Olyan növényeket mutatok, amik folyamatosan teremnek

hirdetes

20 folyamatosan szüretelhető növény az ingyenes élelmiszerellátásért!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezeket a növényeket csak egyszer kell elültetni

Céklalevelek (Beta vulgaris)

Habár a céklákat első sorban gyökértermésük miatt szokás termeszteni, a termőidőszak során rendszeresen szüretelhetők leveleik is. A legjobb minőség érdekében a leveleket ajánlatos is folyamatosan lecsipegetni a cékláról, egészen addig, amíg el nem jön a kiásás ideje. Ügyelj rá, hogy csak a külső, legfeljebb 15cm magas leveleket vágd le cékláidról (minél kisebbek, annál zsengébbek). Fontos, hogy mindig hagyj néhány nagyobb levelet a cékláidon, és a levágott levelek szárából is hagyj meg legalább 2,5cm-t rajtuk.

Bordáskel (Brassica rapa subsp. chinensis)

Ezek az árnyékkedvelő hosszúkás, kínai káposzták vaskos tövükkel és széles leveleikkel leginkább a zellerekhez hasonlítanak. A rendszeres szüretelések idején vagy néhány külső levelet csípj le, vagy vágy le egyszerre az összeset, és a bordáskel idővel egy új növényként tér majd vissza.

hirdetes

Zeller (Apium graveolens)

Azokon a helyeken, ahol a nyár hűvösebb, a zeller növekedési időszaka hosszabb (akár 130-140 napos) is lehet. Ha a körülmények ideálisak számára, akkor bőséges terméssel ajándékoz majd meg. Akárcsak a többi leveles zöldség esetén, haladj kívülről befelé a levelek lecsípésével, amikor a zeller esetén akkor, amikor a növény eléri a 20cm-t.

hirdetes

Mezei katáng (Cichorium intybus)

A mezei katáng levelei akár salátában, akár sautézve is fogyaszthatók. Növekedési habitusa tekinttében sokban hasonlít a pitypangra, leveleit pedig kívülről befelé érdemes szüretelni.

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)

A metélőhagyma egy egyszerűen termeszthető évelő fűszernövény, ami kevésbé egy hagymaféléhez, mindinkább egy magasra növő fűfajtához hasonlít. Egy nyár során számos alkalommal le lehet szüretelni ezeket a fűszerű leveleket. Fontos, hogy a visszavágás rendszeres és gyakori legyen, különben a hagymák felmagzanak.

Vadkáposzta (Brassica oleracea)

A kel és a brokkoli közeli rokona, a vadkáposzta egy laza levelű, tőlevélrózsás káposztaféle. A többi keresztesvirágú zöldséghez képest a vadkáposzta is egy hidegszezoni növény, aminek akár 60 napra is szüksége lehet, hogy megerősödjön. Persze a zsenge leveleket már jóval ez előtt is elkezdheted lecsipkedni a vastag szárak tövéből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-16

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Vízben gyökereztetni

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bokorirtás

a gyepművelés keretébe tartozó művelet. A legelőn, réten a felesleges és káros bokrokat az... Tovább

Szegedi 470 (Szegedi SC 470)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva antociános... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés