Védekezz te is időben a fertőzött kullancsok ellen!

hirdetes

Ellepték Hazánkat a fertőzött kullancsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Fertőzött kullancsok Hazánkban!

Méreg nélküli a kullancsokra

Magyar tudósok munkájának eredményeképpen azonban hamarosan megoldódhat a kullancsirtás problémája. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen ugyanis olyan gombatörzset szelektáltak, amely biológiai úton, méreg nélkül pusztítja el a kullancsokat. Ráadásul a gombás kezelés más rovarokra nem veszélyes, tehát a kutatók két problémát is megoldottak egyszerre.

 

A módszer a következő: a gombát szétszórják a kullancsoktól fertőzött területen, a por alakú tenyészet pedig megtapad a rovarokon. Ezután olyan enzimeket kezdenek el termelni a gombák, amelyek bejutnak a kullancs kitinpáncélja alá, és a gomba ott tovább szaporodik, terjeszkedik. Addig-addig zajlik ez a folyamat, míg a kullancs egyszerűen felemésztődik - magyarázta az eljárás lényegét lapunknak Dr. Bratek Zoltán, a kutatás vezetője.

 

"Mikor megnyertük a tudományos munkához szükséges pályázati pénzt, tudatosan fogtunk bele a munkába. Tudtuk, hogy egy ilyen célokra használható gombát szeretnénk szelektálni és szaporítani" - mondta a biológus. - "Gyorsan haladtunk: 1997-ben kezdtük a munkát, és 2001-re lezárult a pályázat. Addigra már meg is volt az új eljárás alapja."

hirdetes

 

Bejött a mezei teszt

A laboratóriumi munka után jöttek a próbák: a tudósok kivitték a tenyészetet egy kullancsoktól jelentősen fertőzött mezőgazdasági földterületre, ahol tesztelték a gombát. Az eredmény még a terület gazdáját is meglepte: nem sokkal a kezelés után arról számolt be, hogy gyakorlatilag eltűntek az élősködők onnan, ahol korábban szinte nem lehetett tőlük megmaradni - mesélte Bratek Zoltán. 2001 óta azonban sok idő telt el, a szabadalmi eljárás pedig még csak most közeledik a vége felé. "Ebből is látszik, hogy kicsit kényelmesek vagyunk Európában innováció ügyben" - fogalmazott a kutatás vezetője.

 

Hozzátette ugyanakor, hogy a kényelmességnek egy haszna mégis van: sokkal alaposabbak lehetnek a kutatók. "Az eltelt idő alatt új kihívásokra tudtunk válaszokat találni, volt lehetőség apróbb fejlesztésekre is. Így sokkal tökéletesebb szellemi termékkel állhatunk a befektetők elé" - magyarázta a tudós.

hirdetes

 

Ausztriából is érdeklődnek

 

Befektetők pedig lennének, bár egyelőre nagyon óvatosak. Magyar cég is érdeklődik a gombatörzsek iránt, emellett Ausztriából és Németországból is puhatolóznak. Egyelőre azonban mindenki a szabadalmi eljárás végét várja, többek között a tudósok is, hiszen onnantól kezdve egészen más alkupozícióból tárgyalhatnak az üzletemberekkel.

"Az üzleti ügyek intézésébe nekünk, kutatóknak is bele kell folynunk valamennyire, bár ehhez nem feltétlenül értünk" - mondta a kutató

 

Hogy mikorra lehet eladható, a polcról leemelhető kullancsirtószer a magyar kutatók találmányából, arra Bratek Zoltán nem tudott választ adni. A szabadalmi eljárás várhatóan még idén befejeződik. A piaci viszonyokat azonban sokféle tényező befolyásolhatja: Magyarországon például már nem kötelező a kullancsirtás, ami piacvesztést, az állami megrendelések elmaradását okozhatja az ezen a területen dolgozó vállalatoknál. Ezért ezek a cégek nyilván átalakították stratégiájukat, ami az innovatív termékek vásárlását is érinthette. "Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy szerencsénk van: a befektetők érdeklődése nem lankad. Ez akkor is jó hír, ha konkrét időpontokról még mi sem tudunk" - fűzte hozzá Bratek Zoltán.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-27

A kutya nem fázik télen? 10 szabály, amit be kell tartania minden gazdinak télen

Ez a hideg a kutyákat is megviseli, és nincs igaza annak, aki azt állítja, hogy négylábú barátainknak ez meg sem kottyan, nekik ki kell bírniuk mindent!

2023-12-05

Hétvégén mézeskalács fesztivál várja a látogatókat ezen a településen!

Ezen a hétvégén, december 8-9-én Gyula városa méz és gasztronómia szerelmeseit várja egy egyedi rendezvényre, ahol az Év Kiváló Magyar Méze versenyét is megrendezik

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Óraátállítás

A nyári időszámítás (angolul daylight saving time, rövidítve: DST) széles körben elfogadott... Tovább

gépesítési statisztika

olyan adatok összegyűjtése és feldolgozása, amelyek a gépesítésre jellemzőek. Ilyenek a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság