A fügelekvár az a fajta csoda, amit már főzés közben is jólesik kanalazgatni. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lesz belőle illatos, sűrű, házi kincs – és adunk hozzá minden tippet, ami csak kell.
A mennyei, házi fügelekvár készítése
A füge egy isteni csemege, és szerencsére egyre népszerűbb hazánkban is. Éppen ezért mutatjuk most be a legfinomabb fügelekvár készítését, amit aztán fel lehet használni nemcsak édes, de sós ételek ízesítéséhez is, na meg sok-sok nagymamaféle süteményhez. Sok hagyományos süteményhez is passzol, megfűszerezi az, de ha egy mediterrán, tengerparti hangulatú reggelire vágytok, akkor pirítós mellé nincs is ennél ideálisabb, mint ez a fügdzsem.
Akár édesszájú vagy, akár a különlegességeket keresed, ezt a lekvárt érdemes kipróbálni. A füge önmagában is elég édes, így cukor nélkül, vagy édesítővel is elkészíthető. Diétás változatban etirittel a legjobb – egészségesebb, mint a bolti verziók.
Hozzávalók a fügelekvárhoz:
1 kg füge
500 g cukor
1 evőkanál őrölt fahéj
1 citrom leve
víz
A fügelekvár elkészítése
Ha kezdő vagy a lekvárkészítésben vagy már régóta csinálod, akkor is próbáld ki az egyszerű fügelekvár receptünket, amely gyorsan és könnyedén elkészíthető. A fügelekvárhoz első lépésként a fő hozzávalókat, a fügéket kell előkészíteni, méghozzá így: vágjuk le a végét, majd vágjuk őket negyedbe, ezt követően mehetnek is a fazékba, ahol fahéj és víz hozzáadásával kezdhetjük is főzni.
A fügelekvár akkor a legfinomabb, ha érett, lédús fügéből készíted. Annyi víz kell, amennyi éppen elfedi a gyümölcsöket. Ha felforraltuk a fügéket, akkor át kell törni őket, ebben segíthet a habverő, krumplinyomó, vagy más hasonló jellegű, és zúzó funkcióval rendelkező konyhai eszköz. Ha megvagyunk, akkor jöhet a cukor (amennyiben a cukros verziót készítjük). Tovább főzzük, gyakori kavargatás mellett, egészen addig, amíg jó sűrű nem lesz, szirupos lekvár állagot kell elérni.
Ha az állaga jó, akkor jöhet a citromlé, és a pürésítés. Botmixerrel lehet ízlés szerint pürésíteni, majd tovább forralni, és kevergetni egészen a kanálpróba sikerességéig. A kanálpróba lényege, hogy egy hideg kanalat mártunk a lekvárba, majd várunk egy percet. Ezután, ha elhúzzuk rajta ujjunkat és a lekvár nem folyik össze, készen vagyunk.
A fügelekvár elrakása
Vagyis nem teljesen, mert még el is kell tenni a fügelekvárt, hogy sokáig élvezhessük a mennyei ízeket. Ehhez tiszta, fertőtlenített befőttesüvegekre lesz szükségünk, amiket miután megpakoltunk a mennyei lekvárral fejjel lefelé állítva hagyni kell állni legalább fél órára. A kész lekvárokat legalább egy napig hagyni kell pihenni konyharuhával letakarva, hogy megfelelő tempóban tudjanak hűlni. Ha ez meg volt, akkor mehetnek is a kamrában, majd télen a reggeliző asztalra, süteményekbe! Felbontás után hűtőben tárolandó!
Cukormentes fügelekvár készítése
Ha cukormentes vagy diétás fügelekvárt szeretnénk készíteni, akkor ugyanezt a fent leírt eljárást kell alkalmazni, annyi különbséggel, hogy a cukrot ki kell hagyni persze. Csupán egy kis etirit hozzáadására van szükség, hiszen a füge önmagában is nagyon édes. Érdemes a besűrűsödött gyümölcsöket megkóstolni, és ha nem elég édes, akkor néhány kanál édesítővel még lehet tovább forralni.
Megosztás:Social oldalaink:
Gyakori kérdések
Mennyi ideig áll el a házi fügelekvár?
Ha sterilizált üvegekbe töltöd és fejjel lefelé hűtöd ki, akár 6–12 hónapig is eltartható hűvös, sötét helyen. Felbontás után viszont mindig tartsd hűtőben, és fogyaszd el 1–2 héten belül.
Mivel lehet feldobni a fügelekvárt különleges ízekért?
A klasszikus fahéj mellett kipróbálhatod narancshéjjal, gyömbérrel, vaníliával vagy akár egy kevés balzsamecettel is – mindegyik más karaktert ad a lekvárnak.
Lehet-e a fügelekvárt héjastul főzni, vagy meg kell hámozni előtte?
A fügét nem szükséges meghámozni, a héja is megpuhul főzés közben, és plusz ízt ad a lekvárnak. Érett, puha fügéknél kifejezetten ajánlott héjastul használni.