Gabonatároló Kaposváron

Gráf József
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy év alatt csaknem 4 millió tonna raktárkapacitás épült.
Gabonatároló Kaposváron, műszaki fejlesztés, növénytermesztés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

- A műszaki fejlesztés, a technikai megújítás, versenyképesség kapja a legtöbb támogatást a magyar argáriumban a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban - hangoztatta Gráf József szerdán, Kaposváron.
 
A szakminiszter erről a Kapos-Agro Zrt. telephelyén felépült, 15.000 tonna termény befogadására alkalmas gabonatároló átadási ünnepségén beszélt.
 
Kiemelte: egy év alatt közel 4 millió tonna új raktárkapacitást hoztak létre az országban, hosszútávon megteremtették annak a feltételét, hogy Magyarországon a gabonahasznosítás új irányba indulhasson el.
 
A miniszter megfogalmazása szerint kemény piacvédelemmel "eljutottunk odáig, hogy ez egy rendezett piac, tisztességes jövedelmet lehet szerezni az agráriumban". Emlékeztetett: a magyar költségvetés évente 136 milliárd forintot fordít intervenciós felvásárlásra, ebből 110 milliárd forintot gabonára.
 
Magyarország és az Európai Unió kapcsolatáról szólva Gráf József leszögezte: mára "teljesen rendezettek" a viszonyok, az EU országai az agrárium területén teljes jogú és egyenértékű tagként fogadták el hazánkat.
 
Az ágazat jelentőségét hangsúlyozva a miniszter rámutatott: az agrártárca az egyetlen, amely teljes egészében rendelkezik a felett a 2.300 milliárd forint felett, amit a következő hét évben az ágazat elkölthet.
 
Elmondása szerint az idei, várhatóan 14 millió tonna feletti gabonatermés minősége kiváló. "Ennek megfelelően nagyon jó az ár is" - tette hozzá. Közölte: a jó minőségű malmi búzáért 28.000 forint körüli árat lehet kérni, s a kukoricának is ehhez közelítő a felvásárlási ára.
 
A Kapos-Agro telepe a most átadott tárolókapacitással együtt 45-50 ezer tonna termény befogására alkalmas. A társaság a saját, 2.400 hektárnyi területéről betakarított termény mellett itt tárolja a környező, magántermelők tulajdonában lévő, mintegy ezer hektáron megtermelt búzát és kukoricát.
 
A beruházás 250 millió forintba került, ebből 90 millió forint európai uniós támogatás, 110 millió forint AVOP-támogatás, a fennmaradó hányad saját erő.
 
A növénytermesztéssel foglalkozó társaság ebben az évben a tavaly elért 700 millió forintot meghaladó árbevétellel számol. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

burgonyafélék (Solanaceae)

a kétszikűek osztályának egyik családja, lágy szárúak v. cserjék. Fajai általában... Tovább

nyakló

a ló nyakára helyezett tartószíj, amit lánccal erősítettek a rúd végéhez. A népies... Tovább

Tovább a lexikonra