Tudtad, hogy a fügefának nemcsak a gyümölcse, hanem a levele is gyógyhatású? Készítsünk a füge leveléből mennyeien finom házi szörpöt nagyon egyszerűen!
A füge levelének gyógyhatása
A füge már az ókorban is igai kincsnek számított, és egy pár éve hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Több kertben is találkozhatunk fügefákkal, illetve egyre több ezzel foglalkozó Facebook csoportban látni, hogy füge terméseikkel büszkélkednek. Ezért gondoltuk jelezzük, hogy a fügének nem csak a termése ehető, és van számos jótékony hatása, hanem a levelének is! A fügelevélből készült tea hatásos övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen – hogy csak néhány, tudományosan is bizonyított hatását kiemeljük. Mi most nem tea, hanem egy finom fügelevél receptet mutatunk nektek, amit garantáltan szeretni fog az egész család – enyhén kókuszos íze van, buborékos ásványvízzel isteni. Azonban amennyiben a fügebokor, vagy fa már hullajtja a levelét, felhasználásra már nem alkalmas!
Hozzávalók a fügelevél szörphöz
- 4 liter víz
- 4 kg cukor
- 30 dkg fügelevél
- 9 kávéskanál citromsav
A fügelevél szörp elkészítése
- Először is egy jó sűrű szirupot kell készíteni a fügelevél szörphöz a 4 liter vízből és 4 kg cukorból, majd meg kell várni amíg ez kihűl. langyosra.
- Ezután elkezdhetünk a fő szereplőkkel, a fügelevelekkel foglalkozni: szárukat levágjuk, a leveleket pedig folyóvíz alatt megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk őket (ezt praktikus úgy csinálni, hogy több levelet összefogunk, felcsavarunk, és úgy vágjuk fel). Majd a fügelevél darabokat turmixba tesszük, kis adagonként, fel-fel öntve mindig annyi sziruppal, ami épp elfedi (nem kell az összes szirupot felhasználni), és krémesre turmixoljuk.
- Ezt a mixet hűtőbe kell tenni legalább 24 órára, amíg az ízek jól összeérnek. Majd másnap egy sűrű szövésű szitán kell átszűrni a füge főzetet, majd a kivonatot hozzákeverni a maradék cukorsziruphoz, elkeverni, és már palackozhatjuk is a fügelevél szörpöt.
- Ha azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor mehet is a hűtőbe. De, ha tartósítani szeretnénk a fügelevél szörpöt, akkor dunsztolni kell. Hagyományos nedves dunsztolással télire is eláll: 25 percig hőkezeljük (befőző automata esetén: 85 fok, 25 perc hőkezeléssel tesszük tartóssá).
Imádod a fügét, nemcsak a levelét szeretnéd eltenni télire? ITT nagymamám fügelekvár receptjét osztottam meg, amit akár cukormentes változatban is elkészíthetsz. Nekem személyes nagy kedvencem, minden évben szoktam készíteni – persze az egész család nagy örömére. ITT pedig egy fügebefőtt receptet találhatsz, amit szintén nagyon imádunk!