Hidak az autópályák fölött állatoknak - így védekeznek a vadbalesetek ellen

hirdetes

Hidakat építettek az erdőkben az állatoknak

Petra
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A vadbalesetek nemcsak az autósoknak okoznak nagy károkat, hanem állatoknak is. Sőt, egy erdő közepére épített autóút akár a vándorló állatoknak is elvághatja az útját, ami veszélyezteti őket. Viszont már több országban is elejét vették ennek a problémának.

Híd

Már régóta probléma az, ahogy az ember terjeszkedik, úgy csökken az állatok természetes élőhelye. Emiatt már sok faj kipusztult. Ha belegondolunk, ma már több mint 6 milliárd ember él a földön és ez a szám az idő előrehaladtával csak növekedni fog. Ennek az az eredménye, hogy még több közlekedési útvonalra, még több csatornára és elektromos vezetékre lesz szükségünk – az állatok élőhelyei pedig egyre fogynak. Egyre gyakoribbak a vadbalesetek is, ami miatt már fajok kerültek a kihalás szélére az Egyesült Államokban.

Híd

Ezek miatt a balesetek miatt csökkent le nagy mértékben a fekete medvék és a fehérfarkú szarvasok száma az USA-ban. Ezek az állatok nem tudnak mit kezdeni azzal, ha a természetes élőhelyük kellős közepére felépítenek egy autópályát, amin teherautók száguldoznak. Egyébként a vadbalesetek hazánkban is nagy problémát okoznak, különösen így az ősz közeledte felé, amikor kezdődik a párzási időszak. Ilyenkor ugyanis az állatoknak csökken a veszélyérzetük és bátran átszaladnak a forgalmas úttesten, aminek sokszor végzetes következménye is lehet.

Híd

Viszont nemcsak a párzási időszak okoz nagy problémát, hanem vannak vándorló állatok is, akiknek egy erdő közepére épített autópálya elég nagy akadály, mert elvágja az útjukat attól a helytől, ahova az ösztöneik vezérlik őket. Ez viszont nemcsak egy kis kellemetlenséggel jár nekik, hanem súlyos következményei is lehetnek, mert nem véletlenül vándorolnak, hanem búvóhelyet és táplálékot keresnek. Ez is okozhatja fajok kihalását, vagy ha azt nem, akkor jelentősen megritkíthatja az adott populációt. De szerencsére néhány országban már az ötvenes években elkezdték elejét venni ennek a problémának.

Híd

Elkezdtek a vadon élő állatoknak is felül és aluljárókat építeni, amik miatt az állatok és az autósok is biztonságban közlekedhetnek anélkül, hogy veszélyeztetnék egymást. Az első ilyen felüljárót Franciaországban építették, de az ő példájukat követte Hollandia, Svájc és Németország is. Viszont az Egyesült Államokban és Kanadában se tétlenkedtek, mert ott is rengeteg átjáró épült az autópályák fölött. Ráadásul ezek a fűvel borított hidak nem is mutatnak rosszul.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hólyagférgesség

egyes galandférgek lárvaformáinak, a hólyagférgeknek a köztigazdában való előfordulása. 1.... Tovább

Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Budapest Váci út 9-15. 1134 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés