3 természetes módszer, amivel megszabadulhatsz a krumpliboga...
2023/04/27A krumplibogarak tönkreteszik a kerti termést? Szerencsére rengeteg természetes módszer létezik a krumplibogarak eltávolítására, amik közül mutatunk is be párat!
Ahogy fokhagymáid lassan beérnek, ideje elgondolkodnod rajta, hogy betakarításuk után mihez is kezdesz majd velük. Mivel a fokhagymákból általában nem szokás egyszerre sokat felhasználni, a termés nagy része kétségtelenül a nyakadon marad majd, ezért kénytelen leszel tárolni valahogy. A fokhagyma tárolása kényes feladat lehet, ugyanis ha nem megfelelően csinálod, a hozam nagy része odavész majd. Pedig más zöldségekkel ellentétben a fokhagyma akár hónapokig is megőrizhető, ha tudod, hogyan tárold. A következőkben pontosan erről lesz szó!
Hogy a lehető legjobb állapotukban őrizhesd meg fokhagymáidat, ki kell szárítanod őket, mielőtt a tárolóba kerülnének. Ez a folyamat arra készteti a fokhagymákat, hogy energiájukat közvetlenül a termésükbe irányítsák. A kiszárításhoz először is fogj 10 szál fokhagymát, majd kösd őket össze a száruknál. Ez után akazsd fel őket egy jól szellőző helyen, ahol a hőmérséklet 26°C körül mozog.
Fontos, hogy a száradó fokhagymákat ne érje közvetlen napfény! Nagyjából 2-3 hét elteltével a fokhagymák teljesen kiszáradnak majd. Persze nem minden fokhagymafajta egyforma, így elképzelhető, hogy több, vagy kevesebb ideig kell majd szárítanod őket. A szárítás addig kell tartson, amíg héjuk papírszerűvé nem válik.
Ha szeretnéd sokáig megőrizni fokhagymáid minőségét, akkor tárold őket hálószatyrokban. Persze felkötve is hagyhatod őket ott, ahol kiszáradtak, ha biztosítani tudod, hogy a helység száraz marad és továbbra sem éri közvetlen napfény a hagymákat. Fontos észben tartani, hogy a sérült fokhagymák gyorsan megromlanak majd, így ezeket jobb kiselejtezni az épek közül. Óvatosan távolítsd el a legkülsőbb hártyás héjrétegeket fokhagymáidról, amelyeken még ott vannak a földdarabok.
Légy óvatos, nehogy eközben felsértsd az alsóbb héjrétegeket. Vágd le hagymáid szárát, ügyelve rá, hogy ne vágj bele a védelmet nyújtó héjukba. Ha levágod a szárukat, akkor már nem lesz mivel felkötni őket oda, ahol száradtak, így marad a hálózacskós tárolás. Távolíts el minden maradék földet a gyökerekről is. Miután friss fokhagymáidat kiszárítottad, ez egyszerű feladat kell, hogy legyen.
Óvatosan dörzsöld meg őket egy kesztyűvel, hogy a föld lepotyogjon róluk. Ha azt veszed észre, hogy a gyökerek még nyirkosak, akkor le kell vágnod belőlük. Hagyj meg nagyjából 1-2,5cm-t a gyökerekből. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további részletek várnak, érdemes tehát lapozni egyet!
Maison Boutarin képe a Pixabay -en.