A fokhagyma tárolásának titkai

Hasznos tanácsok a fokhagyma tárolásához

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ahogy fokhagymáid lassan beérnek, ideje elgondolkodnod rajta, hogy betakarításuk után mihez is kezdesz majd velük. Mivel a fokhagymákból általában nem szokás egyszerre sokat felhasználni, a termés nagy része kétségtelenül a nyakadon marad majd, ezért kénytelen leszel tárolni valahogy. A fokhagyma tárolása kényes feladat lehet, ugyanis ha nem megfelelően csinálod, a hozam nagy része odavész majd. Pedig más zöldségekkel ellentétben a fokhagyma akár hónapokig is megőrizhető, ha tudod, hogyan tárold. A következőkben pontosan erről lesz szó!

Mit kell tudni a fokhagyma tárolásáról

A fokhagymák kiszárítása

Hogy a lehető legjobb állapotukban őrizhesd meg fokhagymáidat, ki kell szárítanod őket, mielőtt a tárolóba kerülnének. Ez a folyamat arra készteti a fokhagymákat, hogy energiájukat közvetlenül a termésükbe irányítsák. A kiszárításhoz először is fogj 10 szál fokhagymát, majd kösd őket össze a száruknál. Ez után akazsd fel őket egy jól szellőző helyen, ahol a hőmérséklet 26°C körül mozog.

Fontos, hogy a száradó fokhagymákat ne érje közvetlen napfény! Nagyjából 2-3 hét elteltével a fokhagymák teljesen kiszáradnak majd. Persze nem minden fokhagymafajta egyforma, így elképzelhető, hogy több, vagy kevesebb ideig kell majd szárítanod őket. A szárítás addig kell tartson, amíg héjuk papírszerűvé nem válik.

A fokhagymák felkészítése a tárolásra

Ha szeretnéd sokáig megőrizni fokhagymáid minőségét, akkor tárold őket hálószatyrokban. Persze felkötve is hagyhatod őket ott, ahol kiszáradtak, ha biztosítani tudod, hogy a helység száraz marad és továbbra sem éri közvetlen napfény a hagymákat. Fontos észben tartani, hogy a sérült fokhagymák gyorsan megromlanak majd, így ezeket jobb kiselejtezni az épek közül. Óvatosan távolítsd el a legkülsőbb hártyás héjrétegeket fokhagymáidról, amelyeken még ott vannak a földdarabok.

Légy óvatos, nehogy eközben felsértsd az alsóbb héjrétegeket. Vágd le hagymáid szárát, ügyelve rá, hogy ne vágj bele a védelmet nyújtó héjukba. Ha levágod a szárukat, akkor már nem lesz mivel felkötni őket oda, ahol száradtak, így marad a hálózacskós tárolás. Távolíts el minden maradék földet a gyökerekről is. Miután friss fokhagymáidat kiszárítottad, ez egyszerű feladat kell, hogy legyen.

Óvatosan dörzsöld meg őket egy kesztyűvel, hogy a föld lepotyogjon róluk. Ha azt veszed észre, hogy a gyökerek még nyirkosak, akkor le kell vágnod belőlük. Hagyj meg nagyjából 1-2,5cm-t a gyökerekből. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további részletek várnak, érdemes tehát lapozni egyet! 

Maison Boutarin képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csigás takarmánykiosztó

olyan stabil szerkezetű berendezés, amellyel a takarmányt az állatok etetőhelyére juttatják.... Tovább

Püspökladányi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Püspökladány Bocskai u. 11. 4150 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség