Itt a gesztenye szezon! Süss gesztenyét egyszerűen otthon

Itt a gesztenyeszezon! Süssük meg!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gesztenyesütés otthon

Sütünk-főzünk, bármiről is legyen szó, mi a legfontosabb? A baj az, hogy sokan nem tudnak erre a kérdésre helyesen válaszolni.  Nekem mindig azt mondták a nagyszüleim, hogy csak akkor sikerül valamit tökéletesen megfőzni vagy sütni, hogyha szeretet van benne. Ha nem szeretetből csinálod a dolgokat, abból jó nem fog kisülni! Szóval ez az első hozzávaló, a második, ami nagyon fontos, a tökéletes alapanyag megtalálása.

Vásárlás során olyan gesztenyét válasszunk, ami fényes, sötétbarna, sima és kemény felület, méretéhez képest nehéz. Fontos, hogy hasonló nagyságú szemeket válogassunk. Én támogatom a magyar gesztenye vásárlását, sokan az olaszra esküsznek inkább, de én rengeteg csalódtam már abban. A gesztenyét sütés előtt száraz, hűvös helyen tároljuk, betehetjük a hűtőbe is, de akkor vegyük ki a zacskóból.

Kezdődhet a sütés!

Itt jön az a rész, amit nagyon sokan nem tudnak, köztük én sem tudtam sokáig. Be kell vagdosni a gesztenyét! Miután bevagdostuk a gesztenye domború oldalát, áztassuk be egy bő órára. Ezután egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, hogy könnyebb legyen megtisztítani sütés után a tepsit. Süssük meg a forró sütőben a gesztenyét, néha rázogassuk meg őket a tepsiben, hogy jól átsüljenek mindenhol. Ha megsült, akkor melegen pucoljuk meg és kész is vagyunk! Légkeveréses sütéssel nagyjából 30 perc, felsőpirítón 20 perc általában a sütési idő.

Tippek, trükkök

A megsült gesztenyét azonnal csomagoljuk be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki olyan gyorsan és tovább meleg maradjon. Érdemes a gesztenyét melegen megpucolni, hogy könnyebb dolgunk legyen vele, ugyanis ha kihűl, akkor a belső barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értékét is. Áztatás során figyelni kell a kukacokra is, áztatás során a kukacos gesztenye feljön a víz tetejére, ezeket érdemes kidobnunk. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kisvárdai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kisvárda Szent György tér 8. 4600 Magyarország Tovább

Árpád (Optima)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A címer elsõrendû... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek