notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gabonatárolók

Hirdetés

MEZŐGAZDASÁGI KÖNNYŰSZERKEZETES ÉPÜLETEK IV.

Dr. Seregi György

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tárolási követelmények Ismételten kiemeljük, hogy a tárolási technológiát a gabonatárolók építészeti kialakításánál figyelembe kell venni. A tárolók gazdaságossági kérdései is csak komplexen  a beruházási és üzemelési költségek együttes figyelembevételével  vizsgálhatók. Az épület magasságának meghatározásánál a gabona tárolási magasságából kell kiindulni. Ha három méternél nem magasabb a gabona tárolása, akkor külön szellőztetésről nem kell gondoskodni. E fölötti tárolásnál azonban egyrészt meg kell emelni az épület magasságát, másrészt szellőző padlócsatornát és ventilátorokat kell beépíteni, ami részben a beruházási költségeket, részben az üzemeltetési költségeket növeli.
Gabonatárolók

Tárolási követelmények Ismételten kiemeljük, hogy a tárolási technológiát a gabonatárolók építészeti kialakításánál figyelembe kell venni. A tárolók gazdaságossági kérdései is csak komplexen  a beruházási és üzemelési költségek együttes figyelembevételével  vizsgálhatók. Az épület magasságának meghatározásánál a gabona tárolási magasságából kell kiindulni. Ha három méternél nem magasabb a gabona tárolása, akkor külön szellőztetésről nem kell gondoskodni. E fölötti tárolásnál azonban egyrészt meg kell emelni az épület magasságát, másrészt szellőző padlócsatornát és ventilátorokat kell beépíteni, ami részben a beruházási költségeket, részben az üzemeltetési költségeket növeli.


A másik lényeges technológiai kérdés a gabona tisztítása. A tárolt gabona minősége akkor biztosítható, ha előtisztítást alkalmaznak. Célszerű ezt megfelelő gépi berendezéssel, a tárolókapacitás kiépítésével egyidejűleg megoldani.

Fontos továbbá a tárolandó gabona nedvességtartalma. Betárolni csak 14% nedvességtartalom alatt szabad. Miután a betakarított gabona nedvességtartalma az időjárástól függően 14-22% között szokott lenni, ezért mesterséges szárításra van szükség.

A tárolók méreteinek megválasztásánál a tűzrendészeti előírásokat is figyelembe kell venni. Egy tűzszakaszban gazdaságosan kb. 5000 tonna (500 vagon) gabona tárolható. Ez megfelel pl. 21×78 m alapterületű épületnek, ami kis tárolónak felel meg. Ha ennél nagyobb befogadóképességű tárolót kell építeni, akkor középső pillérekkel, de vápa nélküli kialakítással célszerű a keresztmetszetet kialakítani. Ez esetben a maximális tűzszakasz alapterülete 3000 m² lehet, amit pl. 2×30×100m = 6000 m²-es csarnokban 3,5 m tárolási magasság esetén (16.800 tonna) két tűzszakaszban lehet megoldani.

Tűzrendészeti okok miatt az acél oszlopokat védeni kell, mert azok tűzállósága csak 0,25 óra. Kellő vastagságú tűzvédelmi burkoló lapokkal a 2 órás tűzállóság is elérhető, ami azonban megdrágítja a beruházást. Ezért egyes rendszerek az előírt tűzállóságot biztosító, előregyártott vasbeton oszlopokat alkalmaznak.

Gabonatárolóknál a munkavédelmi előírásokat is figyelembe kell venni, amelyeket a 4/2002. (II.20) SZCSM-EÜM együttes rendelet tartalmazza.

Padozatos tárolóknál alapkövetelmény, hogy a támfal, valamint a padló felülete sima, sík és repedésmentes legyen, hogy a kártevők ne tudjanak megtelepedni. A tárolandó gabona állagát folyamatosan ellenőrizni kell, a szennyezett, romló vagy fertőzött részeket el kell különíteni, illetve eltávolítani. Kiürítés után gondos takarítást és fertőtlenítést kell végezni.

Komplex gabonatárolóknál gondoskodni kell az alábbi járulékos létesítményekről:

-         gépesített betárolásnál fogadógaratot kell építeni;

-         az áru átvételéhez min. 60 tonnás hídmérlegre van szükség;

Hirdetés

-         a gabona tisztításához a szükséges gépi berendezésekkel ellátott tisztítóházat kell építeni;

-         a személyi állomány részére a normatívákban előírt iroda-szociális blokkot szükséges kialakítani.

A rakodógépekkel üzemeltetett padozatos gabonatárolók a legegyszerűbb és ennek megfelelően a legolcsóbb megoldások. A korszerűen épített csarnoktárolók jelenlegi fajlagos építési költsége 11.500-13.500 Ft/tonna között változik az alapterülettől függően. Fejlődést jelent, ha felsőpályás gépi betárolást (szállítószalag, rédler stb.) alkalmaznak.

Más, az előbbinél korszerűbb kategóriát jelent a gépesített (esetenként automatizált) gabonasiló-telepek építése. Ezt a beruházást azonban csak a nagyobb, tőkeerős gazdaságok engedhetik meg maguknak, mert itt a nettó fajlagos építési költség már 25.000-32.000 Ft/tonna.

A beruházás lebonyolítása

A gabonatárolók építéséhez szükséges anyagi eszközök egy része pályázat útján nyerhető el. A beruházónak tehát meg kell ismerni a pályázati kiírás feltételeit, aminek alapján a támogatásra szerződést kell kötni, majd ennek megfelelően az építést le kell bonyolítani a tervezéstől az elszámolásig. Kivitelezői tapasztalatok alapján néhány szempontot az alábbiakban foglalunk össze:

-         a kivitelezést a pályázathoz csatolt engedélyezési tervben foglaltaknak megfelelően kell elvégezni;

-         az engedélyezési terv statikai számítása részletes legyen és a végleges méreteket tartalmazza (későbbi változtatásra nincs mód);

-         célszerű, ha a pályázati anyaghoz már a részletes kiviteli terv is elkészül;

-         a kivitelezési szerződésben a pályázati műszaki specifikáció (és terv) szerepeljen;

-         a lebonyolítás során együtt kell működni a beruházónak, a kivitelezőnek (alvállalkozóknak), a felelős műszaki vezetőnek és a műszaki ellenőrnek. Ez különösen fontos a környezet- és a munkavédelem vonatkozásában, az építési naplók vezetésében;

-         a beépített anyagokról minőségi tanúsítást, szállítólevelet kell csatolni magyar nyelven, és elszámolást a költségvetés tételeinek megfelelően;

-         az építési hulladékot a naplóban el kell számolni az Építési hulladék tervlapon, az átvételt a lerakóval igazoltatni szükséges;

-         a műszaki átadásra el kell készíteni a megvalósulási terveket, csatolni a bizonylatokat, a mérési-, vizsgálati jegyzőkönyveket, nyilatkozatokat és tanúsításokat;

Hirdetés

-         az elszámolásnál hiánypótlásra nincs mód, az átvételi jegyzőkönyvnek a rendeltetésszerű használatbavételt kell igazolni;

-         a pályázati kiírásnak megfelelően kell elkészíteni az elszámolási dokumentációt.

Aki ezeket a szempontokat folyamatosan betartja, sok felesleges munkától és bosszúságtól szabadul meg, mert az EU által támogatott beruházásoknál szigorúak az elszámolási feltételek.

Megvalósult létesítmények

Gazdaságos egyhajós gabonatárolók építhetők a STRUKTURA-BAU-TYP könnyűszerkezetes acél vázszerkezeteivel. Az SG vázzal épült a 2. és 3. ábrán bemutatott tároló. Ezzel a típussal 12-24 m fesztávolságig lehet építeni. A keretállás-távolság 4-6 m. Jellegzetessége, hogy a vonórúd végeire keretállásonként 2×5 kN terhelés is elhelyezhető (szállítópálya, kezelőjárda stb. terhelése). A szaruzat előregyártott vasbeton oszlopokon nyugszik.

Kéthajós nyeregtetős típusú az SR-2 váz, melynek fesztávolsága 2×12-30 m, keretállás-távolsága 6-12 m, oszlopmagassága 10 m. Ebből készült a körösladányi és a bácsalmási gabonatároló. Az oszlopokat gazdaságossági és tűzrendészeti okok miatt itt is előregyártott vasbetonból készítik. A tető hajlásszöge 6°.

Az SV jelű könnyűszerkezetes acél váz jellemzője az íves főtartó kialakítása. Az ívtartó mindig anyagtakarékos, mert a tartó tengelye jól követi az erőhatásokat és ennek következtében itt kisebb hajlító-nyomatékok keletkeznek, mint az egyenes tengelyű tartóknál. Az ívre kiegészítő Vierendel tartó-elemek kerültek, hogy a fedést sík nyeregtetőre lehessen szerelni. Ennél a típusnál a fesztávolság 9-30 m lehet, a keretállás távolság 4-7 m. A vb. oszlop magassága 4,5 m. A tető hajlásszöge 25° . A 24 m fesztávolságú SV vázzal épült a medgyesegyházai gabonatároló.

Az ismertetett acélvázas csarnokok térbeli merevítését szélrácsokkal és hosszkötésekkel oldják meg, mint az a hosszmetszeteken is látható (5. 8. ábra). Dilatációs hézagot 72 m-nél hosszabb csarnokoknál kell alkalmazni. A dilatációt egymás mellé helyezett oszlopokkal és főtartókkal oldják meg.

Tetőfedésre acél vagy fa szelemenekre helyezett, művileg bevont színes acél trapéz hullámlemezt használnak. Gabonatárolóknál a korábban említett páralecsapódás elleni védelmet kell alkalmazni a lemezburkolaton.

Köszönetemet fejezem ki a STRUKTÚRA-BAU-HOLDING Kft.-től Dr. Bánszky József statikus tervező, Európa mérnöknek és munkatársainak, Vári István technológus tervezőnek és Börner Miklós építőmérnöknek, a K-Corp Kft-től Tóth Ferenc tervezési igazgatónak, akik segítségemre voltak a gabonatárolókkal kapcsolatos cikkeim megírásában.

 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

immúnis talaj

olyan talaj, amelyben a filoxéra (szőlő-gyökértetű) nem képes megélni. Többnyire olyan... Tovább

küllős kapa

a tömődött, cserepesedett talajok porhanyítására, lazítására alkalmas egyszerű eszköz.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 140

Átlagos értékelés: 4.7