Fontos dolgok, melyekre figyelj oda virágnevelés során

Ezekre a dolgokra figyelj virágnevelés során!

AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hogyan érhetjük el, hogy szobanövényeink egészségesek, jól fejlettek, olyan gyönyörűek legyenek, mint a virágkatalógusok képein? Ehhez kívánunk tanácsot adni. Olvasd el te is egy tapasztalt szakember hasznos információit.

A virágok nevelése során számos dologra kell odafigyelni

10 tipp a virágneveléshez

Engem mindig is nagyon érdekeltek a növények, főleg a virágok, egyszerűen imádom mindet. Annó, szakközépiskola után kertépítő technikumot végeztem, és befejeztem a tanulmányaimat, pár éve rájöttem, hogy ez mekkora hiba volt. Sok mindent tudok így is, de a virágkötéshez például egyáltalán nem konyítok, pedig nagyon érdekelt mindig is. Éppen ezért kerestem egy nagyon jó tanfolyamot, fontos volt számomra, hogy olcsó legyen, érthetően oktassanak és ráadásul úgy, hogy tényleg hasznát tudjam venni a tanultaknak.

  1. Gondoljuk át vásárlás előtt, hogy hol lesz a virág

Vásárlás előtt tekintsük át, gondoljuk végig, a lakás mely részében tudjuk elhelyezni a tervezett virágot. Figyeljük meg, hogy az adott hely napos-e, vagy csak szórt fényt kap, esetleg fényben szegény; a szoba levegője száraz-e, a hőmérséklet egyenletes-e, szellőztetésnél fellép-e huzat.

  1. Járjunk utána a növénynek, amit venni szeretnénk

Csak olyan növényt(virágot) válasszunk, melynek környezeti, gondozási igényét ismerjük, illetve leírást kapunk róla, és ennek alapján kiderül, hogy igényei megfelelnek a lakásban biztosított hely adottságaival. Ha a növény tartási igénye és az elhelyezés lehetőség adottságai nem azonosak, a növények nem fogják jól érezni magukat, elvesztik díszítő értéküket.

  1. Biztosodjunk meg róla, hogy jó helyen lesz tárolva a virág

A vásárolt virágot mielőtt végleges helyére tennénk a lakásban, 2-3 hétig tartsuk a többi növénytől elkülönített “karanténban”, és ellenőrizzük rendszeresen, van-e rajta elváltozás, betegség vagy rovarok. Új növényekkel számos esetben bekerülnek a lakásba rejtett életet élő rovarok, ezek a többi növényt is rövid idő alatt befertőzik. A lakás egyenletes melegében az esetlegesen behurcolt rovarok gyorsan elszaporodnak, és hamarosan láthatóvá válnak.

  1. Cserepes virágok gondozása

A cserépben nevelt virágot egyenletes gyakorisággal öntözzük, reggel vagy délelőtt, a cserépben, öntözés után, soha ne maradjon víz. A pangó víz a cserép talajában levegőtlenséget, a gyökerek rothadását, a növény elhalást idézi elő. Magas hőmérsékleten, erős napsütésben a növények anyagcseréje fokozódik, ezért a vízszükségletük is nagyobb, mint átlagos körülmények között. Öntözéskor ezt is vegyük figyelembe. A vízzel folyamatosan és bőségesen ellátott növény hozzászokik a jóhoz, elkényelmesedik. Az esetleges öntözés kimaradás erős sokkot, kárt okoz.

  1. Öntözővíz + tápanyag

Az öntözővízhez ajánlatos tápanyagot is adagolni: a kombinált (összetett) műtrágya – N, P és K mellett – minél több mikroelemet is tartalmazzon, ezek biztosítják a növények harmonikus táplálását. A csak leveleket fejlesztő úgynevezett levéldísznövények más összetételű műtrágyát kívánnak, mint a virágokkal díszítő növények.

  1. Biztosítsuk az elegendő napfényt, tápanyagot és vizet

A víz, a tápanyag és a fényellátás harmonikus egységében fejlődő virágok egészségesek, szépek. Ha a három tényező valamelyikéből sok vagy kevés áll a növény rendelkezésére, megbomlik az egyensúly, a növény növekedése zavart szenved: megnyúlik, alacsony marad, leveleit, virágait lehullatja, lankad, egyszóval beteg. A vizet és tápanyagot mi szabályozzuk, de a fényt (napsütést) nem. Ha kevés a fény a téli hónapokban, a víz és tápanyag adagolást is csökkenteni kell, mivel a fényhiány a növény anyagcserét is lelassítja. A túl bőséges fény, erős napsütés a túlzottan felfokozott anyagcsere révén lankadást, gyakran napégést okoz.

  1. A pára nem kedvez a virágoknak

A párás levegőn nevelt növényeket, ha a leveleikre a víz kicsapódik, számos kórokozó fertőzheti, mert a baktériumok és gombák többsége nedves körülményeket igényel. Levélfoltosságot, gyökérrothadást okozhatnak: észlelésükkor a minél korábban végrehajtott kémiai kezelés lehet csak hatékony. Az alacsony légnedvességű lakásokban ezek a kórokozók nem találják meg életterüket, nem jelentősek.

  1. Vizsgáljuk gyakran a virágainkat

Ellenőrizzük rendszeresen virágainkat, ne csak gyönyörködjünk bennük! Érdemes kézi nagyítóval megvizsgálni, ha valami szokatlan elváltozásra figyelünk fel a levélen. A szobai növényeken élő kártevők általában válogatás nélkül minden, vagy legalább is sok növényt megfertőznek: ilyenkor a fertőzött virág közvetlen szomszédjai is általában megfertőződtek, csak még nem vettük észre. Permetezéskor ezeket is kezeljük le.

  1. Figyeljünk a fertőzésekre

Egy károsító megjelenésekor, ha fellépését a korai szakaszban észleljük, gyakran elegendő a fertőzött levelek lecsípése, és azzal együtt a kártevő eltávolítása. Nem csak a kémiai védekezés lehet hatékony.

  1. Cserepes növényeket ne kezeljünk növényvédőszerrel

Cserepes növények növényvédőszeres kezelését lakásban, ahol zárt légtérben emberek folyamatosan benn tartózkodnak, végezni tilos. Ezeket a permetezéseket télen lépcsőházban, pincében, garázsban, vagy megvárva a májust, a szabadban (erkélyen, kertben) ajánlatos elvégezni. A permetlé-cseppek levegőbe történő szétszóródása miatt előnyösebb a növényvédő szerek talajba öntözése azon szereknél, melyek a növények gyökerén keresztül is felszívódnak. Kis méretű virágoknál a növényvédő szert ecseteléssel is felvihetjük a levelekre.

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Pandémia

Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi... Tovább

Kalocsai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Milassin György hivatalvezetõ Ügyfélfogadás: H: 8.00-15.00 óráig, ebédszünet... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés