csibehúr (Spergula arvensis L.)

csibehúr (Spergula arvensis L.)


a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjához tartozik. Termesztették már az ókorban; nálunk a 19. sz. óta honosodott meg mészben szegény homoktalajokon. Két változata van: a közönséges csibehúr (S. a. sativa Koch.) és az óriás cs. (S. a. maxima Koch.). Közülük az utóbbi igényesebb, de bővebben terem. Főnövényként magjáért, takarmánynak másodnövényként jöhet számításba. Magja apró (emt. 0,6—1,3 g), ezért porhanyós vetőágyat igényel. Gabonasortávra, fm-enként 200—250 magot vetnek. 7—8 hét múlva már vágható; 5—7 t/ha zöldtömege csak lassan vénül el. A szm. szívesen, a ló nem nagyon fogyasztja. Szárítani kevésbé szokták. Magnak a ritkább állományt érdemes meghagyni. Amikor az alsó tokok barnulnak, többnyire rendre vágják, majd 4—5 nap múlva arató-cséplővel szedik fel. 0,4—0,8 t/ha magtermés várható.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
fáklya gyömbér gondozása

Egzotikus szobanövényt szeretnél? A fáklya gyömbér igazi különlegesség

Ha különleges és látványos szobanövényt keresel, amely azonnal magára vonja a figyelmet, a fáklya gyömbér (Etlingera elatior) lehet a tökéletes választás. Ez a lenyűgöző...

 őszi kerti munkák feketelistája

A kerti munkák feketelistája: őszi munkák, amiket érdemes elkerülni

Az őszi kerti munkák kulcsfontosságúak a kert megfelelő felkészítésében a télre, de sokan hajlamosak elkövetni olyan hibákat, amelyek károsíthatják a növényeket vagy...

Gyümölcsfa metszés az alapoktól

Tanuld meg most a gyümölcsfa metszés alapjait - tavaszra profi lehetsz

A gyümölcsfák metszése alapvető fontosságú a fák egészségének megőrzése és a terméshozam maximalizálása érdekében. Ebben az útmutatóban áttekintjük a tavaszi metszés...

sütőtök tárolása télire

Tudod, hogyan készítsd elő a sütőtököt a téli tárolásra? - Megmutatjuk

A sütőtök az egyik legnépszerűbb őszi zöldség, amelyet sokféleképpen felhasználhatunk a konyhában, akár levesek, sütemények, vagy főételek formájában. Azonban ha egész...

házi praktikák baromfi egészségéhez

Régi, jól bevált házi praktikák és trükkök a baromfik egészségéért!

A háztáji baromfitartás régi hagyományokkal és jól bevált praktikákkal rendelkezik, amelyek generációkon keresztül adódtak át a gazdák között. Manapság, amikor a...

Korszerű öntözési technikák

Korszerű öntözési módszerek: így lehet egyszerűbb a kertészkedés

Természetes, hogy minden kertész arra törekszik, hogy a növényei a legjobban fejlődjenek, miközben időt és vizet takarít meg. A korszerű öntözési technikák nemcsak...

kurkuma virág gondozása

Ezért is nevelj kurkuma virágot orchidea helyett: egyszerű a gondozása

A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia), más néven sziámi tulipán, nemcsak különleges szépségével, hanem egyszerű gondozhatóságával is kiváló választás a szobanövények...

jótanács futórózsa metszése

5 jótanács a futórózsa őszi metszéséhez, hogy még több virágot hozzon

A futórózsa csodálatos dísze lehet a kertnek, de megfelelő gondozás és metszés nélkül elveszítheti formáját és szépségét. Az őszi metszés kulcsfontosságú a növény...

barna padlizsán

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...

szabadgyökerű rózsa, futórózsa ültetése

Gyönyörű szabadgyökerű rózsa ültetése: alakítsd ki álmaid rózsakertjét

A rózsák királynőként uralják a kertet, és szabadgyökerű változataik igazi kincsnek számítanak a tapasztalt kertészek körében. Ezek a növények sokkal ellenállóbbak,...

völgycsillag gondozása, astrantia

Meseszerű völgycsillag: ismerd meg ezt a különleges évelő virágot

A kertészek világában időről időre felbukkannak olyan növények, amelyek nemcsak szépségükkel, hanem különlegességükkel is lenyűgöznek. Az Astrantia, vagy magyar nevén nagy...

gyümölcsös savanyúság recept

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...