Mindig is érdekelt a fajdok világa? Minden a fajdokról

hirdetes

Minden, amit a fajdokról tudni szeretnél

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az élesfarkú fajd jellemzően olyan régiókban él, ahol a nyílt gyepeket fákkal vagy cserjékkel vegyített ligetes ligetek alkotják. Ritkán látott madárféle.

fajd

Státusz: 

Eltűnt korábbi elterjedési területének egyes részeiről (különösen a déli területekről), és még mindig csökkenő tendenciát mutathat. Az élőhelyvesztés a fő oka.

Család:

Fácánok és fácánfélék családja

Élőhely:

Prérik, bozótos ligetek, erdőszélek, nyílt égetések tűlevelű erdőkben. Elsődleges élőhelye a nyílt prérik és a lombhullató fák vagy cserjék (pl. nyárfa, nyírfa, fűzfa) keveréke. Az évszaknak megfelelően változik az élőhelye, nyáron nyitottabb gyepeket, télen fákkal és cserjékkel benőtt ligeteket foglal el.

Az élesfarkú fajd jellemzően olyan régiókban él, ahol a nyílt gyepeket fákkal vagy cserjékkel vegyített ligetes ligetek alkotják. Szoros rokonságban áll a préricsirkékkel, de főként északabbra található meg. A téli éjszakákon torlaszokba beásva tanyázhat, ahol a segít szigetelni a hidegtől.

hirdetes

Táplálkozási viselkedés


Nyáron főként a talajon, télen főként fákon és bokrokon táplálkozik.

hirdetes


Tojások


5-17, jellemzően körülbelül 12. Az olajbarnától a halványbarnáig terjedő színű, általában különböző barnákkal pettyezett. Csak a nőstény költ, kb. 23-24 napig. Fiatalok: A fészket röviddel a kikelés után elhagyják. A nőstény gondozza a kicsinyeket, és a táplálkozóhelyekre vezeti őket, de a kicsinyek maguk táplálkoznak. A fiatalok 1-2 hetes korukban már rövid repülésre képesek, de csak több hét múlva válnak kifejletté.


Fiatalok


A tojók röviddel a kikelés után elhagyják a fészket. A nőstény gondozza a kicsinyeket és a táplálkozóhelyekre vezeti őket, de a kicsinyek maguk táplálkoznak. A fiatalok 1-2 hetes korukban rövid repülésre képesek, de még néhány hétig nem nőnek ki teljesen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv Táltos (Mv 07—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:Félig felálló növekedésû. Zászlólevelei nagy... Tovább

54/2006. (VII. 26.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok