Függő petúnia- a verandák, teraszok legszebb éke, a függő petúnia helyes gondozása

hirdetes

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. Fűszeres illata és élénk színe miatt a petúnia igazi klasszikusnak számít, amely megérdemli, hogy helyet kapjon bármely nyári kertben, verandán vagy teraszon. Függő formában, egy kosárban tökéletesen fog mutatni nálad is, mutatjuk is mikre figyelj a csüngő petúnia gondozásakor!

Függő petúnia gondozása

Függő petúnia gondozása: víz és fény

Ez talán a legfontosabb két tényező a növények életében, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjanak, és elegendő vizet, de persze ne is túl sokat. A petúnia kosaraknak teljes napfényre van szükségük, optimálisan napi hat-nyolc órán át közvetlen napfényre, hogy csúcspontjukon virágozzanak. Kevesebb napsütés mellett virágoznak és nőnek ugyan, de nem nőnek olyan gyorsan, és nem lesz annyi virág rajtuk, tehát érdemes minél több fényt biztosítani számukra. Bár a földben lévő petúniák néhány hetente mélyen áztatva virágozhatnak, a függőkosarat rendszeresebb öntözésre van szüksége hetente néhányszor, illetve agát naponta, amennyiben meleg hőhullám van. Addig kell öntözni, amíg nem látszik, hogy a víz kifolyik a cserépből. A függő petóniának ugyan nagy a vízigénye, de arra azért oda kell figyelni, hogy semmiképpen se álljon alatta a víz, mert az nincsen jó hatással a gyökérzetre.

hirdetes

Függő petúnia gondozása: műtrágyázás és metszés

Gyakorlott kertészek jól tudják, hogy a fényigény, és vízigény megtárgyalása után olyan apróságok jönnek, mint a metszés, és a műtrágyázás kérdése. Lássuk is milyen igényei vannak a függő petúniának ezen a téren! A petúnia rendszeres műtrágyázás mellett virágzik a legjobban, ezért kéthetente érdemes etetni. Fontos, hogy virágzó növényeknek szánt folyékony műtrágyát használjunk. Talán alapvető dolog, de kezdő kertészek számára elmondjuk, hogy figyelni kell rá, hogy a nem virágzó szárakat csípjük le, hogy ösztönözzük a növényt új virágok hajtására- az elhalt virágok távolítása fontos lépés. Ha beteg leveleket, szárakat távolítasz el, akkor mindegy egyes metszést követően sterilizáld az ollót, hogy ne terjedjen tovább az esetleges betegség.

hirdetes

Függő petúnia gondozása: Kártevők és betegségek

Megnyugtatunk mindenkit, a petúniák meglehetősen kártevő- és betegségmentesek. Általában csak apróbb problémák szoktak lenni velük. Ha apró zöld levéltetveket látsz rajtuk, akkor elég erős vízpermettel lelocsolnod, vagy letörölni egy puha ruhával, ügyelve, hogy ne sértsd meg a leveleket. A lyukas levelek bolhabogarak jelenlétét jelzik, távolítsuk el a sérült leveleket ebben az esetben! Ügyeljünk a megfelelő öntözésre is, hiszen a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-29

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az állattartó telepek... Tovább

Konrad Lorenz Természet- és Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Utcán talált kóborló, sérült állatok befogadása, gazdához... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés