notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Antibiotikum alternatívák, sertéstakarmány és ivóvíz savanyítás

hirdetes

Antibiotikum alternatívák

Ferkel Zoltán, HUNGAPIG Kft.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szigorodó élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi szabályozások hatásaként a sertéstakarmányba keverhető antibiotikumok számának csökkenése várható a közeljövőben. Előtérbe kerülnek a biológiai hatékonyság - ár arány szempontjából kevésbé versenyképes takarmány-kiegészítő anyagok: szerves savak, oligoszacharidok, probiotikumok, enzimek, gyógynövény kivonatok, egyéb természetes és szintetikus hatóanyagok. Elvárásunk ezekkel az anyagokkal szemben ugyanaz, mint az antibiotikumokkal szemben volt: szermaradványok nélkül növeljék az állati termelést, fenntartsák és folyamatosan javítsák a sertés általános egészségi állapotát, javítsák a táplálóanyagok hasznosulását.

Antibiotikum alternatívák, sertéstakarmány és ivóvíz savanyítás

A szigorodó élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi szabályozások hatásaként a sertéstakarmányba keverhető antibiotikumok számának csökkenése várható a közeljövőben. Előtérbe kerülnek a biológiai hatékonyság - ár arány szempontjából kevésbé versenyképes takarmány-kiegészítő anyagok: szerves savak, oligoszacharidok, probiotikumok, enzimek, gyógynövény kivonatok, egyéb természetes és szintetikus hatóanyagok. Elvárásunk ezekkel az anyagokkal szemben ugyanaz, mint az antibiotikumokkal szemben volt: szermaradványok nélkül növeljék az állati termelést, fenntartsák és folyamatosan javítsák a sertés általános egészségi állapotát, javítsák a táplálóanyagok hasznosulását.
A felsorolt alternatívák közül a szerves savak egyre bővülő alkalmazását
o a jól leírható hatásmechanizmus,
o a beltartalom egzakt mérhetősége,
o továbbá az ipari méretekben történő gyártásból adódó relatíve olcsó ár
egyaránt kedvezően befolyásolja.
A szerves savak takarmányba keverve a malacnevelés korai szakaszában kerültek először alkalmazásra. Ez érthető, hiszen malacnevelés kritikus időszaka a korai, 3-4 hetes választás. A kocatejről a szilárd takarmányra történő átállás, a helyváltoztatás, falkásítás komoly stressz helyzetet jelent a malacoknak, tovább nehezítve a még elégtelen sósavtermelésből adódó emésztési problémákat. Az 1. sz. ábra jól szemlélteti a pH érték kedvezőtlen változását a malac gyomrában.
A stressztényezők által befolyásolt alacsony sósavtermelési szint mellett alkalmazott takarmányok magas pufferkapacitása is pH növelő. Nem elég tehát, hogy a természetesen termelődő sósav mennyisége kevesebb, mint amit az emésztendő tápanyagok igényelnek, még jelentős részét az egyes takarmány komponensek el-térő módon le is kötik. A 2. ábra a sertés takarmányok előállításához gyakran alkalmazott alapanyagok savmegkötő képességét tartalmazza. A mértékegységként használt meq, a 3-as pH fenntartásához szükséges cc. sósav mennyiségét jelöli.
A táblázatban foglalt adatok rendkívül fontosak, hiszen a savanyítás indirekt formáját jelenti a helyesen összeválogatott re-latíve alacsony pufferkapacitású takarmánykomponensek alkalmazása a malacok tápszereinek, tápjainak kialakításakor. A HUNGAPIG Kft. Takarmányozási Osztálya több mint fél évtizede vezette be a hazai és az export piacokra a HUNGAPIG - ALFA hatóanyagot tartalmazó premixeket, koncentrátumokat, malactápszereket. Az átütő piaci sikerhez hozzájárult a hatóanyag optimális működéséhez alacsony fehérje szintek, vissza-fogott kálcium, foszfor és mikroelemszintek alkalmazásra.
Ennek alapja a HUNGAPIG - ALFA hatóanyag, amely mint természetes ásványi-, és növényi anyagokból álló takarmány stabilizátor biológiai úton fejti ki hatását. A szemes-termények őrlését követően megakadályozza az oxidációs folyamatokat, gátolja az aminosavak bomlását, optimális pH-t biztosít a megfelelő bélflóra stabilizálásához. A takarmánykeverékekben levő táplálóanyagok aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, mikroelemek felszívódását nagymértékben elősegíti, beépülésüket gyorsítja. Az anyagcsere felgyorsulásával párhuzamosan az emésztőrendszer pangó fehérje tartalma csökken, ami a környezet - levegő, kibocsátott trágya - ammónia terheltségének redukciójával jár együtt. Így főleg a relatíve nagy állatsűrűségű épületek levegője sem jelent légúti megbetegedésekre hajlamosító közeget a sertések számára. A Hungapig-Alfa hatóanyag segítségével az ásványi-anyag szintek jelentősen csökkenthetők. Az emésztőrendszer kémhatása a káros koliform baktériumok számára kedvezőtlen savas irányban változik. A Hungapig-Alfa hatóanyag alkalmazásának köszönhetően a sertés anyagcseréje tökéletesebbé válik, jó alapot szolgáltatva ezzel a kedvező és stabil egészségi állapot kialakulásához és az ezzel szorosan össze-függő racionális termelési szintek eléréséhez.

hirdetes
Az "indirekt savanyítást" jelentő optimális takarmány receptúra kialakítás mellett a legújabb fejlesztéseinkben újdonságot hozott és továbblépést biztosított a ko-rábban használt és javasolt egykomponenses poralakú savkészítmények lecserélése speciális savkombinációkra. Választásunk a Nutrizuur Dry poralakú savkeverékre esett. Alkalmazásával a malacok választást követő hiányos gyomorsav termelése mellett is biztosítható a kedvező bél mikroflóra, a hatékony fehérje emésztés. Az alkalmazott savak fokozzák a hasnyálmirigy, a máj, a bélmirigyek enzimelválasztását, kedvező feltételeket teremtve a táp-anyagok jobb értékesüléséhez. A gyomor és a vékonybél pH-ja kedvezőtlenné válik a kórokozók jelentős részének. A 3. tá-lázatban a malacnevelés során legtöbb ál-lategészségügyi problémát okozó baktériumok életképességét biztosító, szaporodását elősegítő pH intervallumok láthatók.
A HUNGAPIG Kft. Takarmányozási Osztálya által javasolt Nutrizuur Dry tej-sav, illetve hangyasav és ammónium sójának speciálisan feldolgozott keveréke.
Az alkotóelemek közül különleges a tejsav, hiszen tejsav képződés tejcukorból a vékonybélben természetes módon is végbemegy. A tejsav baktericid hatása jelentős.
A hangyasav igen jól disszociáló, erős sav, bakteriosztatikus hatása kiemelkedő, igen gyors pH csökkentő. 4-es pH-ig nem gátolja az előzőekben említett tejsavtermelő baktériumok működését, szaporodását. A gyomor pepszines emésztését nagy-mértékben javítja. Salmonella ellenes hatása kimagasló. Elsősorban a baktérium sejthártyáját, részben a többi sejtmembrán szerkezetét teszi tönkre. A sérült membránon keresztül akadályozott a baktérium anyagcseréje.
Fontos megemlíteni még a propionsavat, mely fontos alkotó eleme a másik, általunk javasolt, később bemutatásra kerülő itatásos savkombinációnak. A propionsav bejutva a baktériumsejt belsejébe egy enzim, a piruvát-karboxiláz gátlásával a szénhidrát bontást akadályozza, a baktérium nem tud energiát termelni, nem osztódik.
A 4. ábra sematikusan mutatja be a fent említett rövid szénláncú szerves savak működését. Jól megfigyelhető , hogy bejutva a baktérium sejtplazmájába a savak anionokra (RCOO-) és hidrogén-ionokra (H+) bomlanak. A hidrogén-ionok erősen csökkentik a sejtplazma pH-ját, amelynek visszaállítása energia igényes folyamat. A bejutott anionok gátolják a normál DNS szintézist, a baktérium elpusztul. Az ábrán feltüntetett foszforsav bár erős sav, a sejt-membránon nem tud keresztül hatolni, és a többi szervetlen savhoz hasonlóan csak pH csökkentésre alkalmazhatóak bakteriosztatikus takarmány vagy ivóvíz kiegészítőként.
A szerves savak koncentrációjának emelésével az eltérő sav típusok különböző hatást fejtenek ki a baktériumok szaporodására (5. ábra). Megfigyelhető a hangyasav gyors hatása alacsony koncentráció mellett, ami a további töményítéssel jelentősen nem változik. A tejsav magasabb koncentrációban hatékony és a koncentráció emelésével hatékonysága emelkedik. A szervetlen foszforsav baktérium ellenes hatékonysága a koncentráció jelen-tős emelésével sem közelíti meg a szerves savakét.
hirdetes
A NUTRIZUUR DRY javasolt adagolása:
