Mindig is érdekelt a fajdok világa? Minden a fajdokról

Minden, amit a fajdokról tudni szeretnél

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az élesfarkú fajd jellemzően olyan régiókban él, ahol a nyílt gyepeket fákkal vagy cserjékkel vegyített ligetes ligetek alkotják. Ritkán látott madárféle.

fajd

Státusz: 

Eltűnt korábbi elterjedési területének egyes részeiről (különösen a déli területekről), és még mindig csökkenő tendenciát mutathat. Az élőhelyvesztés a fő oka.

Család:

Fácánok és fácánfélék családja

Élőhely:

Prérik, bozótos ligetek, erdőszélek, nyílt égetések tűlevelű erdőkben. Elsődleges élőhelye a nyílt prérik és a lombhullató fák vagy cserjék (pl. nyárfa, nyírfa, fűzfa) keveréke. Az évszaknak megfelelően változik az élőhelye, nyáron nyitottabb gyepeket, télen fákkal és cserjékkel benőtt ligeteket foglal el.

Az élesfarkú fajd jellemzően olyan régiókban él, ahol a nyílt gyepeket fákkal vagy cserjékkel vegyített ligetes ligetek alkotják. Szoros rokonságban áll a préricsirkékkel, de főként északabbra található meg. A téli éjszakákon torlaszokba beásva tanyázhat, ahol a segít szigetelni a hidegtől.

Táplálkozási viselkedés


Nyáron főként a talajon, télen főként fákon és bokrokon táplálkozik.


Tojások


5-17, jellemzően körülbelül 12. Az olajbarnától a halványbarnáig terjedő színű, általában különböző barnákkal pettyezett. Csak a nőstény költ, kb. 23-24 napig. Fiatalok: A fészket röviddel a kikelés után elhagyják. A nőstény gondozza a kicsinyeket, és a táplálkozóhelyekre vezeti őket, de a kicsinyek maguk táplálkoznak. A fiatalok 1-2 hetes korukban már rövid repülésre képesek, de csak több hét múlva válnak kifejletté.


Fiatalok


A tojók röviddel a kikelés után elhagyják a fészket. A nőstény gondozza a kicsinyeket és a táplálkozóhelyekre vezeti őket, de a kicsinyek maguk táplálkoznak. A fiatalok 1-2 hetes korukban rövid repülésre képesek, de még néhány hétig nem nőnek ki teljesen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkaloidok

egyes növénycsoportokra (családokra, nemzetségekre) jellemző, bonyolult összetételű,... Tovább

haszongalambok

gyűjtőfogalom, amelybe a galambhús előállítására kitenyésztett fajtákat sorolják. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok