Ismerd meg jobban a magyar falusi kerteket

hirdetes

Hasznos információk a magyar falusi kertekről

GE.

Nekem mindig is nagyon tetszettek az igazi magyar, falusi kertek, manapság már nem sok helyen látni hasonlókat, de azért nem tűntek még el teljesen. A következő cikkben szereplő képek Hollókőn készültek, a legszebb magyar falusi kerteket találhatjuk itt. 

Ismerd meg jobban a magyar falusi kerteket

A falusi kert kialakításának akkor van létjogosultsága, ha a lakókörnyezet egésze rusztikus. A falusi kerthez falusi, falusias ház, (részben) falusi jellegű életmód is kapcsolódik.


A hagyományos falusi és kisvárosi ház telkének beépítéséhez és használatához szervesen hozzátartoznak a gazdasági funkciók. A porta fontos tartozéka, szinte a lelke az udvar, és sokszor a kert is. Hagyományosan a ház és az esetleges melléképületek az udvar mellé, a telek oldalhatárára épülnek, a lakóépület melletti udvart az utca felé többnyire zárt kerítés és kapu határolja.


A tulajdonképpeni parasztkert csak az utca felé néz, és így területe többnyire kicsiny is. A parasztkert idilli hangulatú: A házat fehérre mázolt fakerítés veheti körül, és a ház körül élénk színű virágok nyílnak, inkább “érzés” szerint elvegyítve, mint kiszámított csoportokra osztva. A ház elé, középre kerülhet egy rózsaágy. Általában elmondhatjuk, hogy fontos szerep jut az évelőágyaknak, amelyekbe hagyományos növényfajok kerülhetnek: lángvirágok, kerti violák, szarkalábak, továbbá alacsony növekedésű félcserjék, például zsálya, rozmaring és ruta.

A kerítés lécei közül is virágok kandikálnak ki. Egy-egy terebélyes almafa, hárs vagy gesztenye árnyékában jól esik a ház végében elüldögélni, s virágzás idején elhallgatni a méhek zümmögését. Megjelenhetnek a falusi ház kellékei is: a kút, a falakra aggatott paprika. Néhány régi tárgy vagy bontott tégla bensőségesebbé, belakottabbá varázsolja a portál hangulatát. Sosem lesz idejétmúlt a téglával burkolt tornác, használjunk akár új, akár bontott, fagyálló téglát.

hirdetes
A vidéki kert eredeti, környezetbe illő karakterének megőrzése az egyik legfontosabb feladat, miközben olyan ökológiai életteret hozunk létre, amely a rovarokat és a madarakat is megtelepedésre csábítja.

A cserjék minden kert szürke eminenciásai. Remek hátteret adnak, kiemelik a szoliterek szépségét, és például jótékonyan eltakarják a sufnit. A falusi kertek cserjéi zömmel igénytelenek, mégis mutatós virágaikkal, termésükkel, vagy éppen örökzöld leveleikkel emelik a kert szépségét. A bokrok a táj természetes ökológiájába illeszkednek. Azokat hagyjuk meg, vagy ültessünk, amelyek amúgy is jellemzőek a tájra. Házunk bejáratához, ablakunk közelében, teraszunk előtt helyet kaphat a babarózsa, gyöngyvessző, japánbirs. Zárhatjuk kertünk végét orgonabokrokkal. De nincs parasztudvar bodza vagy éppen levendula nélkül

Szilvarózsa - Amygdalus triloba


Kínából a 19. század derekán került Európába. Normál kerti talajt, napos vagy félárnyékos fekvést kedvel. Az 1,5-2 m magas és széles növény szoliternek való a kert kiemelt pontjaira. Áprilisban, lombfakadás előtt virágzik.


Nyáriorgona - Buddleia davidii

Neve ellenére szeptember végéig találkozhatunk virágos fajtáival. Virágai fehér, lila és rózsaszín különböző árnyalataiban nyílnak. 2-3 m magasra nő meg, de létezik 1-1,5 méter magas fajtája is (‘Harlequin’ és ‘Pink Delight’). Meleg, napos helyeken fejlődik legszebben.

Bukszus- Buxus sempervivens


Mediterrán eredetű, 2-4 m magas örökzöld. Leggyakrabban nyírott sövényként ültetik. Teljes napra, vagy teljes árnyékba is ültethető. Az átlagosnál valamivel szárazabb, napos helyen is megél. Legszebben félárnyékban, nedvesebb talajokon fejlődik. Sövényként ültetve tőtávolsága 25-40 cm. Metszeni augusztusban-szeptemberben kell. Sárgászöld, illatos virágai április-májusban nyílnak.

hirdetes


Egybibés galagonya - Crataegus monogyna


Tölgyesekben, erdőleromlásokban gyakori pionír, 3-5×2-4 m cserje. Igénytelen, szárazságtűrő. Árnyéktűrő. Virágzási ideje május. Termése díszes.

Forrás

Orgona – Syringa vulgaris


A közönséges orgona 2-4 méter magas cserje, de céltudatos metszéssel kecses, alacsony törzsű fává is nevelhető. A törmelékkel, sittel, feltöltött kertekben, udvarokon, parkokban az első pionírbokor. Nagyon mutatós, ha az orgona mellett olyan más cserje (pl. aranyeső) áll, amely egy időben virágzik vele. Májusban virágzik.


Kerti zsálya – Salvia officinalis


Örökzöld, mediterrán eredetű 40-60×60-80 cm térállású félcserje, kertbe dísznek, orvosságáért és fűszeréért ültetik. Jó szerkezetű talajra, napos helyre való. Nyáron virágzik.


Lonc - Lonicera periclymenum


Lombhullató 4-5 m magasra kapaszkodó kúszócserje. Magyarországon a Mecsekben kivadulva is megtalálható. Augusztus – szeptember a virágzási ideje. Félárnyékos helyen kiválóan alkalmas a falak befuttatására, de gyeppótlóként is tömegesen alkalmazzák. A jó minőségű kerti talajt kedveli. Felkopaszodásra hajlamos, ezért rendszeresen ifjítani kell. Május végétől szeptemberig virágzik.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


84/2008. (VII. 3.) FVM rendelet

A Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

elit mag

a szabványnak megfelelő vetőmag, a szuperelit vetőmag első szaporulata. Különös gonddal... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet