A gyümölcsfa őszi metszése az egyik legfontosabb lépés a gyümölcsfa egészségének megőrzésében és a jövő évi termés elősegítésében. Ha megfelelően végzed, a fa erőteljesen fejlődhet, és bőséges termést hozhat. Cikkünkben tapasztalt kertészeti szakember hasznos tanácsaival mutatjuk be, hogyan végezd el szakszerűen az őszi metszést, hogy gyümölcsfáid a legjobbat nyújthassák!
Gyümölcsfa őszi metszése: koronaforma
A gyümölcsfa őszi metszésének metódusa koronaformáktól függően eltérő lehet. Jellemzően az almatermésűeknél a kombinált koronaforma jellemző; a metszés menetét ezen koronaforma kialakítása mentén vesszük végig. A kombinált koronaforma, ahogy a neve is sejteti, két kialakítást ötvöz. Az első, amit ki kell alakítani, egy álsudaras orsó vagy ágemeletes koronaforma, amelyeken 2-3 emeletet alakítunk ki.
Amennyiben ez megvalósult, utána kivágjuk a sudarat, és nem nevelünk helyette álsudarat; ezt úgy nevezzük, hogy kikatlanozzuk. A tematikában a friss ültetéstől haladunk évente, és a kialakított koronaforma metszését vesszük végig.
Gyümölcsfa őszi metszése az első évben
Első, azaz az ültetés évében a gyümölcsfa őszi metszése kicsit eltér. A fő feladat a drasztikusabb visszametszés és az első ágemelet kialakítása. Ezt úgy tudjuk elvégezni, hogy a törzsmagasság felett 4-6 rüggyel elmetsszük a fát, majd az itt kihajtott rügyekből alakítjuk ki az első ágemeletet. Ehhez 3-5 hajtásra lesz szükség, amelyeket a térben egyenletesen kell elhelyezni. Az első, valamint a második évben ezeknek a karoknak a metszése és alakítása a cél.
Gyümölcsfa őszi metszése a második évben
A gyümölcsfa őszi metszése a második évben az alábbiak szerint zajlik. Ilyenkor el kell kezdeni nevelni az álsudarat, amelyet körülbelül 80-100 cm-re nevelünk, és ugyanúgy, mint az ültetéskor, 4-6 rüggyel felette metsszük. Ezt annyiszor ismételjük meg, amíg a kívánt emeletszámot el nem érjük, majd a legvégén a katlanozáskor annyi a feladatunk, hogy kivágjuk a sudarat, de már nem nevelünk helyette másikat.
Gyümölcsfa őszi metszése: a koronakialakítás
Egy koronakialakítás általában 4-6 évig tart; ez alatt termőre fordul a fánk, és a kialakítás közben már gyümölcsöt is tudunk betakarítani róla. A termő korú, kialakított koronaforma esetén más a teendőnk. Első körben szemrevételezzük a fát: megnézzük, vannak-e nem kívánatos, meredeken feltörő vizhajtások vagy sérült, elszáradt részek.
Ezeket teljesen tőből távolíthatjuk el. Minden fajnál tudnunk kell, hogy mely hajtásokból alakulnak ki a termőrészek, és ezek arányát figyelnünk kell, nehogy túl sok legyen rajta, ezzel megborítva a fa termőegyensúlyát.
A második lépésben ezeket a hajtásokat válogatjuk, és a hosszabb hajtásokat visszavágjuk. Ezt úgy tegyük, hogy nagyjából a hajtás egyharmadát vágjuk le, maximum, és indokolt esetben a felét. Az óvatosabb metszés azért fontos, mert minél drasztikusabb a metszés, annál erősebb a következő évben a hajtásnövekedés.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.