Minden a fokhagyma társültetéséről

Fokhagyma, a legjobb társ – Ezen növények mellé ültesd!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A fokhagymának számtalan előnye van a kertben, éppen ezért érdemes ültetnünk belőle. Azonban nemcsak a kártevőket és a gombákat képes távoltartani, hanem a többi növényre is jó hatást gyakorol, mostani cikkemben elmondom, mely növények ideális társa a fokhagyma! 

A fokhagyma társültetéséről

A növénytársítás előnyei

Korábbi cikkünkben már írtunk nektek a növénytársításokról, sőt, mutattunk 11 növénypárt, amit érdemes kipróbálnotok! A növénytársításnak számtalan előnye van, ide sorolható az, hogy kevés időráfordítással és a környezet felesleges terhelése nélkül legyenek sokkal egészségesebbek és ízletesebbek a kertben nevelt növényeink. Egyes növények természetes módon képesek riasztani a kártevőket, kórokozókat, ezért érdemes ezek mellé olyan párt keresni, amely ebből a jó tulajdonságból hasznot húzhat. A növénytársításban termesztett növényeket több mint valószínű, hogy egyébként is beválogatnánk a konyhakerti növények közé, éppen ezért, amikor tervezzük a konyhakertet, figyelmet kell fordítanunk arra, hogy hova kerüljenek ezek a hasznos növények. 

Miért előnyös a fokhagyma társültetésben?

A fokhagyma képes távoltartani a különböző gombákat és kártevőket, előnye pedig az, hogy csak nagyon kevés növénnyel inkompatibilis. Ezzel már elmondtam azt is, hogy szinte mindenhova érdemes ültetni belőle, ugyanis a legtöbb növény számára segítséget nyújt. Szerencsére a fokhagyma nem igényel nagy helyet, emellett pedig kitűnően alkalmazkodik a környezeti viszonyokhoz, csak arra kell odafigyelni, hogy kellő napsütés érje. Ültethetjük olyan növény mellé is, ami kényesebb termesztési körülményeket igényel – a fokhagyma nagy hasznára lesz. 

A fokhagyma, mint rovarriasztó

A fokhagyma közismert illatáról, szagáról – kinek, hogy tetszik. Ez az illatanyag az oka annak, hogy kiváló természetes rovarriasztóként, a legkülönfélébb kártevők irtóznak tőle, nem szereti a csiga, a házatlan csiga, a hangya, a levéltetű, a japán cserebogár, az almamoly, a hagymalégy, valamint a takácsatka, de sikeresen távol lehet tartani segítségével az őzeket és a nyulakat is. 

Mely növények mellé kerüljön fokhagyma?

Mint említettem, szinte minden növény szereti a fokhagymát, de azért most megmutatom, melyek azok, amik kifejezetten kedvelik a társaságát: bársonyvirág, borsikafű, brokkoli, burgonya, cékla, fejes káposzta, gyümölcsfák, kamilla, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, muskátli, sarkantyúka, sárga cickafark, sárgarépa, spenót, padlizsán, paradicsom, paprika.

Mely növények mellé NE kerüljön fokhagyma? 

Azért van egy-két növény, ami mellé nem szabad fokhagymát ültetni: bab, borsó, petrezselyem, spárga, zsálya. Ezeket a növényeket érdemes minél messzebb ültetni a fokhagymától, ha nem akarjuk, hogy visszamaradjanak a fejlődésben. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazdasági optimum

valamilyen gazd. célkitűzés legkedvezőbb megoldási módja. A számos megoldási lehetőség... Tovább

élőpart-védelem

olyan természetes v. telepített növénysáv, amely a partot — beleértve a töltéskoronát... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség