Mutatom, hogyan szaporítsd fűszernövényeid egyszerűen - íme, a tökéletes módszer

Legyen Neked is fűszernövényed bőséggel – mutatjuk, hogyan szaporítsd megfelelően

TK, SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A fűszernövények rendkívül hasznosak lehetnek mindennapjainkban – nem csak konyhánkban, de a legtöbbjük gyógynövényként is funkcionál, akár teaként, akár illatosítóként, akár egyegyszerű főzetként is felhasználhatjuk őket egy-egy kisebb betegség esetén. Mostani cikkünkben egyszerű, de annál hasznosabb ötleteket osztunk meg, hogyan érdemes szeretett fűszernövényeidet szaporítani, hogy biztosan ne fogyj ki belőlük felhasználásuk során.

Fűszernövények

Nem tudsz Te sem betelni fűszernövényeiddel? Akkor most segítünk – a melegebb hónapok ugyanis rendkívül kedvezőek fűszernövényeink szaporításához. Nézzük, mik ezeknek a legegyszerűbb módjai!


Hogyan szaporítsd fűszernövényeidet?


Fűszernövényeid szaporításához csupán 4 rendkívül egyszerű lépést kell betartanod – a siker pedig garantált lesz!


Abban az esetben, ha szeretnéd szaporítani fűszernövényeidet, akkor először nem kell mást tenned, nyess le egy megközelítőleg 10 centiméteres friss, egészéges hajtást arról a szépen burjánzó növényről, amit majd szaporítani szeretnél. Ez azért is remek megoldás, mert nem csak egy újabb növényt tudsz majd nevelni a hajtás levágásával, de az anya növényt is újabb, friss, üde hajtások növesztésére ösztönzöd vele, amitől az szép dússá fog majd válni.


Amennyiben már megvan a kiválasztott, lenyesett hajtásod, óvatosan távolítsd el róla az alsó leveleket, illetve egy szép, tiszta metszéssel vágjuk le azt az alsó levél-nódusz alatt.


Válassz ki egy nagyobb cserepet, majd helyezz bele tápanyagban dús virágföldet – ez álljon megközelítőleg 50 százalék palántaföldből és 50 százalék folyami homokból. 


A már előkészített szárat mártsd gyökereztető hormonba, ezzel is serkentve annak fejlődését, növekedését, valamint azt is elérheted vele növényeddel kapcsolatban, hogy majd biztosabb lesz begyökeresedése. Azután nagyjából 1,5 – 2 centiméter mélyen szúrd bele a földbe a szárat. Cserepenként 6 – 7 darabbal érdemes dolgoznod, hogy biztosan legyen elég növényed.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-24

Fa ültetése nyáron? Felfedjük a titkokat, hogyan lehet a melegben is sikerrel járni!

A fa ültetés nyáron egy izgalmas dolog, extra gondoskodást kíván. Megfelelő odafigyeléssel nyáron is lehet fákat ültetni. Megmutatjuk mire érdemes odafigyelni.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

5+1 legszebb balatoni táj a természet szerelmeseinek

Fedezd fel a Balaton legszebb tájait! Túrázz a Badacsonyban, barangolj a Tihanyi-félszigeten, vagy pihenj Balatonfüred és Szigliget festői vidékén.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

töltögetés

Sajátos művelési mód:egyes növényel (pl.burgonya) hálásak a tövükhöz bakhátszerűen... Tovább

csikóévjárat

egy-egy ménes azonos tenyészidényben született csikóinak az összessége. Ált. a tavaszi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet