Genetikailag módosított szúnyogokat engednek szabadon Zágrábban, Zágráb genetikailag módosított szúnyogok

hirdetes

Genetikailag módosított szúnyogokat engednek szabadon Zágrábban a természetes állomány elpusztítására

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A következő két hét során százezer genetikailag módosított szúnyogot engednek szabadon Zágrábban, hogy elpusztítsák a természetes állományt- írja az MTI. Mire jó ez az egész, hogyan zajlik így a szúnyogírtás? Biztosan sokan néznek furcsán azzal kapcsolatban, hogy mi ez az egész, úgyhogy nézzük a részleteket!

Genetikailag módosított szúnyogok

Hogyan csökkenthető a szúnyogok száma ezzel a módszerrel?

A horvát fővárosban a legnagyobb számban az ázsiai tigrisszúnyog vagy napszúnyog, latin nevén Aedes albopictus telepedett meg. Az úgynevezett steril rovartechnika módszerével Európában az elmúlt években több kutatást és kísérletet végeztek a tigrisszúnyogok számának csökkentésére, így Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Görögországban és Szerbiában. Tavaly már az isztriai Pulában is alkalmazták az eljárást.

   

Hogyan lehet genetikailag módosított szúnyogokkal irtani?

Genetikailag módosított steril hímeket engednek el, amelyek a természetben élő nőstény szúnyogokkal fognak párosodni. Ennek eredményeként a nőstények olyan petéket hoznak létre és raknak le, amelyekből nem fejlődnek ki újabb szúnyogegyedek - magyarázta a portálnak Ana Klobucar, a közegészségügyi intézet munkatársa.

hirdetes
   

hirdetes

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Kiemelte: a laboratóriumban tenyésztett steril hím tigrisszúnyogokat körülhatárolt területen engedik szabadon. Később befogják őket, hogy meghatározzák, milyen messzire repültek el az adott helytől, valamint túlélési képességüket városi körülmények között. Több tojáscsapdát is felállítottak, hogy megvizsgálhassák a lerakott lárvákat.Klobucar elmondta, hogy a projektet Zágráb városa finanszírozza, és körülbelül 10 ezer euróba kerül. A génmódosított szúnyogok Olaszországból származnak, a projekttől pedig azt várják, hogy jelentősen csökkenti a tigrisszúnyogok számát. A tigrisszúnyognak nemcsak a csípése fájdalmas, de azon fajok közé tartozik, amelyek képesek betegségek terjesztésére is.

Mindeközben Magyarországon is vannak próblkozások? Hogy milyenek azt IDE kattintva olvashatod el!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben

Készülj fel egy varázslatos téli kalandra Erdélyben, ahol a hóba borult kastélyok, síparadicsomok, karácsonyi vásárok és egyedi élmények sokasága vár téged!

2023-12-05

Hétvégén mézeskalács fesztivál várja a látogatókat ezen a településen!

Ezen a hétvégén, december 8-9-én Gyula városa méz és gasztronómia szerelmeseit várja egy egyedi rendezvényre, ahol az Év Kiváló Magyar Méze versenyét is megrendezik

2023-12-04

Rengetegen rohamozzák meg az IKEA-t, ilyen olcsón fenyőhöz máshol nem lehet jutni

IKEA fenyővásár árak 2023-ban kicsit ugyan emelkedtek, de még mindig megéri az IKEA-ban fenyőt vásárolni. Az árak alacsonyak, és még kedvezmények is várnak.

2023-12-05

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen

A Balatont télen is érdemes megnézni, hiszen számos remek program van ebben az évszakban is a Balaton környékén, összegyűjtöttük most nektek a kedvenceinket!

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

2023-12-06

Milyen lehet egy gyönyörű borospincében telelni a Balatonnál?

Téli pihenés a Balaton nyugalmába: Fedezzük fel a Kislaki Bormanufaktúrát, ahol a minőségi borok és a vidéki elvonulás egészen egyedülálló élmény lehet telelésre.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazdasági társulás

jogi személyek gazd. célkitűzésű közös tevékenysége. Alapvető feltétele a közös... Tovább

K-vitamin-hiány

állatokban ritka, és főként akkor fordul elő, ha az állat a takarmánnyal vitaminellenes... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság