Antibiotikum alternatívák, sertéstakarmány és ivóvíz savanyítás

Antibiotikum alternatívák

Ferkel Zoltán, HUNGAPIG Kft.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szigorodó élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi szabályozások hatásaként a sertéstakarmányba keverhető antibiotikumok számának csökkenése várható a közeljövőben. Előtérbe kerülnek a biológiai hatékonyság - ár arány szempontjából kevésbé versenyképes takarmány-kiegészítő anyagok: szerves savak, oligoszacharidok, probiotikumok, enzimek, gyógynövény kivonatok, egyéb természetes és szintetikus hatóanyagok. Elvárásunk ezekkel az anyagokkal szemben ugyanaz, mint az antibiotikumokkal szemben volt: szermaradványok nélkül növeljék az állati termelést, fenntartsák és folyamatosan javítsák a sertés általános egészségi állapotát, javítsák a táplálóanyagok hasznosulását.

Antibiotikum alternatívák, sertéstakarmány és ivóvíz savanyítás

A szigorodó élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi szabályozások hatásaként a sertéstakarmányba keverhető antibiotikumok számának csökkenése várható a közeljövőben. Előtérbe kerülnek a biológiai hatékonyság - ár arány szempontjából kevésbé versenyképes takarmány-kiegészítő anyagok: szerves savak, oligoszacharidok, probiotikumok, enzimek, gyógynövény kivonatok, egyéb természetes és szintetikus hatóanyagok. Elvárásunk ezekkel az anyagokkal szemben ugyanaz, mint az antibiotikumokkal szemben volt: szermaradványok nélkül növeljék az állati termelést, fenntartsák és folyamatosan javítsák a sertés általános egészségi állapotát, javítsák a táplálóanyagok hasznosulását.
A felsorolt alternatívák közül a szerves savak egyre bővülő alkalmazását
o a jól leírható hatásmechanizmus,
o a beltartalom egzakt mérhetősége,
o továbbá az ipari méretekben történő gyártásból adódó relatíve olcsó ár
egyaránt kedvezően befolyásolja.
A szerves savak takarmányba keverve a malacnevelés korai szakaszában kerültek először alkalmazásra. Ez érthető, hiszen malacnevelés kritikus időszaka a korai, 3-4 hetes választás. A kocatejről a szilárd takarmányra történő átállás, a helyváltoztatás, falkásítás komoly stressz helyzetet jelent a malacoknak, tovább nehezítve a még elégtelen sósavtermelésből adódó emésztési problémákat. Az 1. sz. ábra jól szemlélteti a pH érték kedvezőtlen változását a malac gyomrában.
A stressztényezők által befolyásolt alacsony sósavtermelési szint mellett alkalmazott takarmányok magas pufferkapacitása is pH növelő. Nem elég tehát, hogy a természetesen termelődő sósav mennyisége kevesebb, mint amit az emésztendő tápanyagok igényelnek, még jelentős részét az egyes takarmány komponensek el-térő módon le is kötik. A 2. ábra a sertés takarmányok előállításához gyakran alkalmazott alapanyagok savmegkötő képességét tartalmazza. A mértékegységként használt meq, a 3-as pH fenntartásához szükséges cc. sósav mennyiségét jelöli.
A táblázatban foglalt adatok rendkívül fontosak, hiszen a savanyítás indirekt formáját jelenti a helyesen összeválogatott re-latíve alacsony pufferkapacitású takarmánykomponensek alkalmazása a malacok tápszereinek, tápjainak kialakításakor. A HUNGAPIG Kft. Takarmányozási Osztálya több mint fél évtizede vezette be a hazai és az export piacokra a HUNGAPIG - ALFA hatóanyagot tartalmazó premixeket, koncentrátumokat, malactápszereket. Az átütő piaci sikerhez hozzájárult a hatóanyag optimális működéséhez alacsony fehérje szintek, vissza-fogott kálcium, foszfor és mikroelemszintek alkalmazásra.
Ennek alapja a HUNGAPIG - ALFA hatóanyag, amely mint természetes ásványi-, és növényi anyagokból álló takarmány stabilizátor biológiai úton fejti ki hatását. A szemes-termények őrlését követően megakadályozza az oxidációs folyamatokat, gátolja az aminosavak bomlását, optimális pH-t biztosít a megfelelő bélflóra stabilizálásához. A takarmánykeverékekben levő táplálóanyagok aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, mikroelemek felszívódását nagymértékben elősegíti, beépülésüket gyorsítja. Az anyagcsere felgyorsulásával párhuzamosan az emésztőrendszer pangó fehérje tartalma csökken, ami a környezet - levegő, kibocsátott trágya - ammónia terheltségének redukciójával jár együtt. Így főleg a relatíve nagy állatsűrűségű épületek levegője sem jelent légúti megbetegedésekre hajlamosító közeget a sertések számára. A Hungapig-Alfa hatóanyag segítségével az ásványi-anyag szintek jelentősen csökkenthetők. Az emésztőrendszer kémhatása a káros koliform baktériumok számára kedvezőtlen savas irányban változik. A Hungapig-Alfa hatóanyag alkalmazásának köszönhetően a sertés anyagcseréje tökéletesebbé válik, jó alapot szolgáltatva ezzel a kedvező és stabil egészségi állapot kialakulásához és az ezzel szorosan össze-függő racionális termelési szintek eléréséhez.
Az "indirekt savanyítást" jelentő optimális takarmány receptúra kialakítás mellett a legújabb fejlesztéseinkben újdonságot hozott és továbblépést biztosított a ko-rábban használt és javasolt egykomponenses poralakú savkészítmények lecserélése speciális savkombinációkra. Választásunk a Nutrizuur Dry poralakú savkeverékre esett. Alkalmazásával a malacok választást követő hiányos gyomorsav termelése mellett is biztosítható a kedvező bél mikroflóra, a hatékony fehérje emésztés. Az alkalmazott savak fokozzák a hasnyálmirigy, a máj, a bélmirigyek enzimelválasztását, kedvező feltételeket teremtve a táp-anyagok jobb értékesüléséhez. A gyomor és a vékonybél pH-ja kedvezőtlenné válik a kórokozók jelentős részének. A 3. tá-lázatban a malacnevelés során legtöbb ál-lategészségügyi problémát okozó baktériumok életképességét biztosító, szaporodását elősegítő pH intervallumok láthatók.
A HUNGAPIG Kft. Takarmányozási Osztálya által javasolt Nutrizuur Dry tej-sav, illetve hangyasav és ammónium sójának speciálisan feldolgozott keveréke.
Az alkotóelemek közül különleges a tejsav, hiszen tejsav képződés tejcukorból a vékonybélben természetes módon is végbemegy. A tejsav baktericid hatása jelentős.
A hangyasav igen jól disszociáló, erős sav, bakteriosztatikus hatása kiemelkedő, igen gyors pH csökkentő. 4-es pH-ig nem gátolja az előzőekben említett tejsavtermelő baktériumok működését, szaporodását. A gyomor pepszines emésztését nagy-mértékben javítja. Salmonella ellenes hatása kimagasló. Elsősorban a baktérium sejthártyáját, részben a többi sejtmembrán szerkezetét teszi tönkre. A sérült membránon keresztül akadályozott a baktérium anyagcseréje.
Fontos megemlíteni még a propionsavat, mely fontos alkotó eleme a másik, általunk javasolt, később bemutatásra kerülő itatásos savkombinációnak. A propionsav bejutva a baktériumsejt belsejébe egy enzim, a piruvát-karboxiláz gátlásával a szénhidrát bontást akadályozza, a baktérium nem tud energiát termelni, nem osztódik.
A 4. ábra sematikusan mutatja be a fent említett rövid szénláncú szerves savak működését. Jól megfigyelhető , hogy bejutva a baktérium sejtplazmájába a savak anionokra (RCOO-) és hidrogén-ionokra (H+) bomlanak. A hidrogén-ionok erősen csökkentik a sejtplazma pH-ját, amelynek visszaállítása energia igényes folyamat. A bejutott anionok gátolják a normál DNS szintézist, a baktérium elpusztul. Az ábrán feltüntetett foszforsav bár erős sav, a sejt-membránon nem tud keresztül hatolni, és a többi szervetlen savhoz hasonlóan csak pH csökkentésre alkalmazhatóak bakteriosztatikus takarmány vagy ivóvíz kiegészítőként.
A szerves savak koncentrációjának emelésével az eltérő sav típusok különböző hatást fejtenek ki a baktériumok szaporodására (5. ábra). Megfigyelhető a hangyasav gyors hatása alacsony koncentráció mellett, ami a további töményítéssel jelentősen nem változik. A tejsav magasabb koncentrációban hatékony és a koncentráció emelésével hatékonysága emelkedik. A szervetlen foszforsav baktérium ellenes hatékonysága a koncentráció jelen-tős emelésével sem közelíti meg a szerves savakét.
A NUTRIZUUR DRY javasolt adagolása:
o szopósmalacoknak: 12 kg-ig 9 kg/tonna késztáp
o malacoknak: 12-35 kg-ig 6 kg/tonna késztáp
o süldőknek: 70 kg-ig 4 kg/tonna késztáp
o hízósertéseknek 70-120 kg-ig 3 kg/tonna késztáp
A por alakú készítmények mellett kimagasló eredményeket érünk el a savkombináció folyadék változatával is. A FRA SAL M Plus termék az előzőekben említett hangyasav illetve sója, valamint a tej-savon kívül propionsavat és sóit is tartalmazza. Igen koncentrált folyadék, mely jól alkalmazható az utónevelés kritikus, a választást követő 2 hetes időintervallumában 0,51 kg/ivóvíz köbméter dozírozással. Célszerű a vízrendszerbe épített gyógyszeradagoló gépet 1%-os injektálásra beállítani, és törzsoldatként egy tíz literes kannába 1 liter FRA SAL M Plus folyadékot feloldani. Az alkalmazás előtt a HUNGAPIG takarmányos kollégái megvizsgálják az ivóvizet, javaslatot tesznek a pontos dozírozás kialakítására, hiszen a különböző vízminták eltérő oldott ásványi anyag koncentrációval, így eltérő pH-val illetve pufferkapacitással rendelkeznek.
Az ivóvíz fentiek szerinti savanyításának előnyös hatásai leglátványosabban olyan battérián jelentkeznek, ahol valamilyen technológiai hiba vagy hiányosság, pl. túl korai választás, hőstressz, nem meg-felelő szellőzés, hideg istálló stb., mint kedvezőtlen környezeti tényező miatt ét-vágytalanság, hasmenés jelentkezik. A malacok gyakorlatilag nem esznek, viszont a savanyított vizet szívesen elfogyasztják. Ilyenkor a malacok kutricánkénti helyi injekciós antibiotikumos kezelése mellett ez az egyedüli lehetőség a nagyobb elhullás elkerülésére, a takarmány felvétel elősegítésére.
Összefoglalva a HUNGAPIG Kft. Takarmányozási Osztálya által forgalmazott speciális por alakú NUTRIZUUR DRY illetve folyékony FRA SAL M Plus szinergista szervessav kombináció hatékony savanyítást, pH csökkentést tesz lehetővé a sertések, főleg a malacok gyomrában és vékonybéli szakaszán. Az így ki-alakított alacsony pH kedvezőtlen viszonyokat teremt a patogén baktériumok számára, gátolva életműködésüket, szaporodásukat. Stimulálja a szervezet enzimakti-vitását, javítja a fehérjék emésztését. Ennek eredményeképpen növekszik a napi takarmányfelvétel, javul a takarmányok emészthetősége, így a napi testtömeg-gyarapodás emelkedik. Az általános egészségi állapot javulás a hasmenéses megbetegedések és az elhullások számának csök-kenésében, a kevesebb antibiotikumos kezelésben nyilvánul meg. A takarmányozási Osztályon dolgozó szaktanácsadó kollégák készséggel segítenek a rendelkezésre álló alapanyagok figyelembe vételével a legkisebb pufferkapacitású, optimális malactakarmányok receptúráinak kidolgozásában, illetve a javasolt savanyítók telepi adaptációjában. 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

keresztezés ciklikus termelés

világszerte számos módszert dolgoztak ki a mg. -> melléktermékek minél teljesebb körű... Tovább

medence

az állat törzsének hátulsó szakasza. Tájékai: a kereszttájék, ehhez csatlakozik kétoldalt... Tovább

Tovább a lexikonra