Most terem a füge, most van itt az ideje felhasználni, na meg eltenni télire, hogy a szürke napokon is találjunk egy kis ízletes vitaminforrást a spájz polcain! Ráadásul, nem kell feltétlenül megvárni, hogy beérjenek a gyümölcsök sem ehhez a finom édességhez. Készítsünk füge befőttet.
Hozzávalók a füge befőtthöz
2 kg zöld füge
2 kg cukor
szalicil
A füge befőtt egyszerű elkészítése
Mint minden gyümölcsös recept esetében, természetesen ez esetben is a fügék alapos tisztítása, megmosása az első lépés. Miután megmostad, szurkáld meg a fügéket villával több helyen is, majd tedd egy megfelelő méretű fazékba őket. Ezután mehet bele a cukor, valamint annyi víz, hogy éppen csak elfedje. A fügés főzetet felforraljuk, forrás után még egy órát főzzük tovább lassú tűzön, fedő alatt.
Ha letelt az egy óra, akkor tisztán mosott befőttes üvegekbe tesszük a fügéket, fontos, hogy ezen a ponton még a levét nem öntjük rá! A levet újraforraljuk, majd leszűrjük. A levet csak a szalicil után öntjük bele az üvegekbe. Minden üvegbe késhegynyi szalicilt szórunk a fügékre, és erre mehet a forró lé, majd az alapos elzárás, és ezt követően a szárazdunszt!
A gyakorlatban ez az üvegeket újságpapírba csomagolását, takarókkal, paplannal való betakarását jelenti. Modern világunkban vannak már ennél modernebb hűtőtáskás megoldások is, de nagymamáik még így csinálták! Az üvegeknek így kell, folyamatosan hűlniük, ami 2-3 napig is eltarthat.
A füge jótékony hatásai
Tudtad, hogy a füge nemcsak egy nagyon ízletes gyümölcs, amit több kultúrában is fogyasztanak különböző formákban, és ami, több neves gasztronómiai kultúra fontos eleme, hanem jótékony hatásai is vannak, amik minden bizonnyal segíteni fognak a szürke, fénytől elzárt téli napokon? Elmondható, hogy a füge egy igazi csodagyümölcs, amelynek jótékony hatásai hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához.
Rendszeres fogyasztása segíthet az immunrendszer erősítésében, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében, az emésztés javításában és még sok más területen. Kísérletezzünk bátran ezzel a finom gyümölccsel, és élvezzük az egészségre gyakorolt jótékony hatásait ne csak a szezonban, hanem akár télen is. Nemcsak befőttként teheted el, hanem mennyeien finom lekvárt is készíthetsz belőle, ITT mutatom nagymamám mennyei fügelekvár receptjét!