gombás betegség” alatt?

A növények gombás betegségei vagy fertőzései a kertészek és gazdák legnagyobb ellenségei közé tartoznak. Ezeket a betegségeket különféle gombák okozzák, amelyek a levegőben terjednek, vagy a talajban várják, hogy megfertőzhessenek egy gazdatestet. A gombák a növények felületén található pórusokon vagy vágásokon, sebeken keresztül jutnak be a gazdatestbe, majd annak sejtjeibe, hogy aztán belülről kifelé pusztíthassák el azt.

A gombás betegségeket az teszi olyan problémássá, hogy kórokozóik szabad szemmel láthatatlanok, nem úgy, mint a rovarok, amiket sokkal könnyebb észrevenni, mielőtt nagyobb gondot okoznának. A gombás betegségeknek nincsenek előjelei – ha észreveszel valamit, az már tünet. Néhány betegség olyan gyorsan képes szétterjedni a növényekben és elpusztítani azokat, hogy esélyed sincs időben cselekedni ellenük. Éppen ezért a legjobb, ha aktívan védekezel ellenük, és megtanulod időben felismerni a legelső tüneteket, hogy még időben orvosolhasd a problémát (ha lehetséges).

hirdetes

A leggyakoribb gombás betegségek

Ahhoz, harcba szállhass a növényeidet támadó gombás betegségekkel, először is tudnod kell, hogy mivel állsz szemben. Sajnos elképesztően sok gombás betegség létezik, de az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb típusokat, amikkel kertedben találkozhatsz.

Gombabetegség - Elhalás

Az elhalásnak temérdek fajtája van, amelyek paradicsomokon és paprikákon jelenhetnek meg. Rothadásként is szokás emlegetni. A korai elhalás általában tavasszal támad, és kifejezetten nyirkos, nedves időjárásban terjed jól. Első tünetei a leveleken megjelenő jellegzetes barna foltok, amiket a levelek sárgulása és elhalása követ. A kései elhalás a legsúlyosabb és könnyedén végezhet a gazdatestével.

hirdetes

Ezért a Phytophthora baktérium felel, aminek a neve latinról leginkább „növénypusztítóként” fordítható le. Találó. A kései elhalás egy kékesszürke foltként jelenik meg a növényeken, ami később egyre sötétebbé válik és elpusztítja a leveleket és a terméseket is. Mint a legtöbb gombát, ezt is szabadon viszi magával a szél, így nagyon gyorsan képes terjedni, akár nagyobb távolságokra is. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


vadöntözés

az —>árasztó öntözésnek olyan módja, amelynél a rendelkezésre álló... Tovább

hossztöltéses halastó (féloldalas halastó)

azoknak a halastavaknak az elnevezése, amelyek a völgynek csak az egyik oldalát foglalják el.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem