notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Folytatódó uniós vita a gmo-növényekről

Agromonitor

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem támogatják egyöntetűen az uniós tagországok az Európai Bizottság nemrégiben ismeretessé vált elképzeléseit a genetikailag módosított szervezetek (gmo-k) engedélyezésének tagállami illetékességbe helyezéséről – derült ki a környezetvédelmi miniszterek pénteki találkozóján Luxembourgban.
Folytatódó uniós vita a gmo-növényekről

Gmo-mentesség Magyarországon

Jean-Louis Borloo francia miniszter úgy nyilatkozott, hogy addig nem kívánja támogatását adni a javaslatokhoz, amíg az uniós szervek nem végzik el az ilyen típusú termékek engedélyezési rendszerének teljes felülvizsgálatát. A magyar álláspont változatlan: a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint Fazekas Sándor miniszter a tanácskozáson hangsúlyozta, hogy gmo-mentességét Magyarország a jövőben is fenn kívánja tartani. Fazekas Sándor – a francia miniszter felvetéséhez kapcsolódva – elmondta, hogy a génkezelt növények uniós engedélyezése körül továbbra is súlyos aggályok merülnek fel. 

Gmo engedélyezés

Magyarország azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy amíg a kockázatértékelés nem válik körültekintőbbé, addig az Európai Unió (EU) ne engedélyezze újabb génmódosított fajták köztermesztését – tudósított az MTI. A spanyol szakminiszter, Elena Espinosa leszögezte, hogy országa ellenzi a terveket, mert az visszalépést jelentene az uniós együttműködésben. Spanyolország soha nem támogatta a renacionalizálási törekvéseket az unión belül – tette hozzá a félévben a miniszteri tanács soros elnökségét is ellátó illetékes. Az Európai Bizottság hivatalosan csak a jövő hónapban terjeszti elő a témába vágó javaslatait, de annak főbb elemeit a tagországokkal már ismertette és a sajtónak is kiszivárogtatta. Az elképzelés lényege, hogy az Európai Unió tagországai a jövőben nemzeti hatáskörben dönthessenek arról, engedélyezik-e a génkezelt növények termesztését területükön vagy sem. 

Hirdetés

Tudományos alátámasztás a génkezelt termékek ellen

Jelenleg az EU-ban elméletileg uniós szinten engedélyezett az ilyen növények termesztése, és a tagországok csak tudományosan igazolt egészségügyi vagy környezetvédelmi érvekre hivatkozva tilthatják azt. Több tagállam azonban, köztük Magyarország is, elsősorban tudományos aggodalmak miatt heves ellenzője a génkezelt termékeknek, így az említett lehetőséggel élve nemzeti tilalmi záradékokat tart érvényben. Ezek az országok ráadásul nehezítették a gmo-növények használatát más tagállamokban is. A témáról folytatott szavazásokon ezért az utóbbi években rendre patthelyzet alakult ki az EU-tagok között. Ez utóbbi a fő oka annak, hogy a brüsszeli bizottság – egy holland kezdeményezést továbbfejlesztve – a tagállami engedélyezés pártjára állt. A testület még a hivatalos javaslat elkészítése előtt konzultálni kívánt arról a tagországok környezetvédelmi minisztereivel. A júliusban kiadandó hivatalos előterjesztést majd a tagországok kormányait képviselő tanács mellett az Európai Parlamentben is meg kell vitatni.

Hirdetés

Agromonitor

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
557 003
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 270 085
Közösség

zöld rozsnok (Bromus unioloides [Willd.] Humb. et Kunth.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, szétterülően bokros, bojtos gyökerű, évelő aljfű... Tovább

Flämingsprofi

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 116

Átlagos értékelés: 4.8