A gyümölcsfa őszi metszése az egyik legfontosabb lépés a gyümölcsfa egészségének megőrzésében és a jövő évi termés elősegítésében. Ha megfelelően végzed, a fa erőteljesen fejlődhet, és bőséges termést hozhat. Cikkünkben tapasztalt kertészeti szakember hasznos tanácsaival mutatjuk be, hogyan végezd el szakszerűen az őszi metszést, hogy gyümölcsfáid a legjobbat nyújthassák!
Gyümölcsfa őszi metszése: koronaforma
A gyümölcsfa őszi metszésének metódusa koronaformáktól függően eltérő lehet. Jellemzően az almatermésűeknél a kombinált koronaforma jellemző; a metszés menetét ezen koronaforma kialakítása mentén vesszük végig. A kombinált koronaforma, ahogy a neve is sejteti, két kialakítást ötvöz. Az első, amit ki kell alakítani, egy álsudaras orsó vagy ágemeletes koronaforma, amelyeken 2-3 emeletet alakítunk ki.
Amennyiben ez megvalósult, utána kivágjuk a sudarat, és nem nevelünk helyette álsudarat; ezt úgy nevezzük, hogy kikatlanozzuk. A tematikában a friss ültetéstől haladunk évente, és a kialakított koronaforma metszését vesszük végig.
Gyümölcsfa őszi metszése az első évben
Első, azaz az ültetés évében a gyümölcsfa őszi metszése kicsit eltér. A fő feladat a drasztikusabb visszametszés és az első ágemelet kialakítása. Ezt úgy tudjuk elvégezni, hogy a törzsmagasság felett 4-6 rüggyel elmetsszük a fát, majd az itt kihajtott rügyekből alakítjuk ki az első ágemeletet. Ehhez 3-5 hajtásra lesz szükség, amelyeket a térben egyenletesen kell elhelyezni. Az első, valamint a második évben ezeknek a karoknak a metszése és alakítása a cél.
Gyümölcsfa őszi metszése a második évben
A gyümölcsfa őszi metszése a második évben az alábbiak szerint zajlik. Ilyenkor el kell kezdeni nevelni az álsudarat, amelyet körülbelül 80-100 cm-re nevelünk, és ugyanúgy, mint az ültetéskor, 4-6 rüggyel felette metsszük. Ezt annyiszor ismételjük meg, amíg a kívánt emeletszámot el nem érjük, majd a legvégén a katlanozáskor annyi a feladatunk, hogy kivágjuk a sudarat, de már nem nevelünk helyette másikat.
Gyümölcsfa őszi metszése: a koronakialakítás
Egy koronakialakítás általában 4-6 évig tart; ez alatt termőre fordul a fánk, és a kialakítás közben már gyümölcsöt is tudunk betakarítani róla. A termő korú, kialakított koronaforma esetén más a teendőnk. Első körben szemrevételezzük a fát: megnézzük, vannak-e nem kívánatos, meredeken feltörő vizhajtások vagy sérült, elszáradt részek.
Ezeket teljesen tőből távolíthatjuk el. Minden fajnál tudnunk kell, hogy mely hajtásokból alakulnak ki a termőrészek, és ezek arányát figyelnünk kell, nehogy túl sok legyen rajta, ezzel megborítva a fa termőegyensúlyát.
A második lépésben ezeket a hajtásokat válogatjuk, és a hosszabb hajtásokat visszavágjuk. Ezt úgy tegyük, hogy nagyjából a hajtás egyharmadát vágjuk le, maximum, és indokolt esetben a felét. Az óvatosabb metszés azért fontos, mert minél drasztikusabb a metszés, annál erősebb a következő évben a hajtásnövekedés.