A dió feketedésének okai

Katasztrófális diótermés – Ezért feketedik meg a dió, védekezz ellene!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Mindennap bújom az internetet, a közösségi oldalakat, és nagyon meglepődtem, mennyien panaszkodtak arra az idei évben, hogy megfeketedett a dió. Utánanéztem egy kicsit, és sajnos katasztrófális a helyzet Magyarországon, nézzük, mi okozza a problémát és mit lehet tenni ellene! 


Ezért feketedik a dió

Miért feketedik meg a dió

Érdemes tudni, hogy a dió esetében összesen több mint ötven kórokozó és betegség jöhet számításba, de ezekből szerencsére csak kevés, ami igazán nagy bajt képes okozni. Érdekesség, hogy nagyszüleink még nem is beszéltek egyébként a diófa betegségeiről, a növényvédelmi teendőiről még annyit sem, ez pedig nem véletlen. Ma viszont sokirányú tevékenységet kell folytatni annak érdekében, hogy egészséges legyen az állományunk. 

A termésburok barnulását, feketedését, korhadását, rothadását, a termés elhalásáért több kórokozó is felelős lehet, leginkább baktériumok és gombák azok, amik kiváltották a folyamatot. A kórokozók ismertek voltak, viszont a probléma pontos megközelítése és a lehetséges védekezések megfoganatosítása nem volt egyszerű. Főleg, hogy az elmúlt években már nemcsak gombás és baktériumos fertőzésre kellett gondolni, hanem rovartani kérdésre is. A tavaly évben, de leginkább idén derült ki, hogy a legnagyobb gondot az egyre széles körben elterjedő dióburok-fúrólégy jelenti, ismerkedjünk is meg vele közelebbről! 

A fekete dió és a nyugati dióburok-fúrólégy

Nem hallottak róla még nagyszüleink idejében Magyarországon, mivel elsőként az 1980-as években jelent meg Európa területén, egész pontosan Svájcban, ezután 1997-ben találkoztak vele Szlovéniában, majd 1998-ban Olaszországban, 2003-ban Horvátországban, 2009-ben pedig már Ausztriában is. Magyarországon az első példányai 2011-ben kerültek elő ennek az eredetileg Mexikóból és az Amerikai Egyesült Államokból származó kártevőnek.

Sajnos Európa éghajlati adottságai és a tánövények széles körű előfordulása segíti a gyors terjeszkedést és a szaporodást. A dióburok-fúrólégy 8-10 milliméteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsán. Nézzük, mit tehetünk ellenük, a következő oldalon ezt fogom elmondani! 

A fotót Varga Szilárd készítette

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-27

10 növény, amely jól mutat a kertitó mellett

A kerti tavak roppant hagulatosak, különösképpen, ha körbe vannak ültetve különböző növényekkel. Íme 10 növény, amelyet kiültethetsz a halastavad partjára!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! A most következő cikkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-27

3 évelő növény, amit könnyű gondozni

Az évelő növényekkel alapjáraton egyszerűbb bánni - nincs évenkénti ültetés, vetés, palántázás. Bemutatunk közülük hármat, melyet egyszerű termeszteni.

2021-01-27

Bemutatkozik az oregánó

Az oregánó egy szép évelő növény, melyet fűszernővényként használunk elősorban. Cikkünkből megtudhatod történetét, felhasználását, tartósítását, termesztését.

További cikkek ebben a témában


keményítő

a növényi szervezet tartalék poliszacharidja. Fehér színű, mikroszkopikus szemcsékből áll,... Tovább

kalapácsos daráló

szemes és szálastakarmányok aprítására szolgáló gép, amely a szemekre mért szabad... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növényvédelem