Hogy lehet-e cseresznyefát magról nevelni?

Cseresznyefa nevelése magról

SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha Te is igazi cseresznyeimádó vagy, valószínűleg etted már úgy az apró gyümölcsöt, hogy össze-vissza köpködted a magját; vagy talán csak én vagyok így? Mindenesetre, azon már valószínűleg elgondolkoztál, hogy vajon nőhetnek-e eldobált magvakból valódi cseresznyefák. 

Cseresznyefa magról

Nőhetnek bizony! A magról történő cseresznyefanevelés nem csak egy finom, de roppant olcsó módja is ennek a fenséges gyümölcsfának a termesztésének.


Az út a magról történő cseresznyefaneveléshez


1.lépés: Egyél egy kis cseresznyét és ne dobáld el sehová (a kukába se) a magjait! Nagy kihívás, ugye?
(Lehetőleg egy a környéken növekvő fáról szedett, vagy termelői piacon vásárolt cseresznyét fogyassz, mert a hűtve tárolt cseresznyék magjai nem biztos, hogy jók a keltetéshez.)


2.lépés: Tedd a kiköpködött magokat egy tál meleg vízbe és hagyd őket ázni öt percig! Ha ez megvan, dörzsöld le a gyümölcsmaradványokat a magról!


3.lépés: „Teregesd ki” a megtisztított magvakat egy papírtörlőre száraz, meleg helyen és hagyd száradni 5 napig!


4.lépés: Ha megszáradtak a magok, tedd őket egy jól zárható műanyag edénybe és pihentesd a hűtőben 10 hétig !Hogy miért csináld így? Mert a cseresznyének át kell mennie egy rétegződési időszakon, amely általában télen, a tavaszi csírázás előtt természetes körülmények között fordul elő. A magok hűtése mesterségesen utánozza ezt a folyamatot. 


5.lépés: Mehet az ültetés!


Hogyan neveljünk cseresznyefát magról?


A tíz hét elteltével távolítsd el a magokat a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékletűre melegedni! Most már készen állnak a cseresznyemagok az elültetésére. 

  • Helyezz két-három magot egy ültetőközeggel teli kis edénybe, és öntözd be a magokat! Tartsd nedvesen a talajt! 
  • Amikor a cseresznyepalánták 2 hüvelyk (5 cm) magasak, ritkítsd meg őket, távolítsd el a leggyengébb növényeket, és hagyd a legerősebb palántát a cserépben! Tartsa a palántákat napos helyen zárt helyen, amíg a fagyveszély el nem múlik a régióban, majd ültesd át a szabadba! Több fa ültetése esetén legalább 20 láb (6 m) távolságot érdemes hagyni köztük.

A cseresznyemagok elvetése a kertben

  • A cseresznyefa magról történő termesztése közvetlenül a kertben is megkísérelhető. 
  • Ennél a módszernél hagyjuk ki a hűtést, és hagyjuk, hogy a magok természetes rétegződési folyamaton menjenek keresztül télen! Ősszel szedjük össze a szárított cseresznyemagokat, és ültessük ki a szabadba! Ültessünk többet, mert előfordulhat, hogy néhány nem csírázik. 
  • Helyezzük a magokat 2 hüvelyk (5 cm) mélyre és egy láb (31 cm.) távolságra egymástól! 
  • Jelöljük meg az ültetési helyeket! 
  • Tavasszal a magvak kihajtanak, de várjuk meg, amíg a palánták 8-12 hüvelyk (20-31 cm) magasak lesznek, majd ültessük át őket állandó helyükre a kertben! 
  • Az átültetett palánták köré rétegezzünk talajtakarót, hogy késleltessük a gyomok növekedését és elősegítsük a vízvisszatartást!

Tadaaaa! Ilyen egyszerű magról cseresznyefát nevelni!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

károsító-előrejelzés

az előrejelzésnek az a formája, amely a gazdasági következményektől elvonatkoztatva a... Tovább

irányított nevelés

az állatok fejlődését, növekedését kedvező irányban befolyásoló, a környezeti... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés