A mennyei füge, és a még mennyeibb fügelekvár…Ódákat lehetne zengeni, de inkább csak mutatjuk a legfinomabb fügelekvár receptjét, és sok-sok jó tanácsot az otthoni fügelekvár készítéshez.

A mennyei fügelekvár
A füge egy isteni csemege, és szerencsére egyre népszerűbb hazánkban is. Éppen ezért mutatjuk most be a legfinomabb fügelekvár készítését, amit aztán fel lehet használni nemcsak édes, de sós ételek ízesítéséhez is, na meg sok-sok nagymamaféle süteményhez. A fügelekvár sok hagyományos süteményhez is passzol, megfűszerezi az, de ha egy mediterrán, tengerparti hangulatú reggelire vágytok, akkor pirítós mellé nincs is ennél ideálisabb, mint ez a fügelekvár. Ha szereted az édes ízeket, a különlegességeket, vagy a mediterrán konyhát, akkor ne hagyd ki ennek a fügelekvárnak az elkészítését! Mutatjuk is a receptet, de előtte megjegyeznénk, hogy a füge önmagában is elég édes, ezért cukor nélkül, esetleg egy kis édesítő hozzáadása után is el lehet készíteni. A cukrot a legjobb etirittel helyettesíteni ebben a fügelekvár receptben. Lássuk az eredeti fügelekvár receptjét!
Hozzávalók a fügelekvárhoz
- 1 kg füge
- 500 g cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 citrom leve
- víz
A fügelekvár elkészítése
A fügelekvárhoz első lépésként a fő hozzávalókat, a fügéket kell előkészíteni, méghozzá így: vágjuk le a végét, majd vágjuk őket negyedbe, ezt követően mehetnek is a fazékba, ahol fahéj és víz hozzáadásával kezdhetjük is főzni. Annyi víz kell, amennyi éppen elfedi a gyümölcsöket. Ha felforraltuk a fügéket, akkor át kell törni őket, ebben segíthet a habverő, krumplinyomó, vagy más hasonló jellegű, és zúzó funkcióval rendelkező konyhai eszköz. Ha megvagyunk, akkor jöhet a cukor (amennyiben a cukros verziót készítjük). Tovább főzzük, gyakori kavargatás mellett, egészen addig, amíg jó sűrű nem lesz, szirupos lekvár állagot kell elérni. Ha az állaga jó, akkor jöhet a citromlé, és a pürésítés. Botmixerrel lehet ízlés szerint pürésíteni, majd tovább forralni, és kevergetni egészen a kanálpróba sikerességéig. A kanálpróba lényege, hogy egy hideg kanalat mártunk a lekvárba, majd várunk egy percet. Ezután, ha elhúzzuk rajta ujjunkat és a lekvár nem folyik össze, készen vagyunk.
A fügelekvár elrakása
Vagyis nem teljesen, mert még el is kell tenni a fügelekvárt, hogy sokáig élvezhessük a mennyei ízeket. Ehhez tiszta, fertőtlenített befőttesüvegekre lesz szükségünk, amiket miután megpakoltunk a mennyei lekvárral fejjel lefelé állítva hagyni kell állni legalább fél órára. A kész lekvárokat legalább egy napig hagyni kell pihenni konyharuhával letakarva, hogy megfelelő tempóban tudjanak hűlni. Ha ez meg volt, akkor mehetnek is a kamrában, majd télen a reggeliző asztalra, süteményekbe! Felbontás után hűtőben tárolandó!
Cukormentes fügelekvár készítése
Ha cukormentes fügelekvárt szeretnénk készíteni, akkor ugyanezt a fent leírt eljárást kell alkalmazni, annyi különbséggel, hogy a cukrot ki kell hagyni persze. Csupán egy kis etirit hozzáadására van szükség, hiszen a füge önmagában is nagyon édes. Érdemes a besűrűsödött gyümölcsöket megkóstolni, és ha nem elég édes, akkor néhány kanál édesítővel még lehet tovább forralni.