2030-ra ötven százalékkal növeljék az élelmiszertermelést az emelkedő igények kielégítése végett

FAO - Az EU-ban felül kell vizsgálni a termelést akadályozó korlátozásokat

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fokozódó igények kielégítése érdekében 2030-ig ötven százalékkal növelni kell a világ élelmiszertermelését - hangoztatta kedden Rómában az ENSZ főtitkára.
A világszervezet vezetője szerint évente 15-20 milliárd dollárt kell költeni arra, hogy úrrá lehessen lenni az élelmiszerválságon

Nemzetközi élelmezési válság


A nemzetközi élelmezési válsággal összefüggésben rendezett tanácskozáson felszólaló Ban Ki Mun síkraszállt azért, hogy az egyes államok csökkentsék a minimumra az exportkorlátozásokat és a behozatali vámokat mindaddig, amíg tart az élelmiszerellátás terén tavaly kialakult válságos helyzet.
 
A világszervezet vezetője szerint évente 15-20 milliárd dollárt kell költeni arra, hogy úrrá lehessen lenni az élelmiszerválságon, és 2030-ra ötven százalékkal növeljék az élelmiszertermelést az emelkedő igények kielégítése végett.
 
Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezérigazgatója, a rendezvény házigazdája arról beszélt, hogy a gazdag országok dollár milliárdokat költenek a mezőgazdaság támogatására, a pazarló és eltúlzott élelmiszerfogyasztásra, továbbá fegyverkezésre.
 
A világ túlsúlyos embereinek túlzó élelmiszerfogyasztása évente 20 milliárd dollárba kerül. Ehhez hozzá kell adni 100 milliárd dollárnyi közvetett költséget, amibe az ezzel járó betegségek és a korai elhalálozások kerülnek - mutatott rá Diouf.
 
A Világbank és segélyszervezetek becslése szerint az emelkedő élelmiszerárak következtében 100 millió emberrel gyarapodhat az éhezők tábora, miközben 850 millió ember már amúgy is éhezik.
 
Segélyszervezetek szerint Japán és Kína készleteik szinten tartásával hozzájárult a rizs magas árához, ami lázongásokat váltott ki szerte a világban, még a távoli Haitin is. Fukuda Jaszuo japán kormányfő ígéretet tett a római tanácskozáson: országa 300 ezer tonna importált rizst szabadít fel készleteiből, hogy enyhítse a válságot. 
 
Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök úgy vélekedett, hogy nem a bioüzemanyagok felelősek a kialakult helyzetért, éppen ellenkezőleg: azok fontos eszközök abban, hogy segítsék a legszegényebb országokat a bizonytalan élelmiszerhelyzetből való kilábalásban. A politikus egyben teljesen alaptalannak nevezte azokat a véleményeket, amelyek szerint a bioetanol előállítása az élelmiszertermelés rovására történik. Az nem jelent veszélyt az amazóniai őserdőkre, és nem csökkenti az élelmiszerkínálatot sem - állította.
 
Lula da Silva kifejtette, hogy az éhínség problémájának megoldására nem létezik strukturális megoldás. Az élelmiszerellátás biztonsága csak globális lehet, és azt nemzetközi együttműködés keretében kell szavatolni - hangoztatta a legnagyobb dél-amerikai ország államfője.
 
Rómában tartózkodik a tanácskozáson egy magyar szakértői küldöttség is, amelynek vezetője Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. A minisztériumi vezető a magyar véleményt telefonon ismertette az MTI-vel.
 
Elmondta: a magyar álláspont szerint ahhoz, hogy a világ jelenlegi élelmezési problémái megoldódjanak, mindenekelőtt a termelés növelésére van szükség. Ezt a programot Magyarország már néhány éve meghirdette. Ahhoz azonban, hogy a termelést az Európai Unió növelni lehessen, alapvetően át kell gondolni az unió ez ügyben folytatott politikáját és több, a termelést akadályozó korlátozásokat felül kell vizsgálni.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

másodnövény

a főnövény (főtermény) tarlójában termesztett, a következő főnövény vetése előtt... Tovább

Bill

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra