Függő petúnia- a verandák, teraszok legszebb éke, a függő petúnia helyes gondozása

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. Fűszeres illata és élénk színe miatt a petúnia igazi klasszikusnak számít, amely megérdemli, hogy helyet kapjon bármely nyári kertben, verandán vagy teraszon. Függő formában, egy kosárban tökéletesen fog mutatni nálad is, mutatjuk is mikre figyelj a csüngő petúnia gondozásakor!

Függő petúnia gondozása

Függő petúnia gondozása: víz és fény

Ez talán a legfontosabb két tényező a növények életében, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjanak, és elegendő vizet, de persze ne is túl sokat. A petúnia kosaraknak teljes napfényre van szükségük, optimálisan napi hat-nyolc órán át közvetlen napfényre, hogy csúcspontjukon virágozzanak. Kevesebb napsütés mellett virágoznak és nőnek ugyan, de nem nőnek olyan gyorsan, és nem lesz annyi virág rajtuk, tehát érdemes minél több fényt biztosítani számukra. Bár a földben lévő petúniák néhány hetente mélyen áztatva virágozhatnak, a függőkosarat rendszeresebb öntözésre van szüksége hetente néhányszor, illetve agát naponta, amennyiben meleg hőhullám van. Addig kell öntözni, amíg nem látszik, hogy a víz kifolyik a cserépből. A függő petóniának ugyan nagy a vízigénye, de arra azért oda kell figyelni, hogy semmiképpen se álljon alatta a víz, mert az nincsen jó hatással a gyökérzetre.

Függő petúnia gondozása: műtrágyázás és metszés

Gyakorlott kertészek jól tudják, hogy a fényigény, és vízigény megtárgyalása után olyan apróságok jönnek, mint a metszés, és a műtrágyázás kérdése. Lássuk is milyen igényei vannak a függő petúniának ezen a téren! A petúnia rendszeres műtrágyázás mellett virágzik a legjobban, ezért kéthetente érdemes etetni. Fontos, hogy virágzó növényeknek szánt folyékony műtrágyát használjunk. Talán alapvető dolog, de kezdő kertészek számára elmondjuk, hogy figyelni kell rá, hogy a nem virágzó szárakat csípjük le, hogy ösztönözzük a növényt új virágok hajtására- az elhalt virágok távolítása fontos lépés. Ha beteg leveleket, szárakat távolítasz el, akkor mindegy egyes metszést követően sterilizáld az ollót, hogy ne terjedjen tovább az esetleges betegség.

Függő petúnia gondozása: Kártevők és betegségek

Megnyugtatunk mindenkit, a petúniák meglehetősen kártevő- és betegségmentesek. Általában csak apróbb problémák szoktak lenni velük. Ha apró zöld levéltetveket látsz rajtuk, akkor elég erős vízpermettel lelocsolnod, vagy letörölni egy puha ruhával, ügyelve, hogy ne sértsd meg a leveleket. A lyukas levelek bolhabogarak jelenlétét jelzik, távolítsuk el a sérült leveleket ebben az esetben! Ügyeljünk a megfelelő öntözésre is, hiszen a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezet.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-29

3 egyszerű tipp a körömvirág felhasználásához - Egészséges és kreatív megoldások

A körömvirág nemcsak kertjeinket szépítheti csodaszép sárgás-narancssárgás szirmaival, hanem rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható növény is.

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidegvérű ló

Európa nyugati tengerparti területeiről származó fajtacsoport. Közös jellemzőjük a nagyobb... Tovább

hipotermia (hypothermia)

az egész test lehűlése a hőszabályozás csődje miatt. Akkor alakul ki, ha hideg, nedves,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés