notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fagykár, agrár-kárenyhítési rendszer, támogatás, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Északkelet-Magyarország, Szabolcs-Szatmár-Bereg, gazda, szabályok, gyümölcsültetvény, fagy pusztítás,

Hirdetés

Fagykár

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A gazdák elsősorban az agrár-kárenyhítési rendszertől számíthatnak támogatásra. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban már vizsgálják, hogy miként lehet segíteni Északkelet-Magyarországon azokon gazdálkodókon, akiknek gyümölcsültetvényei a napokban fagykárt szenvedtek - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán, Nyíregyházán sajtótájékoztatón, miután Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tájékozódott a kialakult helyzetről.
Fagykár, agrár-kárenyhítési rendszer, támogatás, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Északkelet-Magyarország, Szabolcs-Szatmár-Bereg, gazda, szabályok, gyümölcsültetvény, fagy pusztítás,
A gazdák elsősorban az önkéntes agrár-kárenyhítési rendszertől számíthatnak támogatásra, továbbá hiteleik átütemezése, költségeik integrátori-banki finanszírozása jöhet szóba - mondta a miniszter.
 
Gráf József hangsúlyozta, hogy a kárenyhítésnél a tárcának tekintettel kell lennie az európai uniós támogatási szabályokra, amelyektől természetesen nem térhetnek el.
 
A szaktárca vezetője emlékeztetett arra, hogy az északkelet-magyarországi gyümölcsültetvényeket szerdára virradó éjjel újabb fagykár érte. Több körzetben a korábbi fagy után megmaradt kevés termés is megsemmisült, így ott százszázalékos mértékű a terméskiesés, míg általában 70-80 százalékos arányú a termelők kára.
 
Gráf József tájékoztatása szerint Szabolcs és Hajdú megye mellett szerdán jelentős fagykárokat jelentettek Bács-Kiskun megyéből is, így a jelenlegi számítások szerint a magyar gyümölcs árualap legalább fele megsemmisült.
 
A fagy pusztításában - tette hozzá - szerepet játszott az aszály is, hiszen hajnalban nem volt páratartalom a levegőben, amely egyfajta védettséget biztosít.
 
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kárenyhítési lehetőségek közül első helyen említette az önkéntes biztosítási alapot, amelyet az unióban Magyarország elsőként hozott létre, s a gazdálkodók szántóföldi termelés utáni, hektáronként 1000, valamint ültetvények esetében 3000 forintos biztosítási díját az állam ugyanolyan összeggel kiegészítette.
 
A tárca vezetője megjegyezte: ezzel a lehetőséggel sajnos a termelőknek mindössze 6-8 százaléka élt, s most megnézik annak a jogi lehetőségét, hogy a csatlakozási határidőt ki lehet-e még tolni.
 
Gráf József a kárenyhítési intézkedések között említette, hogy a jövő hétre találkozót szerveznek a bankokkal, a termelők fennálló hitelének átütemezésére.
 
Tárgyalni fognak az integrátorokkal is, hogy a további növényápolási munkák finanszírozásához járuljanak hozzá a jövő évi termés biztosítása érdekében. Ugyancsak számítanak pénzintézeti finanszírozásra, természetesen termelői kölcsön formájában.
 
Ehhez a tárca a költségvonzatok pontos meghatározásához információkat vár a szakmai szervezetektől.
 
A kárfelmérés az újabb fagy után természetesen újra indul, s a pontos adatokat követően születhet majd döntés az uniós szabályoknak megfelelő kárenyhítésről, hiszen szabálytalan kifizetés nem történhet - mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Nyíregyházán.
Hirdetés

Forrás: FVM

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

Fehérgyarmati Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Fehérgyarmat Tömöttvár u.14. 4900 Magyarország Tovább

terasz

A domboldalakona szintvonallal lehetőleg párhuzamosan kialakított sík terület.Rajta növ.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 169

Átlagos értékelés: 4.8