Hogy lehet-e cseresznyefát magról nevelni?

hirdetes

Cseresznyefa nevelése magról

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha Te is igazi cseresznyeimádó vagy, valószínűleg etted már úgy az apró gyümölcsöt, hogy össze-vissza köpködted a magját; vagy talán csak én vagyok így? Mindenesetre, azon már valószínűleg elgondolkoztál, hogy vajon nőhetnek-e eldobált magvakból valódi cseresznyefák. 

Cseresznyefa magról

Nőhetnek bizony! A magról történő cseresznyefanevelés nem csak egy finom, de roppant olcsó módja is ennek a fenséges gyümölcsfának a termesztésének.


Az út a magról történő cseresznyefaneveléshez


1.lépés: Egyél egy kis cseresznyét és ne dobáld el sehová (a kukába se) a magjait! Nagy kihívás, ugye?
(Lehetőleg egy a környéken növekvő fáról szedett, vagy termelői piacon vásárolt cseresznyét fogyassz, mert a hűtve tárolt cseresznyék magjai nem biztos, hogy jók a keltetéshez.)


2.lépés: Tedd a kiköpködött magokat egy tál meleg vízbe és hagyd őket ázni öt percig! Ha ez megvan, dörzsöld le a gyümölcsmaradványokat a magról!


3.lépés: „Teregesd ki” a megtisztított magvakat egy papírtörlőre száraz, meleg helyen és hagyd száradni 5 napig!


4.lépés: Ha megszáradtak a magok, tedd őket egy jól zárható műanyag edénybe és pihentesd a hűtőben 10 hétig !Hogy miért csináld így? Mert a cseresznyének át kell mennie egy rétegződési időszakon, amely általában télen, a tavaszi csírázás előtt természetes körülmények között fordul elő. A magok hűtése mesterségesen utánozza ezt a folyamatot. 

hirdetes


5.lépés: Mehet az ültetés!


Hogyan neveljünk cseresznyefát magról?


A tíz hét elteltével távolítsd el a magokat a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékletűre melegedni! Most már készen állnak a cseresznyemagok az elültetésére. 

  • Helyezz két-három magot egy ültetőközeggel teli kis edénybe, és öntözd be a magokat! Tartsd nedvesen a talajt! 
  • Amikor a cseresznyepalánták 2 hüvelyk (5 cm) magasak, ritkítsd meg őket, távolítsd el a leggyengébb növényeket, és hagyd a legerősebb palántát a cserépben! Tartsa a palántákat napos helyen zárt helyen, amíg a fagyveszély el nem múlik a régióban, majd ültesd át a szabadba! Több fa ültetése esetén legalább 20 láb (6 m) távolságot érdemes hagyni köztük.

A cseresznyemagok elvetése a kertben

  • A cseresznyefa magról történő termesztése közvetlenül a kertben is megkísérelhető. 
  • hirdetes
  • Ennél a módszernél hagyjuk ki a hűtést, és hagyjuk, hogy a magok természetes rétegződési folyamaton menjenek keresztül télen! Ősszel szedjük össze a szárított cseresznyemagokat, és ültessük ki a szabadba! Ültessünk többet, mert előfordulhat, hogy néhány nem csírázik. 
  • Helyezzük a magokat 2 hüvelyk (5 cm) mélyre és egy láb (31 cm.) távolságra egymástól! 
  • Jelöljük meg az ültetési helyeket! 
  • Tavasszal a magvak kihajtanak, de várjuk meg, amíg a palánták 8-12 hüvelyk (20-31 cm) magasak lesznek, majd ültessük át őket állandó helyükre a kertben! 
  • Az átültetett palánták köré rétegezzünk talajtakarót, hogy késleltessük a gyomok növekedését és elősegítsük a vízvisszatartást!

Tadaaaa! Ilyen egyszerű magról cseresznyefát nevelni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-19

Hogyan futtasd fel a futórózsát? Ezekkel a tippekkel mindenki irigykedik majd a rózsakertedre!

A futórózsák, más néven mászórózsák renget féleképpen tehetik különlegessé a kertedet! Ezek a rózsa felfuttatási inspirációk és tippek segítenek a formázásban!

2023-05-19

Rózsák, amik egész nyáron virágoznak a kertedben

Míg a legtöbb rózsa virágzási csúcsa késő tavasszal vagy nyár elején van, többféle rózsa is virágzik a nyári hónapokban, így egész nyáron jutalmaznak minket

2023-05-27

5 tipp, amitől kevesebb gaz nő a fű között

Néhány egyszerű tipp segítségével csökkentheted a gazok számát a gyepen. Íme 5 tipp, amit követve kevesebb gaz nő a fű között, és szebb lesz a kerted.

2023-05-15

Ez a 5 leggyakoribb almafa betegség: így előzd meg őket!

Az almafákra jellemzőek a betegségek, ám megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel ezek könnyen megelőzhetőek, így a te almafád is szuper egészséges lehet sokáig.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

len (Linum usitatissimum L.)

a lenfélék (Linaceae) családjához tartozó olaj- és rostnövény. Orsógyökere 80-100 cm-re... Tovább

ló fogazata

a lovak fogazata zománcredős, növényevő típusú. A méneknek ált. 40, a kancáknak 36 foguk... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés