Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segít, fiatal gazdálkodók támogatása, növénytermesztés és kertészetkorszerűsítés, állattartótelepek korszerűsítése, ültetvénytelepítés

Fiatal mezőgazdasági termelők regisztrációhoz kötött többlet támogatása

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Határidő: 2007. október 31.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segít, fiatal gazdálkodók támogatása, növénytermesztés és kertészetkorszerűsítés, állattartótelepek korszerűsítése, ültetvénytelepítés
A magyar mezőgazdaságban, hasonlóan az általános európai jelenséghez egyre inkább jellemző az elöregedés. Emiatt a generáció-váltást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program több eszközzel is segíti. A külön intézkedések - fiatal mezőgazdasági termelők elindításának és az idősebb termelők gazdaságátadásának támogatása- mellett megjelenik egy újabb, többletforrást jelentő lehetőség a 40 év alatti gazdálkodók számára.
 
A 23/1997 (IV.17) FVM rendelet 28/A §-a alapján a fiatal gazdálkodó többlet támogatást kaphat növénytermesztés és kertészet korszerűsítése, állattartó telepek korszerűsítése,  ültetvénytelepítés esetén. A többlet támogatás igénylésének feltétele, hogy az adott gazdálkodó regisztráltassa magát, mint fiatal mezőgazdasági termelő. A regisztrációs feladatot az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) végzi. A regisztrációt azok a 18-40 év közötti gazdálkodók kérhetik, akik többek között rendelkeznek a tevékenységükkel kapcsolatos üzleti tervvel és a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági végzettséggel.
 
A regisztrációra vonatkozó kérelmeket az FVM VKSZI-hez kell beadni. Az üzleti tervhez elkészítéséhez szükséges anyagok szintén a VKSZI weblapjáról - http://www.vkszi.hu tölthetők le.
 
A regisztrációval kapcsolatos kérdésekben a VKSZI-től a fiatalgazda@vkszi.hu e-mail címen, illetve a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA által működtetett Fiatal Gazda Call Centertől is segítség kérhető munkanapokon a 06 1 2704874 telefonszámon vagy a callcenter@agrya.hu e-mail címen.
 
A kérelemről, annak elfogadásáról a VKSZI 15 napon belül határoz és kiadja az igazolást, amely szükséges a többlet támogatás igényléséhez. A regisztráció végső időpontja 2007. október 31-e.
 
A sikeres regisztráció 2008. december 31-ig feljogosítja a 40 év alatt gazdálkodót 10% többlet támogatás igénylésére egyes intézkedéseknél, így például az augusztusban meghirdetésre kerülő állattartó telepkorszerűsítés támogatásnál is. Aki elmulasztja a regisztrációt, az elesik ettől a lehetőségtől. Tehát a viszonylag távoli végső határidő ellenére az állattartó telep korszerűsítés támogatás intézkedésben érintett 40 év alatti gazdálkodóknak javasolt a regisztrációs folyamat mielőbbi elindítása, feltéve, hogy élni kívánnak a 10% többlet támogatással.
 
A 10% többlettámogatás és a "fiatal mezőgazdasági termelők elindítása" két különböző lehetőség. Az utóbbi intézkedés keretében új gazdaság felépítéséhez, elindításához kaphat egyszeri támogatást a pályázó. Ez az intézkedés csak 2007. december 3-án nyílik majd meg. A most említett, regisztrációhoz kötött támogatás a már működő gazdaságok számára jelent igazi lehetőséget.
 
Az előbbiek azt is jelentik, hogy annak nem kell most regisztráltatnia magát, aki a későbbiekben a "fiatal mezőgazdasági termelők elindítása" pályázaton kíván indulni. Sikeres pályázatával egyidejűleg automatikusan megtörténik majd a regisztrációja a 10% többlet támogatással kapcsolatosan is.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

tojáslámpázás

A tojásoknak erős fénnyel való átvilágítása.Minthogy a tojáshéjon a fénysugarak... Tovább

juhok próbafejése

az anyajuhok által termelt tej mennyiségének pontos megállapítására szolgál, amiből... Tovább

Tovább a lexikonra