Csipkedjük meg időközönként a növényeinket, hogy elérhessünk álmaink kertjét!

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kertészkedés során gyakran találkozunk azzal a kihívással, hogy miként lehet a legjobban ösztönözni a növények növekedését és terméshozamát. Az egyik leghatékonyabb módszer a növények kicsipkedése, amely lehetővé teszi, hogy egészségesebb és bokrosabb növényeket neveljünk. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mely növényeket érdemes rendszeresen kicsipkedni, és hogyan tehetjük ezt meg helyesen, hogy bőséges termésünk legyen.

növények csípkedése

Bazsalikom

A bazsalikom az egyik legnépszerűbb gyógynövény, amelynek jót tesz a csípés. Ahelyett, hogy egyes leveleket szednénk le, érdemes a fő szárat közvetlenül egy csomópont felett visszavágni, ahol két új levél képződik. Minden alkalommal, amikor eltávolítunk egy fő szárat, a növény két új szárat növeszt a helyén. Ezzel a módszerrel a bazsalikom bokrosabbá válik, és több levelet hoz, amelyek felhasználhatók a konyhában.

Menta és citromfű

Ez a módszer a mentacsalád más tagjainál is hatékony, mint például a menta és a citromfű. Ezek a növények szintén két új hajtást növesztenek a kicsípés helyén, ami dúsabb növekedést eredményez. A menta és a citromfű intenzív növekedési üteme miatt különösen fontos a rendszeres visszavágás, hogy kordában tartsuk a növényeket és megelőzzük az invazív terjedésüket.

Tárkony, rozmaring és kakukkfű

Más gyógynövények, mint a tárkony, a rozmaring és a kakukkfű is hasonló módon reagálnak a kicsípésre. A tárkony esetében a fiatal hajtások visszavágása serkenti az oldalhajtások növekedését, ami sűrűbb, erősebb növényt eredményez. A rozmaringnál és a kakukkfűnél szintén fontos a rendszeres metszés, hogy megakadályozzuk a növények fásodását és biztosítsuk a friss, zsenge hajtások megjelenését.

Virágok: pillangóvirág, rézvirág, dália és oroszlánszáj

Nem csak a gyógynövények, hanem egyes virágok is előnyösnek találják a kicsípést. A pillangóvirág, a rézvirág, a dália és az oroszlánszáj esetében is érdemes a szárakat közvetlenül egy csomópont felett visszavágni. Ez elősegíti a bokrosabb növekedést és több virág megjelenését. A virágok egy részének levágása virágzás közben is hasonló hatású, így bűntudat nélkül vághatunk néhány szép szálat vázába vagy tégelybe.

Hogyan csípjük meg a növényeket?

A növények helyes kicsípése egyszerű, de fontos, hogy a megfelelő technikát alkalmazzuk. Íme néhány lépés, amit követhetünk:

1.    Keressünk egy csomópontot: A csomópont az a hely, ahol a levél vagy hajtás a fő szárhoz csatlakozik. Ez az a pont, ahol két új hajtás fog megjelenni a kicsípés után.
2.    Használjunk éles eszközt: Mindig használjunk éles ollót vagy metszőollót, hogy tiszta vágást végezhessünk. A tompa eszközök roncsolhatják a növényt.
3.    Csípjünk közvetlenül a csomópont felett: A csípést közvetlenül a csomópont felett végezzük, hogy a növény két új hajtást növeszthessen a vágás helyén.
4.    Rendszeresen ismételjük meg: A rendszeres kicsípés segít fenntartani a növény bokros növekedését és elősegíti a bőséges termést vagy virágzást.

A növények csipkedése sikert hozhat a kertedbe

A növények kicsípése egy egyszerű, de rendkívül hatékony módszer a növekedésük és terméshozamuk fokozására. Akár bazsalikomot, mentát, citromfüvet, tárkonyt, rozmaringot vagy kakukkfüvet termesztünk, a rendszeres visszavágás segít abban, hogy egészségesebb és dúsabb növényeink legyenek. Ugyanez a módszer alkalmazható a kozmosz, cinia, dália és sárkány virágok esetében is, amelyek így több virágot hoznak. Ne féljünk tehát kicsípni növényeinket, hogy élvezhessük a bőséges termést és a gyönyörű virágokat!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

országos előrejelzés

az —>előrejelzésnek az a formája, mely az ország nagyobb területeire (tájegységekre) v.... Tovább

koleszterin

a lipidekhez tartozó szteránvázas vegyület; az ember és a magasabb rendű állatok (gerincesek)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés