4 zöldség, amit már februárban el kell ültetned, ha bőséges termést szeretnél

4 zöldség, amit már februárban el kell ültetned, ha bőséges termést szeretnél

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az egyik leginkább örvendetes dolog februárban, hogy mindössze 28 napos. Viszonylagos rövidsége különösen örvendetes, mivel azt jelenti, hogy a tavaszi kertészkedés már néhány hét múlva kezdődik. Február ezért fontos hónap a kertészek számára. Tudtad, hogy vannak olyan zöldségek, amit már februárban elültethetsz?

Februárban milyen lehet zöldséget ültetni?

Februárban milyen lehet zöldséget ültetni?

Míg az északi félteke legtöbb részén, így hazánkban is túl hideg van a szabadban ültetni, a február remek alkalom lehet a magvak cserépbe vetésére üvegházban vagy odabent, hogy megalapozásra kerülhessen a  bőséges termés már az évnek ebben a szakaszában. Vannak olyan helyek azonban, ahol február végén akár már kint is lehet ültetni, hiszen nem kell fagyokkal számolni. A melegebb vidékeken február jó időszak a hidegtűrő egynyári növények és a nyáron virágzó hagymák ültetésére. Hazánkban még márciusban is lehetnek fagyok, így inkább a cserépben történő ültetést javasoljuk első körben.

Chili ültetése februárban

Küzdj a hideg téli napok ellen néhány extrém típusú chili magjának elvetésével. Profi kertészek ezeket a fűszereket mindig beltéren kezdik el termeszteni, mivel nagyon szeretik a meleget, viszont viszonylag hosszú a növekedési időszakuk. Az utolsó fagy előtt már 12 héttel érdemes elültetni nedves talajú palántátálcába a chilit. A chili palántákat ezután könnyen átültethetjük a kertbe vagy konténerekbe, körülbelül egy héttel a szezon utolsó fagya után.

Padlizsán ültetése februárban

A padlizsán egyre népszerűbb zöldség hazánkban is. Számos mediterrán étel nagyon ízletes alapanyaga, ha csak egy kicsit is érdeklődsz a nemzetközi konyhaművészet iránt, akkor itt az ideje, hogy lassan elültesd a padlizsánjaidat odabent. Szintén érdemes még bent elültetni mag belsőből kiindulva, majd ha a palánták kikeltek, és szépen növekednek, növényi táplálékkal etetni, és csak akkor kiültetni, amikor teljesen elmúlt a fagyveszély.

Retek ültetése februárban

A retek az egyik legelső zöldség, amit kapni lehet a boltokban, piacon már kora tavasszal. Nálunk otthon kötelező húsvéti alapanyag, ami nem hiányozhat a vendégváró szendvicsekről semmiképpen sem. Általános szabály, hogy két-három héttel az utolsó fagy előtt vessük el a retek magját a kertben.

Fűszernövények ültetése februárban

Február kiváló alkalom arra is, hogy a benti gyógynövények magját elvessük, amelyeket az utolsó fagyok után ültetünk is ki a szabadba, majd élvezhetjük a mennyei ízeket egész szezonban. Figyelj oda, hogy mennyi a fényigényük a különböző fűszernövényeknek, például a bazsalikom rengeteg fényt igényel, érdemes a legnaposabb ablakpárkányba helyezni. Egy másik ízletes és illatos gyógynövény, amelyet februárban kell ültetni, a kakukkfű. A legjobb eredmény elérése érdekében helyezd a kakukkfüves cserepeket egy déli vagy nyugati fekvésű ablakba, ahol legalább hat órányi napfényt kaphat. 
 

Forrás: Veranda.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kórbonctan

az a tudományág, amely a beteg szervezetben kialakuló, szabad szemmel látható és mikroszkópos... Tovább

előgyomrok betegségei

fontosabb kórképek: 1. Előgyomor egyszerű emésztési zavara: lényege az élőgyomrokban... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség Zöldségtermesztés