o szopósmalacoknak: 12 kg-ig 9 kg/tonna késztáp
o malacoknak: 12-35 kg-ig 6 kg/tonna késztáp
o süldőknek: 70 kg-ig 4 kg/tonna késztáp
o hízósertéseknek 70-120 kg-ig 3 kg/tonna késztáp
A por alakú készítmények mellett kimagasló eredményeket érünk el a savkombináció folyadék változatával is. A FRA SAL M Plus termék az előzőekben említett hangyasav illetve sója, valamint a tej-savon kívül propionsavat és sóit is tartalmazza. Igen koncentrált folyadék, mely jól alkalmazható az utónevelés kritikus, a választást követő 2 hetes időintervallumában 0,51 kg/ivóvíz köbméter dozírozással. Célszerű a vízrendszerbe épített gyógyszeradagoló gépet 1%-os injektálásra beállítani, és törzsoldatként egy tíz literes kannába 1 liter FRA SAL M Plus folyadékot feloldani. Az alkalmazás előtt a HUNGAPIG takarmányos kollégái megvizsgálják az ivóvizet, javaslatot tesznek a pontos dozírozás kialakítására, hiszen a különböző vízminták eltérő oldott ásványi anyag koncentrációval, így eltérő pH-val illetve pufferkapacitással rendelkeznek.
Az ivóvíz fentiek szerinti savanyításának előnyös hatásai leglátványosabban olyan battérián jelentkeznek, ahol valamilyen technológiai hiba vagy hiányosság, pl. túl korai választás, hőstressz, nem meg-felelő szellőzés, hideg istálló stb., mint kedvezőtlen környezeti tényező miatt ét-vágytalanság, hasmenés jelentkezik. A malacok gyakorlatilag nem esznek, viszont a savanyított vizet szívesen elfogyasztják. Ilyenkor a malacok kutricánkénti helyi injekciós antibiotikumos kezelése mellett ez az egyedüli lehetőség a nagyobb elhullás elkerülésére, a takarmány felvétel elősegítésére.
Összefoglalva a HUNGAPIG Kft. Takarmányozási Osztálya által forgalmazott speciális por alakú NUTRIZUUR DRY illetve folyékony FRA SAL M Plus szinergista szervessav kombináció hatékony savanyítást, pH csökkentést tesz lehetővé a sertések, főleg a malacok gyomrában és vékonybéli szakaszán. Az így ki-alakított alacsony pH kedvezőtlen viszonyokat teremt a patogén baktériumok számára, gátolva életműködésüket, szaporodásukat. Stimulálja a szervezet enzimakti-vitását, javítja a fehérjék emésztését. Ennek eredményeképpen növekszik a napi takarmányfelvétel, javul a takarmányok emészthetősége, így a napi testtömeg-gyarapodás emelkedik. Az általános egészségi állapot javulás a hasmenéses megbetegedések és az elhullások számának csök-kenésében, a kevesebb antibiotikumos kezelésben nyilvánul meg. A takarmányozási Osztályon dolgozó szaktanácsadó kollégák készséggel segítenek a rendelkezésre álló alapanyagok figyelembe vételével a legkisebb pufferkapacitású, optimális malactakarmányok receptúráinak kidolgozásában, illetve a javasolt savanyítók telepi adaptációjában.



 









Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
910 051
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 438 049
Közösség

sejtmag

a sejtek életműködésének központi szabályozója, valamint a lényeges öröklődési... Tovább

Ti-plazmid

Az Agrobacterium tumefaciens plazmidja.Miovel a növényi sejtben szaporodásra képes,a növényi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 235

Átlagos értékelés: 4.9