A fehér padlizsán gondozása, a fehér padlizsán termesztése

Különlegesség a kertben – A tojás termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Biztos mindenki furcsán néz most, miután meglátta a címet, mely szerint a tojást termesztjük, nem pedig a tyúkoktól várjuk. Pedig nem elírás, valóban a tojás termesztéséről fogok most nektek beszélni, no nem a tyúkok által tojtról, hanem valami különlegesebbről! 

Minden a fehér padlizsánról

A fehér padlizsán bemutatása

Mivel nem sokan ismerik, elég terjedelmes írást fogtok most kapni tőlem – szeretnénk mindent elmondani nektek a lila padlizsán társáról. Ezt a finomságot szokták nevezni tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak, de tojáscsucsornak is. Eléggé melegigényes, évelő növényfaj, ami a csucsorfélék családjába tartozik. Őshazája Délkelet-Ázsia, de a mérsékelt övi területeken is termesztik már régóta, mint egynyári növény.

Termése ehető, szára egyenesen áll, bokrosodik, néhány tövist találhatunk rajta. Tojásalakú termése fehér, olykor csíkozott, külseje fényes. Az emberek ízlése más és más, sokak szerint a fehér sokkal finomabb, mint a lila változat, kevesebb benne a mag és sokkal krémesebb is. Valaki viszont azt mondta, hogy nem bírja megenni, mert nagyon rossz, keserű az íze. Kóstoljátok meg, mint mondtam, mindenkinek más az ízlése! Készíthetünk belőle köretet, előételt, főzeléket, salátát, mehet levesbe, de ki is ránthatjuk. 

A fehér padlizsán igényei

Melegigényes, ráadásul nem is kicsit, egyike a leghőigényesebb növényeinknek. A fehér padlizsán magjait február környékén érdemes elvetni, azt viszont tudni kell, hogy csak 15 Celsius fok felett csíráznak. A legoptimálisabb hőmérséklet a fejlődéshez a 25-30 Celsius fok, 36-37 fok felett már károsodást szenvedhet – éppen ezért vigyázni kell a hajtatással. A hűvös időt nem szereti, növekedése már 10 Celsius fok alatt leáll, a legminimálisabb fagypont alatti hőmérséklet pedig pusztuláshoz vezet.

Tenyészideje hosszú, a hat nap alatt mindvégig magas hőmérsékletet kell biztosítani a számára, ezért csak későn, május közepén-végén lehet kiültetni. Melegigénye mellett a fényigénye is nagy, árnyékban, félárnyékban csak a vegetatív szervei alakulnak ki, az esetlegesen megjelenő virágok kötés nélkül lehullnak.

A tűző napsütést és az erős fényt kedveli a legjobban, növekedése során pedig jelentős mennyiségű vizet kell biztosítani számára, hosszabb szárazság hatására elhullanak a virágai. Termesztéséről a következő oldalon mondok el többet, érdemes továbbra is velem tartani, lapozzatok egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fagyvédelem eszközei

a gyak.-ban leghatásosabbnak bizonyuló módszer a kályhák és a hőlégfúvó alkalmazása.... Tovább

légporlasztásos permetezőgépek

nagy sebességű levegőáramlás felhasználásával a légporlasztásos permetezőgépeknél a... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség