notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

GMO vagy hibrid? Egyáltalán nem mindegy!

Hirdetés

GMO vagy hibrid? Egyáltalán nem mindegy!

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A GMO-k és a hibridek kérdése mostanában sok táplálkozási és növénytermesztési vita központját képezi. Napjaink egyik legmegosztóbb vitája kapcsán gyakran merül fel az érvelés, miszerint ez GMO-k (genetikailag módosított élőlények), illetve a hibridek lényegében ugyanazok, hiszen mindkettő génmanipuláció eredményei. Na, de mi az igazság? Most erről fogunk nektek beszélni! 

Nem mindegy, hogy GMO vagy hibrid, ez a különbség

Tény, hogy mind a GMO-k, mind pedig a hibrid növények génmódosulás eredményei, de míg a hibridek létrejöhetnek a természetben ÉS a laboratóriumokban is, addig a GMO-k kivétel nélkül mind mesterséges, ember alkotta teremtmények. A GMO-kat és az F1-es hibrideket talán kontrollált körülmények között állítják elő, azonban a hibridek keresztbeporzással jönnek létre – a GMO-k sokkal célzottabb génmódosítás eredményei. Mindkettőt cégek szabadalmaztatták (habár nem minden F1 hibrid szabadalmaztatott). 

 

Ennél azonban nagyobb különbségekkel is számolnunk kell! 

A GMO-k negatív diverzitásra és organikus haszonnövényekre gyakorolt hatásaik sokkal súlyosabbak, mint a cégek által piacra dobott hibrideké. A „Heritage Hybrid Tomato” („hagyaték hibrid paradicsom”) vagy a „Brandy Boy Hybrid” organikusan is termeszthetők (habár a nevük alapján örökségfajtákról lehet szó). Ezzel szemben a GMO eljárással létrehozott növényeket nem lehet organikusnak tekinteni.

Hirdetés

 

Ha egy F1-es hibridből ültetsz el magokat, akkor nem biztos, hogy a következő szezonban ugyanaz a hibrid nő majd ki belőlük – nem képesek „ténylegesen” reprodukálódni. Azonban ha egy GMO növény magját ülteted el, akkor talán ugyanazt a növényt kapod jövőre is, de ezzel súlyos perek tömkelegét zúdíthatod a nyakadba.

Hirdetés

 

A különbség a génekben van

Az igazán nagy – és legjelentősebb – különbség a GMO-k és a hibridek között a manipulált gének számában, illetve a manipulálás módszerében mutatkozik meg. Ezt a témát Joseph Tychonievich foglalta össze legjobban „Plant Breeding for the Home Gardener” (A növényszaporításról házi kertészeknek) című könyvében, amiben a következőt írja:„A hagyományos szaporítás genetikai sokszínűséget teremt azzal, hogy két különálló példányt összes génjét kombinálja egymással, amelyek többsége nem is szolgál semmilyen konkrét szaporítási célt. Ezzel szemben a génsebészet csupán egy gént, a DNS egyetlen külön kiválasztott részét helyezi be egy példány genomjába.”

 

Ez az egyetlen gén pedig érkezhet bárhonnan – egy másik növényből, egy gombából, egy baktériumból, és így tovább…A következő oldalon további hasznos információk várnak, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotó: Pixabay

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

Hosszúhétvégék külföldön

 Hosszúhétvégék külföldön Tovább

vérfoltos tojás

Ha a tojásképződéskor ( a petefészekben a tüszőhám felrdepedésekor) vérzés lép fel,akkor... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 112

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek