Mitől lesz fagyos az ablakom belülről?

hirdetes

A fagy kialakulásának két fő oka az ablakokon, és három módja annak megelőzésére

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A fagyos ablakok varázslatosak lehetnek az ünnepek alatt – mármint hogyha kint fagy. Íme, mit kell tenni, ha a fagy a beltéren jelent meg az ablakokon.

ablak befagy

Lehet, hogy nem ritka a fagy az ablakok belsején, ha megszoktuk, hogy fagyos éghajlaton élünk, de bárki más számára elég riasztó látvány lehet – különösen akkor, ha először tapasztaljuk a külső hőmérséklet hirtelen csökkenését.

Bár egy kis fagy nem ad okot aggodalomra, a nagy foltok az ablakok sérülésének vagy a magas páratartalomnak a jelei lehetnek, amelyek a téli hónapokban károsak lehetnek otthonunkban.

Itt a szakértők elmagyarázzák, mi okozza a fagyot az ablakok belsejében, és mit tehetünk ennek megakadályozása érdekében.

MI OKOZZA A FAGYOT AZ ABLAKOK BELSEJÉN?

Az ablakok belsején lévő fagyot gyakran az okozza, hogy a hideg, szivárgó levegő érintkezik az ablak belsejében felgyülemlett páralecsapódással. Tekintettel arra, hogy a hűvösebb levegő kevesebb vizet tartalmaz, mint a melegebb, minél hűvösebb az otthonunk belső hőmérséklete, annál valószínűbb, hogy páralecsapódás képződik az üvegtáblákon. Még akkor is, ha erős fűtési rendszered van, a szivárgó ablakok akkor is nagy valószínűséggel kondenzálják a vizet.

Bár minden ablakot érinthet a belső fagy, a tolóablak érzékenyebb a fagykárosodásra, mint mások. A hagyományosan melegebb éghajlatú házakon gyakran megtalálhatók az ilyen típusú ablakok, amelyek kevésbé képesek légtömör tömítést kialakítani a keret körül, ami lehetővé teszi a külső levegő beltéri kiszivárgását.

HOGYAN ELŐZHETŐ MEG A FAGY AZ ABLAKOK BELSEJÉN

Szerencsére az ablakok belsejében lévő fagy eltávolítása gyakran olyan egyszerű, mint a kiváltó tényezők ellenőrzése.

 

1.    HATÁROZZUK MEG A FAGY OKÁT, KEZELJÜK A FORRÁST

Amikor megpróbáljuk megakadályozni a fagy kialakulását az ablakok belsején, meg kell határozni, hogy a fagyot a túlzott páratartalom, a szivárgó ablakkeret vagy a kettő kombinációja okozza. Ha például levegőszivárgás lép fel, ami miatt fagyos levegő jut be otthonunkba, és forró levegő távozik, akkor a fő prioritás az lesz, hogy tömítőanyaggal blokkoljuk a réseket, hogy megakadályozzuk a hideg huzatot, amely megfagyhat a páralecsapódástól.

hirdetes

Ha a fagy elsősorban a magas beltéri páratartalomból fakad, akkor az otthoni fűtés feljavítása és a párátlanítóba való beruházás segíthet a levegőben lévő felesleges nedvesség elleni küzdelemben. Ez a kombináció nem csak segít kiszárítani a szobát, hanem melegen is tartja egész télen.

hirdetes

2.    GYŐZŐDJ MEG A SZIGETELÉSÉRŐL, HOGY AZ ABLAK KÖRÜL NINCSENEK RÉSEK ÉS REPEDÉSEK

Ha gondoskodunk arról, hogy otthonunk jobban szigetelve legyen, az is sokat segíthet a páralecsapódás és a nedvesség elleni küzdelemben. A kettős üvegezés, a falszigetelés és a huzatszigetelés segít csökkenteni a hőveszteséget az otthonunkban. A jól felszerelt, energiahatékony ablakok segítenek az ingatlan hőmérsékletének magasan tartásában, ami nagymértékben befolyásolhatja a páralecsapódást és a penészesedést.

3.    KONDENZÁCIÓS SZABÁLYOZÁSSAL MEGELŐZHETŐ A VÍZ RÁFAGYÁSA AZ ABLAKOKRA

A fagyképződés megelőzésének egy másik nagyszerű módja annak, hogy elkerüljük a túlzott páralecsapódást az ingatlanon belül, és megértsük, hogyan lehet megszabadulni az ablakokon belüli páralecsapódástól.

A levegő nedvességtartalmának csökkentése óriási hatással lehet a páralecsapódás elleni küzdelemre. Az olyan apró változtatások, mint például a szárítógép szellőztetése és a ruhanemű szellős helyiségekbe való függesztése, ahelyett, hogy meleg helyiségben szárítanák, valóban segíthet a nedvesség távoltartásában.

Ha vízgyöngyök jelennek meg az ablakon vagy környékén, amikor a kinti hőmérséklet csökkenni kezd, ügyelj arra, hogy naponta takarítsd meg a területet. Javasoljuk, hogy mikroszálas kendőt használj a nedvesség eltávolítására, mielőtt bármilyen tisztítóoldatot felvinnél a felületre.

A napi feladatok, például a főzés vagy a zuhanyozás során a kipufogóventilátor 10 vagy 20 perccel korábban történő bekapcsolása elősegíti a levegőáramlást, amely a felesleges nedvességet kivezeti, és megakadályozza a páralecsapódást.

MIT JELENT AZ ABLAKOK BELSŐ OLDALÁN A DÉR?

Az ablakok belsejében lévő dér gyakran azt jelenti, hogy a helyiség páratartalma túl magas és/vagy huzat behatol az ingatlanba. A helyiségbe belépő hideg légáram megváltoztathatja a tér nedvességszintjét, páralecsapódást hozva létre az ablaküvegeken, amelyek gyorsan jégkristályokat képezhetnek, ha néhány órán át állni hagyják.

NORMÁLIS, HOGY JÉG ÉPÜL AZ ABLAKOK BELSEJÉRE?


Az ablakok belsejében kialakuló fagy rendkívül hideg hőmérsékleten viszonylag normális jelenség, enyhébb éghajlaton azonban az ablakok belsejében lévő fagy rés, sérülés vagy nem megfelelő szigetelés jele lehet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet

a szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek lepárlásáról és... Tovább

szakszövetkezet

termelő jellegű munkaszövetkezet, amely önálló jogi személy, de a tagsági viszony nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek