Vásárolj te is földlabdás Karácsonyfát, megmutatjuk, mire kell odafigyelned

Válasszunk földlabdás karácsonyfát! - Ezt tedd, hogy életben maradjon!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Manapság már egyre többen vásárolnak földlabdás fenyőfát Karácsonyra, ezzel óvják meg a fákat, mivel az ünnepek után sem kell kidobni a növényt, hanem kiültethetjük a kertbe. A következő cikkben elmondjuk nektek, hogy mire kell odafigyelni, hogyha földlabdás fenyőfát szeretnél vásárolni.

Földlabdás Karácsonyfa

A földlabdás fenyőfa előnyei

Minket mindig is kicsit idegesített az, hogy a lakás te volt Karácsonykor tűlevelekkel, amióta viszont földlabdás fenyőfa van nálunk, azóta a tűlevelek sem jelennek meg akkora mértékben. A földlabdás fenyőfa ugyanis még él, így nem száradnak el a levelek, és nem kell félnünk attól, hogy lehullnak. A földlabdás fenyőfának is ugyanúgy meg van a hangulata, illata, mint a vágott fenyőnek, mégis sokkal jobb, mint a műfenyő.

A hatalmas előnye az, hogy Karácsony után sem kell kidobnunk, akár a lakásban, akár kiültetve szépen díszít. Pár év elteltével akár a kertünk nagyszerű éke is lehet feldíszítve. Sokan félnek azonban attól, hogy elszárad, nem éli túl a Karácsony utáni időszakot. A félelem jogos természetesen, de van pár dolog, amire ha odafigyelünk, akkor biztosan túl fogja élni a növény a tél utáni időszakot is. 

A földlabdás fenyőfa kiválasztása

Már a választásnál is nagyon sok múlik. Rengeteg árus rossz minőségű fát árul, én már találkoztam olyannal is, akinek a fája nem élte meg Karácsony utolsó napját sem, annyira rossz minőségű volt a fa.

A kiválasztásnál nézni kell, hogy a fának mekkora a földlabdája, hogy van beültetve, én például nem vennék olyan fát, ami cserépben van, hiszen nem lehet látni a földlabdát, a sérült, kisebb gyökereket könnyedén eltüntethetik észrevehetetlenül. Kertészetekben semmi akadálya nincsen a cserepes változatnak sem, mivel itt lehet tudni, hogy hosszú ideig nevelték a növényt a cserépben, és annak semmi baja nincsen. A következő oldalon folytatom! 

Földlabdás Karácsonyfa

A földlabdás, zsákos fenyőfáknak is meg lehet az a hátránya, hogy a gyökereket szétszabdalták, durván vágták vissza, de ezt azért még a hozzá nem értők is érzik a zsákon keresztül. Választásnál fontos tudni azt is, hogy minél kisebb a fenyő, annál nagyobb az esélye a túlélésre. Egy öregebb fenyőnek nagyobbak a gyökerei is, így nem biztos, hogy átvészeli ezt az időszakot.

Az ideális méret 100 és 170 centiméter között mozog, nagyobbat már nem érdemes megvenni. Megvettük a tökéletes földlabdás fenyőt, nézzük, mit kell tennünk a lakásban, lapozz a következő oldalra.

A földlabdás fenyőfák gondozása a lakásban

Nagyon fontos azt tudni, hogy azért a földlabdás fenyők nem a lakásba valók, mivel nagyon nehéz megteremteni azokat a körülményeket, amikben jól érzik magukat, ugyanakkor azért nem lehetetlen. A cserép nélkül vásárolt fenyőfának keressünk egy megfelelő cserepet és helyezzük bele a zsákkal együtt, a zsák száját egy kicsit kinyithatjuk, hogy ne fülledjen be a növény.

A hézagokat töltsük ki víztartó közeggel, a legjobb és legszebb megoldás a fenyőkéreg. Fontos, hogy a cserép alján legyenek lyukak és rakjunk alá alátétet, nehogy lecsepegjen a víz. A legelején tartsuk a növényt 10-12 Celsius fokos hőmérsékleten, ne vigyük be a lakásba azonnal, mert azt nagyon megsínyli.

Fokozatosan szoktassuk hozzá a melegebb levegőhöz, 2-4 nap után már nyugodtan bevihetjük a lakásba. Ha azonnal bevisszük, akkor biztosan nem fogja túlélni, ugyanis a lombot gyorsan el fogja hullajtani. Helyére került a fa, nincs más teendő, mint feldíszíteni, majd öntözni párszor. Nézzük, mit kell tenni Karácsony után, lapozz tovább.

Földlabdás Karácsonyfa

Én azt tanácsolom mindenkinek, hogy a fenyőket ültesse ki tavasszal a kertbe, ne hagyja a cserépben, a meleg lakásban pedig főleg ne. A legjobb módszer az, és itt szoktak sokan hibázni, hogy folyamatosan szoktatjuk hozzá a kinti hőmérséklethez a növényt. Gondoljunk csak bele, bent vagyunk a 20-23 fokos lakásban és kitesznek minket hirtelen a 3-4 fokba, biztosan nem örülnénk neki.

A növények ugyanígy viselkednek. Ráadásul nem elég arra figyelni, hogy nappal jó idő legyen, ügyelni kell arra is, hogy éjszaka se fagy. Szóval szépen lassan, először pár hétig tartsuk 13-15 fokon, majd 5-6 fokon, és ezután már lehet is kiültetni. Az sem mindegy, hogyan tesszük meg a kiültetést, a következő oldalon megmutatom, mi a legjobb módja a kiültetésnek.

A kiültetés technikája

A földlabdás fenyők esetében ássunk a gyökér méreténél körben minimum 20 cm-rel nagyobb gödröt. Helyezzük be a növényt, a zsákot óvatosan fejtsük le, és nyomjuk minél mélyebbre! Előfordulhat, hogy a sok mozgatás eredményeképpen lazává válik a földlabda. Ebben az esetben vágjunk nyílásokat a zsákra, de ne fejtsük le. Töltsük fel zsákos fenyőfölddel és iszapoljuk be. A tövet takarjuk be vastagon lombbal, szalmával, esetleg fenyőkéreggel.

A konténeres fenyőknél a technológia ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy az edényből kivéve ültessük el a növényt. Nagyon száraz tél esetén enyhébb időben öntözni kell őket. Előfordulhat, hogy hosszan tartó fagyos idő esetén nem tudjuk rövid időn belül kiültetni fenyőfánkat. Egyetlen megoldást tudok ajánlani: +10°C alatti, de nem sötét helyen tároljuk, és a kívánt mértékben öntözzük!


Egy jó tanács

A fenyő megvásárlása előtt, míg a föld nem fagy át, ássuk ki az ültető gödröt és takarjuk le hőszigetelő anyaggal! Keményebb tél esetén is egy-két napos enyhébb idő elegendő a kiültetéshez. Minél előbb tudjuk kihelyezni a növényt, annál biztosabb az eredése.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenológia

ökológiai tudományterület; a növények és az állatok egyedfejlődésében az egymás után... Tovább

zsióka (Bolboschocnus maritimus IL.I Palla)

a palkafélék (Cyperaceac) családjába tartozó évelő, kúszógyöktörzsű növény. Szárán a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek