Ismerd meg a farsangi hagyományokat!

hirdetes

Itt a farsang, áll a bál - farsangi szokásaink eredete

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A farsangi időszak hivatalosan, a katolikus kalendárium szerint vízkereszttől egészen hamvazószerdáig tart (január 6-február 22), ezt pedig hagyományosan bálokkal, ünnepélyekkel és mulatságokkal ünneplik meg. Nézzük meg, hogyan ünnepeltél régen és napjainkban a farsangot és milyen hagyományok köthetőek hozzá.

Farsangi hagyományok

Itt a farsang, áll a bál,
Keringozik a kanál.
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.

Dirreg-durrog a mozsár,
Táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
Míg az őrlő pergeti.

Heje-huja, vigalom!
Habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
Értünk van a parádé.

A farsang mulatságokat régen erkölcstelennek számítottak

A farsangi mulatságok eredete egy hiedelemre vezethető vissza: azt hitték ugyanis az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, gúnyoskodással és boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni őket. 
A 16-17. században a farsangi mulatságokat szó szerint betiltották, ezt pedig azzal magyarázták, hogy a farsangi ünneplés bujaságot szimbolizál. A farsang valóban már ekkor egy féktelen szórakozást jelenthetett az embereknek: a párválasztás mellett a szabályok felrúgását jelentette, a maszkok viselése pedig az arctalanságot, ami még jobban ösztönözte az embereket a kicsit sem visszafogott mulatozásra. 
Az 1900-as évekre azonban már a nemesek körében is elterjedt az a fajta szórakozás, sőt: az óvodákban, iskolákban megkezdődtek a mára már a gyerekek kedvencévé vált farsangi, beöltözős ünneplések. 

hirdetes

A farsang csúcspontja: a farsang farka

Az igazi farsangi mulatságok farsang vasárnap, farsang hétfőn és húshagyó kedden vannak, ezt a három napot szoktuk a farsang farkának nevezni ami egyfajta télbúcsúztató is. Régen volt egy mondás, ami erre játszott rá, miszerint „felkötjük a farsang farkát” azaz elmegyünk farsang idején a barátokhoz, rokonokhoz ünnepelni, beszélgetni, enni-inni. Szerte a világon ekkor rendezik meg a hatalmas karneválokat, mint például a velencei vagy a riói karnevált. Hazánkban pedig a farsangi időszak legnagyobb ünnepélyét, a mohácsi búsójárást.

A mohácsi busójárás farsang vasárnapján

Magyarországon évszázados ünnepnek számít a farsangi időszakban a mohácsi busójárás, amikor szőrös maskarákba, álarcokba öltöznek a „busók” és hangoskodnak, viccesen riogatják az embereket, a lányok haját pedig kedvesen meghúzgálják. Farsang vasárnap van a nagy felvonulás, amikor egy gyülekezőhelyről indulnak el a főtérig, miközben tízezrek álnak emberi sorfalat nekik. Az esemény végén a főtéren egy hatalmas máglyát gyújtanak meg lezárásképpen. 

hirdetes

A magyar farsangi hagyományaink 

Hazánkban a hagyomány szerint a farsang a párválasztás időszaka volt. A farsangi bálokat a férfiak szervezték, a meghívott lányok pedig a kiszemelt legénynek egy bokrétát adtak. A farsangi bál végén a legények egyfajta szimbólumként és tetszésük jelzéseként a bokrétát a kalapjukra tűzték. A leányok és rokonaik pedig izgatottan várták a hamarosan bekövetkező eljegyzést.
Szintén divat volt hazánkban régen, leginkább a Balaton-felvidéken az úgynevezett „asszonyfarsang”, amikor is a lányok, asszonyok férfiruhába bújhattak és férfiak módjára mulatták végig az estét. 
A két napos ünneplés után húshagyó kedden már a farsangot temették, ekkor általában szalmabábút vagy koporsót égettek, ezzel lezárva a farsangi ünneplést és búcsút inteni a télnek.  A szintén különleges napnak számító hamvazószerda utáni csütörtök volt az úgynevezett torkos csütörtök, amikor is elfogyasztották a farsangi bálokból megmaradt ételeket. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csontvázrendszer

a gerincesek testének csontokból álló szilárd váza, amely egyben a mozgás passzív... Tovább

gazdasági állatok

olyan állatfajok, amelyek nem az ember környezetében élnek, de az ember irányítómunkájának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek virág