notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Felére csökkent az afrikai elefántok agyarának átlagos hossza

Hirdetés

Felére csökkent az afrikai elefántok agyarának átlagos hossza

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az elefántagyar iránti keresletet kielégítő orvvadászat természetes visszahatásaként felére csökkent az afrikai elefántok agyarának átlagos hossza az utóbbi százötven évben az Oxfordi Egyetem kutatói szerint. Hasonló zsugorodást figyeltek meg az állatok indiai rokonainál is.

Felére csökkent az afrikai elefántok agyarának átlagos hossza
Egyes tudósok a darwini evolúció élő példáját látják a jelenségben, amelyet a domináns hímelefántok tömeges mészárlása idézett elő. Csakhogy az evolúciós változások több ezer év alatt mennek végbe, míg az elefántagyar hosszának a megfeleződése a 19. század közepétől játszódott le.
    
Az Oxfordi Egyetem zoológusai vizsgálatuk során arra a megállapításra jutottak, hogy a legnagyobb agyarral rendelkező, hatalmas testű hímelefántok utáni hajsza gyökeresen megváltoztatta az ormányosok természetes szaporodási módját. Mivel a vadászat, illetve orvvadászat következtében a nagy hímek tömegével elhullnak, a rövidebb agyart növesztő kisebb termetűek több utódot képesek nemzeni. Egy idő után a borjúk eleve kisebb agyarral jönnek világra, és hosszabb távon az agyar átlagos mérete jelentősen zsugorodhat.
Hirdetés
    
Iain Douglas Hamilton, a Save the Elephants nevű állatvédelmi csoport vezetője, aki részt vett a tanulmány elkészítésében, közölte, hogy az adatokat kereskedelmi statisztikákból, illetve a vadászok feljegyzéseiből gyűjtöttek össze. "Elképzelhető, hogy az eredmény részben az idősebb állatok hiányának tudható be, de az is lehetséges, hogy egyfajta genetikai kiválasztódási nyomás alakult ki a nagyobb agyarmérettel szemben, és ez a szelekciós folyamat erősebbnek bizonyult az agyar hasznosságánál a tehenek kegyéért folytatott versenyben" - fejtette ki a The Daily Telegraph című brit lapnak.
Hirdetés
    
Becslések szerint az afrikai elefántok állománya az 1970-es években tapasztalt 1,2 millió egyedről kevesebb mint félmillióra csökkent mára.

Forrás: MTI

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
335 491
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 919 666
Közösség

csupasz búza

a —>búza nemzetség egyik alakja. Termesztett búzáink főleg csupasz búzák. Abban tér... Tovább

vetőmag

Ivaros ->szaporodás útján keletkezett termésképződmény, amelyből új növény fejlődhet.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 236

Átlagos értékelés: 4.9