Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Akár amatőr házi szakács, akár tapasztalt séf vagy, valószínűleg tudod, hogy egy jól felszerelt fűszerszekrény tartása az egyik titka annak, hogy ízletes ételeket főzhess. Azonban biztos sokunkkal előfordult, hogy egy egy fűszer felhasználhatósági ideje lejárt, de még nem dobtuk ki. Hogy mi a teendő ilyenkor és lehet-e még használni ezeket a fűszereket, a mostani cikkből kiderül!
Számos gyakori fűszer és gyógynövény, például szegfűszeg, kurkuma, rozmaring, zsálya és fahéj erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Sőt, a korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a fűszerekkel és gyógynövényekkel való gyakori étkezés csökkentheti a szív- és légzőszervi betegségekkel kapcsolatos szövődmények kockázatát.
Ha már egy ideje gyűjtesz vagy tartasz otthon gyógynövényeket és fűszereket, akkor azon elgondolkodtál már, hogy lejárnak-e vagy, hogy mikor kell őket lecserélni?
A következőkben a leggyakoribb szárított gyógynövények és fűszerek felhasználhatósági idejét nézzük meg, valamint azt is, hogy mi alapján lehet megmondani, hogy már nem jó egy adott fűszer?
A kulináris világban a fűszerek a növény szárított gyökereiből, kérgéből vagy szárából készülnek, míg a gyógynövények a növény szárított vagy friss levelei. A szárított gyógynövények és fűszerek felhasználhatóságának meghatározásakor figyelembe kell venni a feldolgozásukat és a tárolásukat. Például a szárított fűszerek általában tovább elállnak, mint a szárított gyógynövények, és minél több - vagy kevésbé feldolgozott - fűszerezés van, annál hosszabb az eltarthatósága.
Az egészben lévő fűszerek rendelkeznek a leghosszabb eltarthatósági idővel, mivel felületüknek kevesebb része van kitéve levegőnek, fénynek és nedvességnek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hosszabb ideig tartsák meg aromás ízeiket, mint az őrölt társaik.
A só a kivétel a szabály alól, mivel méretétől és alakjától függetlenül korlátlan ideig használható anélkül, hogy megromlana vagy elveszítené az ízét. Ennek ellenére, a fűszerezett só, a kiegészítő fűszerek miatt, idővel elveszítheti az eredeti ízét.
A szárított gyógynövények és fűszerek nem igazán járnak le, vagy romlanak meg. Amikor egy fűszerről azt mondják, hogy megromlott, az inkább azt jelenti, hogy elvesztette ízének, hatékonyságának és színének nagy részét. Szerencsére a “lejárt” fűszer fogyasztása valószínűleg azon kívül, hogy nem ad intenzív ízt az ételnek, más egyéb problémát nem okoz, tehát nem lesz bajunk, ha lejárt fűszert használunk.
Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyi ideje vannak tárolva a fűszereid, az illatuk és az ízük alapján eldöntheted, hogy még érdemes-e felhasználni őket. Törj össze vagy dörzsölj szét egy kis mennyiséget a fűszerből és hogy ha az illata és az íze gyenge, akkor valószínűleg már nem érdemes felhasználnod.
A levegőnek, hőnek, fénynek és nedvességnek való kitettségük minimalizálása kulcsfontosságú a gyógynövények és fűszerek eltarthatóságának maximalizálásához, ami segíthet csökkenteni a pazarlást és pénzt takaríthat meg az új termékek vásárlásakor.
Bár a fűszerek tiszta tartályokban való tárolása a tűzhely mellett kényelmes és esztétikus lehet, ez nem a legjobb módja annak, hogy megőrizzük a hatékonyságukat.
Ehelyett egy hűvös, száraz és sötét környezet, például egy kamra, fiók vagy szekrény, amely a tűzhelytől vagy a sütőtől távol helyezkedik el, remek hely a fűszergyűjtemény elhelyezésére.
Arról is meg kell győződnie, hogy fűszereit szorosan lezárt tartályokban tárolja. Az üveg- vagy kerámiaedények a legjobb választás, mivel könnyen tisztíthatók, és nagyszerűen szigetelnek a levegő és a nedvesség ellen.
A műanyag tartályok szintén népszerű választások lehetnek, de általában nem olyan jó légmentesen záródnak és képesek elnyelni a különböző fűszerek színeit és szagait. Ez megnehezítheti a tisztításukat, ha újra fel szeretnénk használni őket.
Bár hűtésre nincs szükség, a vörös fűszerek, például a paprika és a cayenne-i bors hosszabb ideig megőrzik pigmentjüket, ha hűtve tartják. Hasonlóképpen, az olajat tartalmazó fűszerek, például a szezámmag és az egyéb magvak hűtőszekrényben történő tárolása megakadályozhatja, hogy avasodjanak.
Ne feledjük továbbá, hogy a nedvesség gyorsan ronthatja a fűszerek ízét és textúráját, ami penészgombát okozhat. Ha penészt észlel bármelyik fűszertartályában, dobja ki kérdés nélkül a terméket.