Ismerd meg jobban a magyar falusi kerteket

Hasznos információk a magyar falusi kertekről

GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nekem mindig is nagyon tetszettek az igazi magyar, falusi kertek, manapság már nem sok helyen látni hasonlókat, de azért nem tűntek még el teljesen. A következő cikkben szereplő képek Hollókőn készültek, a legszebb magyar falusi kerteket találhatjuk itt. 

Ismerd meg jobban a magyar falusi kerteket

A falusi kert kialakításának akkor van létjogosultsága, ha a lakókörnyezet egésze rusztikus. A falusi kerthez falusi, falusias ház, (részben) falusi jellegű életmód is kapcsolódik.


A hagyományos falusi és kisvárosi ház telkének beépítéséhez és használatához szervesen hozzátartoznak a gazdasági funkciók. A porta fontos tartozéka, szinte a lelke az udvar, és sokszor a kert is. Hagyományosan a ház és az esetleges melléképületek az udvar mellé, a telek oldalhatárára épülnek, a lakóépület melletti udvart az utca felé többnyire zárt kerítés és kapu határolja.


A tulajdonképpeni parasztkert csak az utca felé néz, és így területe többnyire kicsiny is. A parasztkert idilli hangulatú: A házat fehérre mázolt fakerítés veheti körül, és a ház körül élénk színű virágok nyílnak, inkább “érzés” szerint elvegyítve, mint kiszámított csoportokra osztva. A ház elé, középre kerülhet egy rózsaágy. Általában elmondhatjuk, hogy fontos szerep jut az évelőágyaknak, amelyekbe hagyományos növényfajok kerülhetnek: lángvirágok, kerti violák, szarkalábak, továbbá alacsony növekedésű félcserjék, például zsálya, rozmaring és ruta.

A kerítés lécei közül is virágok kandikálnak ki. Egy-egy terebélyes almafa, hárs vagy gesztenye árnyékában jól esik a ház végében elüldögélni, s virágzás idején elhallgatni a méhek zümmögését. Megjelenhetnek a falusi ház kellékei is: a kút, a falakra aggatott paprika. Néhány régi tárgy vagy bontott tégla bensőségesebbé, belakottabbá varázsolja a portál hangulatát. Sosem lesz idejétmúlt a téglával burkolt tornác, használjunk akár új, akár bontott, fagyálló téglát.
A vidéki kert eredeti, környezetbe illő karakterének megőrzése az egyik legfontosabb feladat, miközben olyan ökológiai életteret hozunk létre, amely a rovarokat és a madarakat is megtelepedésre csábítja.

A cserjék minden kert szürke eminenciásai. Remek hátteret adnak, kiemelik a szoliterek szépségét, és például jótékonyan eltakarják a sufnit. A falusi kertek cserjéi zömmel igénytelenek, mégis mutatós virágaikkal, termésükkel, vagy éppen örökzöld leveleikkel emelik a kert szépségét. A bokrok a táj természetes ökológiájába illeszkednek. Azokat hagyjuk meg, vagy ültessünk, amelyek amúgy is jellemzőek a tájra. Házunk bejáratához, ablakunk közelében, teraszunk előtt helyet kaphat a babarózsa, gyöngyvessző, japánbirs. Zárhatjuk kertünk végét orgonabokrokkal. De nincs parasztudvar bodza vagy éppen levendula nélkül

Szilvarózsa - Amygdalus triloba


Kínából a 19. század derekán került Európába. Normál kerti talajt, napos vagy félárnyékos fekvést kedvel. Az 1,5-2 m magas és széles növény szoliternek való a kert kiemelt pontjaira. Áprilisban, lombfakadás előtt virágzik.


Nyáriorgona - Buddleia davidii

Neve ellenére szeptember végéig találkozhatunk virágos fajtáival. Virágai fehér, lila és rózsaszín különböző árnyalataiban nyílnak. 2-3 m magasra nő meg, de létezik 1-1,5 méter magas fajtája is (‘Harlequin’ és ‘Pink Delight’). Meleg, napos helyeken fejlődik legszebben.

Bukszus- Buxus sempervivens


Mediterrán eredetű, 2-4 m magas örökzöld. Leggyakrabban nyírott sövényként ültetik. Teljes napra, vagy teljes árnyékba is ültethető. Az átlagosnál valamivel szárazabb, napos helyen is megél. Legszebben félárnyékban, nedvesebb talajokon fejlődik. Sövényként ültetve tőtávolsága 25-40 cm. Metszeni augusztusban-szeptemberben kell. Sárgászöld, illatos virágai április-májusban nyílnak.


Egybibés galagonya - Crataegus monogyna


Tölgyesekben, erdőleromlásokban gyakori pionír, 3-5×2-4 m cserje. Igénytelen, szárazságtűrő. Árnyéktűrő. Virágzási ideje május. Termése díszes.

Forrás

Orgona – Syringa vulgaris


A közönséges orgona 2-4 méter magas cserje, de céltudatos metszéssel kecses, alacsony törzsű fává is nevelhető. A törmelékkel, sittel, feltöltött kertekben, udvarokon, parkokban az első pionírbokor. Nagyon mutatós, ha az orgona mellett olyan más cserje (pl. aranyeső) áll, amely egy időben virágzik vele. Májusban virágzik.


Kerti zsálya – Salvia officinalis


Örökzöld, mediterrán eredetű 40-60×60-80 cm térállású félcserje, kertbe dísznek, orvosságáért és fűszeréért ültetik. Jó szerkezetű talajra, napos helyre való. Nyáron virágzik.


Lonc - Lonicera periclymenum


Lombhullató 4-5 m magasra kapaszkodó kúszócserje. Magyarországon a Mecsekben kivadulva is megtalálható. Augusztus – szeptember a virágzási ideje. Félárnyékos helyen kiválóan alkalmas a falak befuttatására, de gyeppótlóként is tömegesen alkalmazzák. A jó minőségű kerti talajt kedveli. Felkopaszodásra hajlamos, ezért rendszeresen ifjítani kell. Május végétől szeptemberig virágzik.

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vér

Az erekben (->érrendszer) keringő, folyékony sejtközötti állományú ->kötőszövet, amelynek... Tovább

Zalaszentgróti Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Zalaszentgrót Széchenyi u. 22. 8790 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet