Főtt tojás elkészítésének menete

hirdetes

A tojásfőzés titkai – Így lesz tökéletes a főtt tojás!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A húsvéti sonka mellé dukál a főtt tojás, szinte kötelező elemmé vált a húsvéti asztal esetében. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokaknak meggyűlik a baja a tojásfőzéssel, éppen ezért hoztam el nektek ezeket a szuper tanácsokat, nézzük, mi szükséges a tökéletes főtt tojáshoz! 

Így lesz tökéletes a főtt tojás

A tojásfőzés titkai – Milyen hibákat követhetünk el? 

A rossz tojásfőzés ismérvei: a tojáshéja bereped; a tojás íze, állaga gumiszerű; zöldes, kissé kénszagú a tojássárgája; a pucolása nehézkes, szinte lehetetlen; pucolás után nem szép tojást kapunk. 

A tojásfőzés titkai – Tippek/trükkök a tökéletes főtt tojáshoz

A tojáshéj berepedését nagyon könnyen elkerülhetjük, ha nem hideg vízbe tesszük a hideg tojást. Érdemes kivennünk a hűtőből a tojásokat egy kis időre, és szobahőmérsékletűre melegíteni. A berepedést azzal is elkerülhetjük, ha a tojás főzőlevébe teszünk egy kis sót – vagy a húsvéti sonka levében főzzük meg a tojást. A lobogó főzővíz is berepesztheti a tojásokat, ahogy egymáshoz koccannak, ezért kerüljük el. Ha mégis megtörtént a berepedés, adjunk a főzővízhez egy kis ecetet, ez megakadályozza, hogy a tojásfehérje kifolyjon a repedéseken. 

hirdetes

A tojásfőzés titkai – Meddig főzzük a tojásokat? 

Nagyon fontos, hogy meddig főzzük a tojásokat a kellő állag eléréséhez. Ha lágytojást szeretnénk, akkor 3-4 percig kell főznünk, ha folyós, de már kissé keményebb, úgymond nedvessárgájú tojást, akkor 5-6 percig, ha pedig keménytojást, akkor 9-10 percig. A vízből kivéve minden esetben hideg vízbe kell tennünk a tojásokat, annak érdekében, hogy a héjon belül ne készüljenek tovább.  

hirdetes

A tojásfőzés titkai – Trükkök a pucoláshoz

Érdekes tény, hogy a friss tojásokat sokkal nehezebb megpucolni, éppen ezért jobb, ha egy-kéthetes tojásokat használunk a főzéshez, kivéve, ha a lágytojást szeretjük, mivel esetében fontos a frissesség. A főzővízbe tegyünk egy kis sót, a pucolást pedig megsegíthetjük, ha rögtön jéghideg vízbe tesszük a főzővízből kivett tojásokat.

Így sokkal könnyebb lesz a pucolás, a héj szépen le fog válni a hártyával együtt és nem ragad rá a fehérje, tehát nem szakadnak kisebb-nagyobb darabok, amik csúfíthatják a tojásokat. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, készítsétek el ti is a tökéletes főtt tojásokat! 

ivabalk képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talaj kémhatása

a —>talajoldat savas v. lúgos volta, az oldatban levő H+- és OH_-ionok mennyiségétől... Tovább

fulladás (aszfixia, szuffokáció, asphyxia, suffocatio)

az oxigénellátás hiányában beálló halál. Oka lehet a vérnek oxigénnel való hiányos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek