Függő petúnia- a verandák, teraszok legszebb éke, a függő petúnia helyes gondozása

hirdetes

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. Fűszeres illata és élénk színe miatt a petúnia igazi klasszikusnak számít, amely megérdemli, hogy helyet kapjon bármely nyári kertben, verandán vagy teraszon. Függő formában, egy kosárban tökéletesen fog mutatni nálad is, mutatjuk is mikre figyelj a csüngő petúnia gondozásakor!

Függő petúnia gondozása

Függő petúnia gondozása: víz és fény

Ez talán a legfontosabb két tényező a növények életében, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjanak, és elegendő vizet, de persze ne is túl sokat. A petúnia kosaraknak teljes napfényre van szükségük, optimálisan napi hat-nyolc órán át közvetlen napfényre, hogy csúcspontjukon virágozzanak. Kevesebb napsütés mellett virágoznak és nőnek ugyan, de nem nőnek olyan gyorsan, és nem lesz annyi virág rajtuk, tehát érdemes minél több fényt biztosítani számukra. Bár a földben lévő petúniák néhány hetente mélyen áztatva virágozhatnak, a függőkosarat rendszeresebb öntözésre van szüksége hetente néhányszor, illetve agát naponta, amennyiben meleg hőhullám van. Addig kell öntözni, amíg nem látszik, hogy a víz kifolyik a cserépből. A függő petóniának ugyan nagy a vízigénye, de arra azért oda kell figyelni, hogy semmiképpen se álljon alatta a víz, mert az nincsen jó hatással a gyökérzetre.

hirdetes

Függő petúnia gondozása: műtrágyázás és metszés

Gyakorlott kertészek jól tudják, hogy a fényigény, és vízigény megtárgyalása után olyan apróságok jönnek, mint a metszés, és a műtrágyázás kérdése. Lássuk is milyen igényei vannak a függő petúniának ezen a téren! A petúnia rendszeres műtrágyázás mellett virágzik a legjobban, ezért kéthetente érdemes etetni. Fontos, hogy virágzó növényeknek szánt folyékony műtrágyát használjunk. Talán alapvető dolog, de kezdő kertészek számára elmondjuk, hogy figyelni kell rá, hogy a nem virágzó szárakat csípjük le, hogy ösztönözzük a növényt új virágok hajtására- az elhalt virágok távolítása fontos lépés. Ha beteg leveleket, szárakat távolítasz el, akkor mindegy egyes metszést követően sterilizáld az ollót, hogy ne terjedjen tovább az esetleges betegség.

hirdetes

Függő petúnia gondozása: Kártevők és betegségek

Megnyugtatunk mindenkit, a petúniák meglehetősen kártevő- és betegségmentesek. Általában csak apróbb problémák szoktak lenni velük. Ha apró zöld levéltetveket látsz rajtuk, akkor elég erős vízpermettel lelocsolnod, vagy letörölni egy puha ruhával, ügyelve, hogy ne sértsd meg a leveleket. A lyukas levelek bolhabogarak jelenlétét jelzik, távolítsuk el a sérült leveleket ebben az esetben! Ügyeljünk a megfelelő öntözésre is, hiszen a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Ezt az 5 pillangómágnes virágot ültesd el idén tavasszal!

Ezek a legszebb pillangómágnes virágok, amiket te is elültethetsz idén tavasszal. Varázsoljunk gyönyörű kertet, mutatjuk a kertészek tippjeit!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-26

Így kell megmetszened a levendulát tavasszal

Azt szeretnéd, hogy idén nyárra még több meseszép virágot hozzon levendulabokrod? Akkor mutatjuk, hogyan kell megmetszened tavasszal - szakértői tanácsok.

2024-02-26

Most kell elültetni a levendulát! Mutatjuk hogyan!

A levendula nemcsak csodaszép, hanem illata is remek, és számos gyógyhatással büszkélkedhet. Ültetni, gondozni nagyon egyszerű, most adunk néhány tippet.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Reglone 40 SL

Az első és máig leghatékonyabb deszikkáló és gyomirtó szer.Hatóanyag: 200 g/l diquat ion... Tovább

elfajtázás

a fajtajelleg megváltozása a növényi szaporítóanyagban keveredés és —>mutáció következtében. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés