Év Rovara 2019

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Év Rovara 2019 – Már szavazhat mindenki!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Szavazz az Év Rovarára

Az Év Rovara - Havasi cincér

A havasi cincér (Rosalia alpina) a rovarok (Insecta) osztályának bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a cincérfélék (Cerambycidae) családjába tartozó faj. A havasi cincér Közép-Európában már sok helyütt kipusztult.

Rendszeresen előfordul még Magyarországon és Dél-Európában valamint Szlovákia keleti részén. Ritka, védett faj! Élete az idős fákhoz kötött. Magyarországon elsősorban a Dunántúli-középhegység, a Mecsek, illetve a Dunántúli-dombság bükköseiben találkozhatunk vele. Az Északi-középhegység egyes részein is gyakori. A havasi cincér 1,5-3,8 centiméter hosszú.

hirdetes

Európa egyik legszebb bogara. Sűrű, kék vagy kékesszürke szőrzete és a szárnyfedőkön, valamint az előháton látható bársonyfekete rajzolata alapján összetéveszthetetlen. A hím csápja hosszabb, mint a teste, a nőstényé körülbelül testhosszúságú. A csápok ízeinek végét fekete szőrkoszorú övezi. A havasi cincér dombságok és középhegységek öreg lomberdeiben található meg (nevével ellentétben tehát nem a "havasok" lakója).

Közép-Európában bükkönél, délen kőrisen, dión és gyertyánon is. A nőstény elhalt, de napsütötte bükktörzsek meglazult kérge alá rakja petéit. A lárvák több év múlva néhány centiméter mélyen a törzs felszíne alatt bábozódnak be.

hirdetes

Az imágók júniustól szeptemberig láthatók bükkfarakásokon, elhalt bükkfákon. A hímek a nappali forróságban különösen aktívak, és hevesen védelmezik a területüket. Ilyenkor repülnek is. A nőstények kevésbé mozgékonyak. Az imágók zavarás esetén (pl. megfogásukkor) cirpelő hangot adnak ki úgy, hogy az előtor és a középtor egymást átfedő recézett felületeit összedörzsölik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


Heves Megyei Földhivatalok

Földhivatal Heves Megyei Földhivatal, Eger Körzeti Földhivatal, Füzesabonyi Körzeti... Tovább

Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok