Hogy lehet-e cseresznyefát magról nevelni?

hirdetes

Cseresznyefa nevelése magról

SFV

Ha Te is igazi cseresznyeimádó vagy, valószínűleg etted már úgy az apró gyümölcsöt, hogy össze-vissza köpködted a magját; vagy talán csak én vagyok így? Mindenesetre, azon már valószínűleg elgondolkoztál, hogy vajon nőhetnek-e eldobált magvakból valódi cseresznyefák. 

Cseresznyefa magról

Nőhetnek bizony! A magról történő cseresznyefanevelés nem csak egy finom, de roppant olcsó módja is ennek a fenséges gyümölcsfának a termesztésének.


Az út a magról történő cseresznyefaneveléshez


1.lépés: Egyél egy kis cseresznyét és ne dobáld el sehová (a kukába se) a magjait! Nagy kihívás, ugye?
(Lehetőleg egy a környéken növekvő fáról szedett, vagy termelői piacon vásárolt cseresznyét fogyassz, mert a hűtve tárolt cseresznyék magjai nem biztos, hogy jók a keltetéshez.)


2.lépés: Tedd a kiköpködött magokat egy tál meleg vízbe és hagyd őket ázni öt percig! Ha ez megvan, dörzsöld le a gyümölcsmaradványokat a magról!


3.lépés: „Teregesd ki” a megtisztított magvakat egy papírtörlőre száraz, meleg helyen és hagyd száradni 5 napig!


4.lépés: Ha megszáradtak a magok, tedd őket egy jól zárható műanyag edénybe és pihentesd a hűtőben 10 hétig !Hogy miért csináld így? Mert a cseresznyének át kell mennie egy rétegződési időszakon, amely általában télen, a tavaszi csírázás előtt természetes körülmények között fordul elő. A magok hűtése mesterségesen utánozza ezt a folyamatot. 

hirdetes


5.lépés: Mehet az ültetés!


Hogyan neveljünk cseresznyefát magról?


A tíz hét elteltével távolítsd el a magokat a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékletűre melegedni! Most már készen állnak a cseresznyemagok az elültetésére. 

  • Helyezz két-három magot egy ültetőközeggel teli kis edénybe, és öntözd be a magokat! Tartsd nedvesen a talajt! 
  • Amikor a cseresznyepalánták 2 hüvelyk (5 cm) magasak, ritkítsd meg őket, távolítsd el a leggyengébb növényeket, és hagyd a legerősebb palántát a cserépben! Tartsa a palántákat napos helyen zárt helyen, amíg a fagyveszély el nem múlik a régióban, majd ültesd át a szabadba! Több fa ültetése esetén legalább 20 láb (6 m) távolságot érdemes hagyni köztük.

A cseresznyemagok elvetése a kertben

  • A cseresznyefa magról történő termesztése közvetlenül a kertben is megkísérelhető. 
  • hirdetes
  • Ennél a módszernél hagyjuk ki a hűtést, és hagyjuk, hogy a magok természetes rétegződési folyamaton menjenek keresztül télen! Ősszel szedjük össze a szárított cseresznyemagokat, és ültessük ki a szabadba! Ültessünk többet, mert előfordulhat, hogy néhány nem csírázik. 
  • Helyezzük a magokat 2 hüvelyk (5 cm) mélyre és egy láb (31 cm.) távolságra egymástól! 
  • Jelöljük meg az ültetési helyeket! 
  • Tavasszal a magvak kihajtanak, de várjuk meg, amíg a palánták 8-12 hüvelyk (20-31 cm) magasak lesznek, majd ültessük át őket állandó helyükre a kertben! 
  • Az átültetett palánták köré rétegezzünk talajtakarót, hogy késleltessük a gyomok növekedését és elősegítsük a vízvisszatartást!

Tadaaaa! Ilyen egyszerű magról cseresznyefát nevelni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

További cikkek ebben a témában


bruttó érték

a vállalati bruttó érték az —>állóeszközök létesítése v. beszerzése esetén... Tovább

fűzött csánk (kivágott csánk)

hibás lábalakulás, a —>csánkról a szárra nem fokozatos az átmenet, hanem az aránylag... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert növény Növénytermesztés