Védekezz te is időben a fertőzött kullancsok ellen!

hirdetes

Ellepték Hazánkat a fertőzött kullancsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Fertőzött kullancsok Hazánkban!

Méreg nélküli a kullancsokra

Magyar tudósok munkájának eredményeképpen azonban hamarosan megoldódhat a kullancsirtás problémája. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen ugyanis olyan gombatörzset szelektáltak, amely biológiai úton, méreg nélkül pusztítja el a kullancsokat. Ráadásul a gombás kezelés más rovarokra nem veszélyes, tehát a kutatók két problémát is megoldottak egyszerre.

 

A módszer a következő: a gombát szétszórják a kullancsoktól fertőzött területen, a por alakú tenyészet pedig megtapad a rovarokon. Ezután olyan enzimeket kezdenek el termelni a gombák, amelyek bejutnak a kullancs kitinpáncélja alá, és a gomba ott tovább szaporodik, terjeszkedik. Addig-addig zajlik ez a folyamat, míg a kullancs egyszerűen felemésztődik - magyarázta az eljárás lényegét lapunknak Dr. Bratek Zoltán, a kutatás vezetője.

 

"Mikor megnyertük a tudományos munkához szükséges pályázati pénzt, tudatosan fogtunk bele a munkába. Tudtuk, hogy egy ilyen célokra használható gombát szeretnénk szelektálni és szaporítani" - mondta a biológus. - "Gyorsan haladtunk: 1997-ben kezdtük a munkát, és 2001-re lezárult a pályázat. Addigra már meg is volt az új eljárás alapja."

hirdetes

 

Bejött a mezei teszt

A laboratóriumi munka után jöttek a próbák: a tudósok kivitték a tenyészetet egy kullancsoktól jelentősen fertőzött mezőgazdasági földterületre, ahol tesztelték a gombát. Az eredmény még a terület gazdáját is meglepte: nem sokkal a kezelés után arról számolt be, hogy gyakorlatilag eltűntek az élősködők onnan, ahol korábban szinte nem lehetett tőlük megmaradni - mesélte Bratek Zoltán. 2001 óta azonban sok idő telt el, a szabadalmi eljárás pedig még csak most közeledik a vége felé. "Ebből is látszik, hogy kicsit kényelmesek vagyunk Európában innováció ügyben" - fogalmazott a kutatás vezetője.

 

Hozzátette ugyanakor, hogy a kényelmességnek egy haszna mégis van: sokkal alaposabbak lehetnek a kutatók. "Az eltelt idő alatt új kihívásokra tudtunk válaszokat találni, volt lehetőség apróbb fejlesztésekre is. Így sokkal tökéletesebb szellemi termékkel állhatunk a befektetők elé" - magyarázta a tudós.

hirdetes

 

Ausztriából is érdeklődnek

 

Befektetők pedig lennének, bár egyelőre nagyon óvatosak. Magyar cég is érdeklődik a gombatörzsek iránt, emellett Ausztriából és Németországból is puhatolóznak. Egyelőre azonban mindenki a szabadalmi eljárás végét várja, többek között a tudósok is, hiszen onnantól kezdve egészen más alkupozícióból tárgyalhatnak az üzletemberekkel.

"Az üzleti ügyek intézésébe nekünk, kutatóknak is bele kell folynunk valamennyire, bár ehhez nem feltétlenül értünk" - mondta a kutató

 

Hogy mikorra lehet eladható, a polcról leemelhető kullancsirtószer a magyar kutatók találmányából, arra Bratek Zoltán nem tudott választ adni. A szabadalmi eljárás várhatóan még idén befejeződik. A piaci viszonyokat azonban sokféle tényező befolyásolhatja: Magyarországon például már nem kötelező a kullancsirtás, ami piacvesztést, az állami megrendelések elmaradását okozhatja az ezen a területen dolgozó vállalatoknál. Ezért ezek a cégek nyilván átalakították stratégiájukat, ami az innovatív termékek vásárlását is érinthette. "Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy szerencsénk van: a befektetők érdeklődése nem lankad. Ez akkor is jó hír, ha konkrét időpontokról még mi sem tudunk" - fűzte hozzá Bratek Zoltán.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-07-06

Mit tudunk csinálni a Balatonnál, ha esőt mondanak a nyaralás alatt? – Mutatunk pár ötletet!

Pont esőt mondanak a balatoni nyaralásotok idejére? Nem kell aggódni, ugyanis így is remek programokat szervezhetünk, azokra a napokra amikor esik! Programok:

2022-04-28

10 kitartó virág, amik jól tűrik a napsütést is

Nem minden kertésznek adatik meg, hogy tökéletes viszonyokat biztosíthasson növényei számára. Nálad nincsen árnyék? Válaszd ezeket a napsütéstűrő virágokat!

2022-07-06

Hol együnk a Balatonnál? – Ezek az Északi part legjobb éttermei

A Balaton északi partján rengeteg olyan éttermet találhatunk, ahol remek ételeket kóstolhatunk, ráadásul lenyűgöző panoráma mellett fogyaszthatunk mindent.

2022-07-06

Mesebeli helyszín a Felvidéken – Hamupipőke kastélyában érezhetjük magunkat Bajmócon

A Felvidék egyik legnépszerűbb és leglátványosabb látnivalójának számít a bajmóci várkastély, amely egy ősparkkal övezett domb tetején helyezkedik el.

2022-05-03

Így nevelj te is nyári fűszerkertet

Ha gyakran van szükséged a konyhában fűszerekre, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy mennyit spórolhatnál, ha saját magad termelnéd ezeket?

További cikkek ebben a témában


Jazzy (NX 17105 M)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja gyengénél erõsebben antociános. Kicsi... Tovább

génkicserélődés

1. crossing over: ált. a meiózis, ritkábban a mitózis folyamán a homológ kromoszómákban a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság