FAO-hivatalok Budapesten, ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, agrárdiplomácia, sajtótájékoztató, magyar agrártárca, FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatal, ENSZ, Duna Bizottság

FAO-hivatalok Budapesten

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az Európai és a Közép-ázsiai Regionális Hivatal 51 országot és az Európai Közösséget szolgálja majd ki - A magyar kormány és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megállapodott arról, hogy a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint közös szolgáltató központja Budapestre költözik.
FAO-hivatalok Budapesten, ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, agrárdiplomácia, sajtótájékoztató, magyar agrártárca, FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatal, ENSZ,  Duna Bizottság
A megállapodást kedden írta alá Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Jacques Diouf, a FAO főigazgatója kedden, Budapesten, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében.
 
Gráf József a magyar agrárdiplomácia jelentős sikerének nevezte a megállapodást. A FAO főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az új helyszínen várhatóan intenzívebbé válik a szervezet és a környező országok, valamint az innen szolgáltatásokat kapó államok együttműködése.
 
A FAO főigazgatója jelezte: az Európai és a Közép-ázsiai Regionális Hivatal 51 országot és az Európai Közösséget szolgálja majd ki a szakmai együttműködés, az infrastruktúra és az oktatási szolgáltatások területén.
 
Jacques Diouf aláhúzta: a központ Budapestre helyezésében jelentős szerepet játszott, hogy 11 éve Magyarországon működik a FAO Közép-Kelet-európai Alregionális Hivatala, amelynek működése során az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete kedvező tapasztalatokat szerzett. 
 
Az Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatallal együtt Budapestre költözik a FAO közös szolgáltató központja is, amely az európai térségen kívül a közel-keleti és az afrikai régiót is ellátja adminisztratív, azaz igazgatási, humánpolitikai, pénzügyi, utazásszervezési, továbbá beszerzési és logisztikai szolgáltatásokkal. Ilyen szolgáltató központ működik még Bangkokban Santiago de Chilében.
 
A sajtótájékoztatón Gráf József közölte: az Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatal Budapestre költözését követően hat-nyolc magyar munkatársat foglalkoztat majd, és ugyanilyen számú technikai személyzetet is. A közös szolgáltató központ 94 alkalmazottjából 86 magyar fiatal szakember lesz.
 
A magyar agrártárca irányítója utalt arra is, hogy Magyarország az utóbbi időben fejlődése révén donor-, vagyis adományozó országgá vált. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt a magyar kormány ötmillió dollárral, azaz mintegy egymilliárd forinttal támogatja a FAO tevékenységét. Emellett mintegy 100 fejlődő országból agrár-ösztöndíjasokat is fogad a hazai agrár-felsőoktatási intézményekben.
 
Az MTI kérdésére válaszolva Gráf József közölte: a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatalának Budapestre költözése ez év novemberéig megtörténik. Ez mintegy 80 millió forintjába kerül a magyar államnak. A jövő évtől kezdve évente 80-90 millió forintot kell ugyanerre a célra fordítani.
 
A FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala Budapesten a Benczúr utcába költözik, ahol jelenleg a FAO Közép-Kelet-európai Alregionális Hivatala is működik.
 
A FAO közös szolgáltató központja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban lesz. A központ három év alatt, azaz 2009. végéig helyezi át tevékenységét Budapestre. Az első évben 150 millió forintot, a második évben 74 millió forintot, míg a harmadik esztendőben 84 millió forintot ad a működés támogatására a magyar állam. Ezt követően évente mintegy 35 millió forintba kerül majd a központ működtetése, ami a helyiségek és az infrastruktúra biztosítását jelenti, mivel egyébként önfinanszírozó lesz az intézmény.
 
Göncz Kinga külügyminiszter a FAO-hivatalok Budapestre költözését multilaterális diplomáciai sikernek nevezte, hangsúlyozva, hogy Magyarország támogatott országból donor állammá vált, és felelősséget visel a világ fejlődéséért. 
 
A külügyminiszter utalt arra is, hogy egyre több nemzetközi szervezet regionális központjának ad otthont Budapest. Példaként megemlítette, hogy a magyar fővárosban működik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Regionális Központja, valamint az ENSZ egészségügyi szervezetének regionális irodája, továbbá a Duna Bizottság és a vöröskereszt regionális központja.
 
Göncz Kinga szerint a FAO regionális szervezeteinek Budapestre telepítésében szerepet játszott az is, hogy a privát szektor egy sor vállalkozása szintén Budapestre helyezte regionális központjait. 

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vemhesség (graviditás)

Emlősökben az anyaállat állapota a fogamzástól az ellésig v. avetélésig.Av.-i idő átlagos... Tovább

állandó legelő

folyamatosan, váltás nélkül legeltetett gyepterület. Tovább

Tovább a lexikonra