Ismerd meg a világ legforróbb vizű folyóját!

hirdetes

Hihetetlenül forró ennek a folyónak a vize!

Soha életemben nem láttam még hasonló folyót, olyan forró a vize, hogy bármit meg lehetne főzni benne, sajnos az állatvilág issza meg ennek a levét! Ismerd meg te is a világ legforróbb vizű folyóját! 

Eszméletlenül forró a folyó vize!

Az emberek többsége sokáig nem hitte el, hogy létezik ilyen folyó, de még a tudósok is csak legendaként kezelték az Amazónia perui vidékén található tűzforró folyó történetét, mígnem egy tudós utánajárt a dolgoknak és bebizonyította mindenkinek, hogy a folyó létezik! Legelőször a spanyol dítók meséltek róla, ők aranyat kerestek a környéken, de csak egy olyan tűzforró folyóra bukkantak, ami akár ölni is képes, a túlzás a történetekben talán az volt, hogy olyan óriási kígyókról is szóltak, amik lenyelnek egy embert egészben, vagy pedig olyan pókokról, amik simán megették a madarakat. Természetesen akkoriban senki nem hitt nekik, azonban nem is vállalkozott senki arra, hogy megnézze, igazat mondtak-e vagy sem.

Andrés Ruzo Peru geotermikusenergia-lehetőségeiről írta disszertációját, amikor eszébe jutott ez a legenda. Az általa megkérdezett kutatók, tudósok egyöntetűen állították, léteznek ugyan forró folyók, de mind egy vulkán közelében, hiszen szükség van egy hőforrásra. A kérdéses perui helyen azonban egyetlen vulkán sincs, így a forró folyó “nem is létezhet”. Nézd meg te is, hogy bukkant rá Ruzo a folyóra, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes
Eszméletlenül forró a folyó vize!

A folyó azonban úgy döntött, hírt ad magáról: Ruzo egyik nagynénje még el is mesélte, hogy fürdött benne. Ezután már nem kellett sok, hogy a férfi ott találja magát a hat méter mély, 86 Celsius fokos átlaghőmérsékletű folyó mellett, amitől 700 km-re volt a legközelebbi vulkán, mégis szinte bugyogott. A férfi szerint még a víz íze is kitűnő, és állítólag a környéken lakó emberek onnan veszik ivóvizüket, ezzel főznek, takarítanak. A vizet Ruzó szerint hidrotermikus rendszer tarthatja ilyen melegen, azaz a víz az Andok gleccseréből ered, lejut a föld mélyére, ahol felmelegszik.

hirdetes

Ruzó elmondása szerint:

“A sámán és az ott élők számára ez szent hely. Számomra tudósként egyedülálló geotermikus jelenség. Az illegális fakitermelőknek és az állattenyésztőknek viszont csak egy újabb vidék, amelyet kizsákmányolhatnak. A perui kormánynak pedig olyan terület, amely nem áll védelem alatt, fejlesztésre kész. Olyan világban élünk, amelyben a sámánok még mindig énekelnek az erdő szellemeinek, amelyben forr a folyók vize és a legendák életre kelnek.”

Eszméletlenül forró a folyó vize!

 

Forrás: Lemon.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


egysejtfehérje (Single Cell Protein, SCP)

egysejtű szervezetek (gombák, algák, baktériumok) elszaporításával nyert... Tovább

vízvédelem

A tervszerű vízgazdálkodás szerves része, a felszíni vízekés a felszín alatti vizek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek