Így óvjuk meg a karácsonyfánkat a kiszáradástól!

hirdetes

Hogyan tartsuk életben a karácsonyfát az ünnepekig?

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kíváncsi vagy, hogyan tartsd életben (vagy legalább zölden) a karácsonyfát a nagy napig? Ez egy olyan rejtély, amely minden ünnepi dekoráció iránt érdeklődőt sújt, aki szereti, ha amint lehet, igazi fát állít. Minél hamarabb szerezzük meg a fát, annál több időnk lesz a fényében sütkérezni – de annál keményebben kell dolgozni, hogy frissen nézzen ki még december 25-én is.

tartós karácsonyfa

Így tartsuk életben a fenyőfánkat Karácsonyig

A KARÁCSONYFA ÉLETBEN TARTÁSA

Ha meg akarod akadályozni, hogy a karácsonyfa teteje lekonyuljon és ágai meghajoljanak a csecsebecsék (minimális) súlya alatt, kövesd tippjeinket a karácsonyfa életben tartásához!

Ha vásároltál egy kivágott fát, akkor attól tartunk, hogy fád már gyakorlatilag elhalt vagy haldokolni fog a nagy napra, és a legjobb, amit tehetsz, ha azon dolgozol, hogy hogyan tudnád a lehető legfrissebb kinézetűen ápolni, ameddig csak lehetséges.

Választhatsz azonban egy cserépbe elültetett fát, amely életben marad és növekszik az ünnepi időszakban. Ez nagyszerű, ha a fenntarthatóság egyre fontosabb téma a számodra és karácsonykor sem adnál ennél alább, mivel ez azt jelenti, hogy akár a következő évre és az azt követő évekre is megtarthatod a fádat.

Ha lehetséges, szerezz be egy gyökeres fát, még akkor is, ha nem áll szándékodban később kiültetni. Ez egy biztos módja annak, hogy a tűk szilárdan a fán maradjanak. Utána akár vissza is ültetheti a kertbe, de jövőre is használhatod, így pénzt is spórolsz vele!

HOGYAN ÓVJUK MEG A KARÁCSONYFÁT A KISZÁRADÁSTÓL?

hirdetes

Mind az ültetett, mind a kivágott fákat kiszáradás fenyegetheti – ez utóbbira gyakorolt hatás meglehetősen katasztrofális. Még mielőtt azon gondolkodnál, hogyan díszítsd fel a karácsonyfádat, az első dolog, amit meg kell tenned, hogy tedd azt a ház olyan részére, ahol nincs túlzottan meleg számára.

Soha ne helyezzük a karácsonyfát a radiátor mellé! Míg a hangulatos, meleg szoba vonzó lehet számunkra, a fa azonnal ledobja majd a tűleveleit.

hirdetes

Ezek az örökzöld jegenyefenyők alkalmazkodtak a hideg téli időjáráshoz, és a központi fűtés hőjére úgy reagálnak, hogy leejtik leveleiket, hogy megőrizzék a nedvességüket. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni a melegebb lakáshoz és nem egyből felállítani bent a kintről behozott fenyőfát.

MIT TEGYÜNK EGY IGAZI KARÁCSONYFÁVAL, HOGY ÉLETBEN TARTSUK?

A következő lépés annak érdekében, hogy a karácsonyfa dús megjelenésű legyen, a megfelelő hidratálás biztosítása, különösen, ha kivágott fát vásároltunk. Amellett, hogy megakadályozzák a tűhullást, az egészséges ágak és levelek teltebbé teszik a karácsonyfát, így sokkal szebb lesz a látványa is.

Olyan karácsonyfa tartót vásároljunk, amelybe lehet vizet tölteni, ezzel segítünk neki a hidratációban. Persze ne felejtsük el folyamatosan újra tölteni. Kezeljük úgy, mint egy vágott virágot. Ez mindennél jobban meg fogja akadályozni a tűlevelek lehullását.

MELYIK A LEGJOBB TÍPUSÚ KARÁCSONYFA?

 

Ha idén kihagyod az alternatív karácsonyfa-ötleteket, és valami hangulatosan hagyományosra vágysz, akkor tényleg nem kaphatsz jobbat egy igazi fánál.

Az első lépés annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki egy igazi karácsonyfából, a megfelelő fajta kiválasztása. A Norvég luc, a Nordmann Fir vagy a Colorado Spruce mind nagyszerű választás.

Mindhárom nagyon jó, sajátos erényekkel bír, és megfelelő gondozás mellett hosszú karácsonyi szezonban is kitartanak. Mindhárom a legtöbb kertben is megterem, ha egészséges gyökerekkel vásárolják meg őket, és karácsony után a lehető leghamarabb gondosan elültetik őket. Ha elültetsz egyet a kertben, figyelj rá, hogy sokkal erősebb lesz, ha maximális napfényt kap.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet

a szárított takarmány kvótával szabályozott támogatása 2004/2005. gazdasági évtõl... Tovább

E-misszió

Állatvédõ szervezet Az E-misszió Egyesületet 30 fiatal alapította 1986-ban,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény